公立醫院精神科醫生 你問我答 (2)

1001 回覆
46 Like 9 Dislike
本身舊年11月第一次睇精神科
排到今年11月先有得見CP
但最近發生左啲事又入埋psy ward
醫生會唔會幫我轉個快期見cp
成日覺得要捱到11月都未好返 好sad
想問下你地會唔會門診前睇下病人啲排版?定係只係上一個病人走咗之後先望幾秒下一個病人嘅排版?
不如試吓搵專業人士
同你傾吓專注力不足嘅問題
因為都有好多可能性 導致專注力不足
入院嗰陣心理學家有冇見過你?
如果有見過 都有機會會加快到CP 個期
多數前面個病人走咗
先至睇吓一個病人嘅排版

如果門診前睇晒 會唔記得同撈亂…..
唔怪之得我入咗去坐低 主診醫生先慢慢睇我個排版
想問你地paper work有咩做?
如果個病人唔覆診會唔會攞佢地排版睇下?
因為如果唔覆診會有人打電話黎問原因 佢地話會mark底
有無經歷過有跟開既病人自殺死咗?
屋企人(中年)晚晚都食stilnox(通常一粒,有時兩三粒)先瞓覺。但佢每晚食完都會好肚餓不停搵零食食,唔知係咪因為咁佢有胃潰瘍。加上我覺得佢好似依賴咗隻藥,覺得唔食就一定瞓唔到,但就算食咗都好易醒。我唔想佢再食,但又阻住唔到佢,我應該點做好?
上網睇Pristiq好難quit,係咪真㗎?
係咪50mg直接減到25mg, 再直接減到0? 還是隔日食25mg食兩星期,再減到0會好啲?
唔覆診都會 睇吓排版
睇下有要唔要追一追 番嚟覆診

其實絕大部份同事都會有經歷過
如果病人自殺死咗 你地有冇咩要做?
不停食零食 又未必同胃潰瘍有關係
stilnox 係一隻安眠藥 食得耐會有倚賴嘅情況 同埋效果會隨時間減少
所以失眠問題唔可以淨係食安眠藥 需要一啲非藥物嘅方法
不如你鼓勵下佢 去求醫
上網睇嘅資訊未必準確或者適用於你身上

因為減藥嘅速度同埋方法 好睇你嘅病歷

不如同主診醫生傾吓
開會
review 個版板
睇下有無咩可以再做好D
如果連續兩次失約唔覆診 好似會close file
會唔會有啲case係醫生唔俾close?定係係規則黎一定要close?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞