公立醫院精神科醫生 你問我答 (2)

1001 回覆
46 Like 9 Dislike
見到係女醫生仲以為應該會nice d
同埋佢又係九唔搭八,問我使唔使抽血驗血糖血脂,但係佢又冇問我有冇食嘢
Btw 佢 diagnose emotional disorder 係咪正常,depress得好緊要
請問psychiatrist同其他disciplines (e.g. CP, nurse, MSW, OT)係點樣分工合作?Refer完之後會有進一步嘅交流嗎?同community partners e.g. ICCMW, CPN嘅合作又係點樣?

另外,除咗個人為本嘅心理治療外,會否都考慮家庭治療作為介入手法?

逢一月、七月會轉走嘅初級醫生其實係咪精神科專科醫生?
點決定啲病人睇邊種醫生?
其實大家都有好明確嘅分工,但當然都有重疊嘅部份

例如
心理學家負責心理治療
護士負責觀察病人,派藥,護理
社工處理病人福利嘅事務,轉介社區資源
職業治療師負責復康部份
當然佢哋嘅工作我詳列唔到晒出嚟

如果係住院病人
大部份聯網 每個星期各個discipline 都會坐低開會 傾吓啲症
門診病人 就未必個個會坐低傾 但有特別嘅症都會傾

同community partner
我諗大部份醫院依家都好努力搞緊medical-social collaboration 既部分 (唔單止精神科)
每個聯網 每個細科 合作嘅情況都唔一樣
例如老人精神科就有個DCSS program

有用嘅就會考慮
例如厭食症 家庭治療都係一個evidence based approach
但要喺HA搵到一個有時間而上過training既 family therapist 都唔容易
schizophrenia 唔肯食藥點搞
佢屋企人可以點自救?
驚佢會無啦啦斬人
話佢有delusion覺得有人想殺佢
我食咗3日fluoxetine 10mg 冇乜分別
但係飲多咗好多水+眼瞓咗
我諗緊下次會唔會叫佢加藥
細個開始已經成日會有啲小動作好想重覆咁做
細個好嚴重 愈大就冇咁嚴重
例如有時會好想講「八婆」依兩隻字
我唔係真係想鬧人,但係我好想重覆好想feel到啲空氣係我個口爆破嘅感覺
又例如我會好想用喉嚨拉到最緊(好近發緊最高音嘅狀態),然後鬆開(迅速去到低音),做好多次
又例如我隻手有時會好想畫一啲形狀,成日冇啦啦比人問我隻手做緊啲乜,我意識到我畫緊野,但我好想好想繼續畫
有時隻眼好想大大力合到勁實,然後用眼球打滾畫一啲圖案,畫得夠好先會放鬆返

我知依啲動作係完全冇意義,但我有時唔咁做我就就身唔聚財,好唔舒服,由細比人罵到大,話我有壞習慣,小動作,會唔會係強迫症?但我又唔係潔癖、check門鎖個啲
以前讀書俾人欺凌過 同埋宜家成日覺得做咩都好無信心 一企係一大班人面前就好緊張 其實係咪會有關係?

同埋最近成日會覺得突然心跳好快 想喊同大叫 心口有野壓住係咪姐係驚恐症? 有無唔洗食藥嘅方法可以舒緩?
感謝Ching解答

我有時會覺得香港醫護人手太少病人太多,所以只可以集中喺救命,而太少空間去探索同發展1. 病人自身,2. 病人之間,3. 病人家庭,同4.社區 嘅能力同資源

另外,醫院服務都係比較patient-centered,有時會忽略咗家庭,社會,文化等方面對病人嘅影響,所以medical-social collaboration喺宏觀層面上對成個醫療制度嘅改革係有好正面嘅意義

就住micro層面,例如case management上面,我都會諗會唔會有其他介入手法e.g. Group therapy or family therapy可以mobilize多d病人嘅資源,從而更effective同efficient去處理病人嘅需要。只要病人運用到佢自身嘅資源,咁醫院唔同嘅disciplines就可以有更多空間去發展更多服務,同埋有更多空間去幫重症病人

Ching你覺得我個諗法會唔會太理想?或者會唔會可以分享多少少medical-social collaboration上,或者小組/家庭介入手法上嘅困難同限制?
bipolar
本身食緊Q仔450mg
發覺唔見咗一排藥
又未可以攞藥住

有咩方法控制下情緒頂多幾日
有多囊卵巢症 要食避孕丸先會嚟M
想問食開避孕藥仲食唔食得血清素
打電話去約早啲覆診唔得咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞