公立醫院精神科醫生 你問我答 (2)

1001 回覆
46 Like 9 Dislike
想問公立醫院既藥同私家既藥 明明同一款藥
但外觀唔同 食落會唔會有分別
病人聯絡主任
alprazolam係咪會令記憶力下降?
ODD既介入手法係點?
中意傾計同對腦有興趣
點解唔做輔導?
自己有躁鬱症,睇私家食咗2年幾藥,醫生最近抽血話個數值好好,問我有無鬱/躁嘅症狀我都無。
但其實我係乜感覺都無,就算面對好嬲/好開心嘅情況,其實我都係做個樣,心底平靜到無波瀾。
我驚同醫生講會改我d藥,因為我媽好想我停藥,所以我唔敢隨便講。
同埋本身就好易訓著,但近一年我渴睡情況愈來愈嚴重,會過過吓馬路訓著咗
有冇遇過啲case 病友當咗自己係醫生 不停同人分享自己嘅醫學見解?
倘若希望申請或者續領白卡(精神病),用否一定要經指定政府醫生轉介/開證明書,還是可以自行尋找任何精神科醫生?
有!!

Lm
現代 資本主義+比較嘅社會風氣, 填鴨式教育(某部份人死背爛背).
社會運動再加上 COVID-19 減少社交機會嘅情況下.

醫生你個人認為精神病會唔會有大幅上升並且年輕化嘅趨勢 ?
兩碗水煲埋半桶水真人版
加油呀! !
我嗰陣覺得 paedi 係最難
關於留低求診紀錄
有冇咩特別令你擔心?
我自己唔會用
我就食咗一年半嘅精神科藥物,之前食開Pristiq 25mg,後來加到50mg,至後75mg,好似有加到100mg。

但上年11月,醫生寫定封信俾我有需要時入A&E,當時先發現自己係中度至嚴重抑鬱復發,轉食Brintellix,頭幾日食5mg,之後轉10mg到依架。

另外有食Abilify 2mg,但我同醫生講屋企人好似覺得我肥咗(佢哋唔知我睇緊醫生同食緊藥),當然自己都有留意到肥咗,醫生轉咗食Latuda 40mg到依架。

好彩嘅係q仔25mg唔洗加,靠佢瞓得幾好

因為我睇緊私家同時接觸緊表達藝術治療,雖然復發個段時間好痛苦,但起碼可以提早覆診,有條救命繩支援自己

最近情緒都算平穩,希望我同依度嘅巴打絲打情緒平平穩穩

不過我想問樓主其實我係咪屬於中度至嚴重抑鬱?因為我睇私家醫生,醫生比較貼地,話唔會叫我剔問卷,之後就診斷我係咩病,但其實我對自己嘅病況唔太清楚

同埋依排情緒好似穩定一段時間,雖然偶有小反覆,但嚟緊生活上會有轉變,就係轉工,我有同醫生傾過有時食藥食到唔知為咩,而醫生話有機會減藥,不過都想問樓主嘅臨床判斷,醫生係幾時先會決定減藥?
化學成份一樣
只係隻藥過咗專利 唔同嘅廠都可以出

最簡單例如
你買唔到必利痛 (主要成份paracetamol)
就去藥房同佢講 要 paracetamol 佢會有其他廠出既藥賣比你
點解當拳姐咁癲.
白卡有冇咩用? 點睇兒登仔想要白卡,係咩心態? 算唔算係有精神病?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞