公立醫院精神科醫生 你問我答 (2)

1001 回覆
46 Like 9 Dislike
都係好易攰。絕對冇精神奕奕嘅時候。 醫生開鎮靜劑都冇食,因為本身好易攰,食完瞓得仲勁。
醫生~其實點樣分幻聽定自己同自己講野~
唔係好識得分,有時個把聲會叫我傷害自己
最近同左醫生講,佢話情緒去到最差就會咁樣
開左abilify比我,但其實我覺得會唔係我個人有啲潛意識
所以其實食藥都無咩用?
雖然醫生都有解釋隻藥係附助性質
但都好驚食食下會變左真思覺失調
每日食緊remirta mirtazapine 15mg, risperidone 2mg,份量算重算輕?
食咗幾年,長期食會唔會對健康有影響?例如肝腎功能
想問吓精神科新症分流個護士評估,幾多分係緊急、次緊急同非緊急?我屋企人做完個評估立到個分數,想估計吓要等幾耐
平時腸胃OK嗎?
可以同主診醫生傾調教下藥物
有時轉少少藥可能就已經會冇咁攰
食咗藥睇吓點先啦
唔會食藥食到有思覺失調
對肝腎功能冇咩影響
Risperidone 每年可以驗下空肚血糖 空肚血脂
我唔肯定
每個聯網係唔係用同一張form 去分流
所以知道個分都未必有用
醫生 我想問下cluster c personality disorder 同埋general anxiety disorder 有咩分別。由細到大都成日擔心,比一個好好嘅醫生話有Personality disorder ocd, bpd.想知多啲!唔該
lm
醫生,唔該晒你。
royal級病人係唔同啲
巴打有冇諗過跳出去私家 公立一日睇幾十個patients一人分得嗰少少時間
好似行禮如儀嘅機械人咁
雖然話私家未必再接觸到最基層嘅病人
但好似真係擺到多啲時間落去每一個case度
醫生幫軸孔墨都可以同樣、$$@大時間同樣地方色彩)好土)月(越木(女
暫時未考慮住
如果有人無端端俾人捉去精神病院住,以我所知費用係$100一晚,如果嗰個人住咗一個月先俾人放出嚟,但基層市民冇錢找數,醫院會點處理?

好奇想知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞