公立醫院精神科醫生 你問我答 (2)

1001 回覆
46 Like 9 Dislike
輕微的抑鬱症未必一定要食藥

中度至嚴重就會開藥
藥物加心理治療係最理想嘅做法
如果唔係有咩人生大事而導致depression,可能真係chemical or receptor問題,心理治療有無用?
想問埋counselling算唔算心理治療👉👈👉👈
岩岩出院
多謝醫護既照顧
係入面感受到人間溫暖
睇咗私家一年
張單寫嘅diagnosis次次都係moderate depressive episode and OCD
但我叫醫生寫信嘅時候佢係寫depression and OCD
想知moderate depressive episode 同depression嘅分別
同埋點解張單會同封信寫嘅嘢唔同
點解每次因為自殺入急症
可以等都唔洗等就戴手帶入房
腦入面傳遞物質失衡同埋臨床嘅抑鬱症 係有一定關聯 亦都係抗抑鬱藥嘅basis

同時間 傳遞物質失調 同一啲 成長因素 思考模式 又有啲關係
你好難分邊個係雞先 邊個係蛋先
同埋你好難定斷 話只係純粹傳遞物質問題 而同其他心理因素冇關係

心理治療其中一門- 認知行為治療 就係Target係個思考模式 藉住重新塑造個思考模式 去減少抑鬱嘅情緒同埋復發嘅機會

其實有研究講過
純做心理治療 都會喺腦部做到一啲改變 從而達到抗抑鬱嘅效果(<- 但千祈唔好因為睇到呢句嘢唔食藥 因為最理想都係藥物加心理治療)

心理治療相對於輔導
心理治療係比較長期同埋全面

加油
希望你之後唔使再入院
因為depression (抑鬱症)係一個好概括嘅字
即使係抑鬱症其實都有好多唔同分類

以下呢一堆嘅診斷都可以歸類落抑鬱症…..

因為大家擔心你走咗
要等精神科護士/醫生 嚟睇

希望你可以唔使去急症室啦
不過我知道有啲時候未必控制到嘅
個人長期好急 冇耐性 做嘢好衝
例如搭巴士要等紅燈就會心煩炆憎
做任何所有嘢都好急

藥物有冇機會幫助到?定係心理治療
有時緊張可能係性格 唔一定係病 好睇有冇影響日常
所以唔一定要食藥
試吓啲放鬆技巧睇吓幫唔幫到你

https://www.facebook.com/bigheartsmallheart/photos/a.105637975431330/111679364827191/?type=3
多謝醫生~ 我都希望
如果病人唔黎覆診 通常會點處理?
唔同級別嘅病人會唔會有唔同嘅處理方法?
醫生醫生, 你覺得連登仔有幾多成係有精神病
巴打 擅長治療邊啲mental illness?
如果遇上邊緣性人格障礙,你會點處理呢啲咁 棘手嘅病人?

之前好似遇過疑似 Boarderline personality嘅對象
極度自戀,認為自己睇法最岩,其他人睇法一律唔夠自己醒目
對人嘅睇法係二元對立,人只有善良/唔善良,睇到對方有少少缺點,對方等同唔善良
自己要發脾氣調節情緒,但每次發完又好後悔自己係咁(下次又再向身邊嘅人發脾氣
已經被對方虐死,假設係呢啲Boarderline 身邊嘅人, 有咩可以做?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞