公立醫院精神科醫生 你問我答 (2)

1001 回覆
46 Like 9 Dislike
工作時工作
玩連登時玩連登
想請教下屋企人有思覺失調
一直都有打緊一隻paliperidone 1個月一針

近排醫生有問屋企人轉唔轉做3個月一針

想問下醫生係點樣去judge / 點解會叫屋企人轉3個月一針既paliperidone ? 2樣會有冇啲咩唔同?

麻煩晒
其實兩支化學成份(paliperidone)一樣
打咗一個月一次一段時間 就可以轉去三個月一次果支

藥廠用唔同嘅技術去包裝隻藥 令佢打完慢慢釋放出來

呢種針 聽藥廠sales講 遲啲會有半年一針嘅版本

BTW 支針好貴
本身份人細膽緊張底
大個爆做焦慮症
周身唔舒服/控制唔到無謂多餘嘅擔心/諗嘢鑽牛角尖
最嚴重時個人長期不安 驚會有啲唔好事發生

睇過幾個醫生 食唔同配搭藥
而家就食左3個月pristiq 100mg
返工社交一切正常 而且抗壓能力好左
以前會令到我loop住焦慮嘅事而家都識睇開咗

唯獨有時個人悶冇野做時都有少少緊張唔自在嘅感覺
所以想問醫生

1.我想問點樣知pristiq係咪ssri/snri黎講對我效果最好 雖然好咗好多 但仲有少少焦慮剩
應該俾耐性食多一段時間(例如半年)
先至再同醫生商量試其他藥

2. 我有諗過 會唔會藥物最大可以幫我降低80%症狀 而pristiq最盡去到呢個位
萬一轉藥轉左啲對我無效嘅藥可能會有風險惡化?

剩低20%呢啲係性格手尾 藥物幫唔到
本身個人體質問題克服係要靠自己?
1. 想請教下點解depression 都會有幻聽,一直個概念係schizophrenia / biopolar先會有幻覺

2. Delusional Disorder食完藥會唔會改善delusional thought?
Pristiq 係一隻SNRI
對焦慮症都幾有用

唔夠膽講你試另一隻藥會唔會再好啲
完全單靠藥物未必可以將焦慮症完全消除
如果再配搭一啲放鬆嘅技巧 會有更大幫助
如果久唔久做啲帶氧運動會再好啲

除此之外
焦慮係人其中一種情緒 只要唔影響日常生活就
都可以接受
可以睇吓呢度:
https://www.facebook.com/104138272247967/posts/114960457832415/?d=n
1. 嚴重程度嘅抑鬱症
都可以有幻聽 個內容同思覺失調都有啲分別
例如會聽到人鬧佢 叫佢去死 之類
總之係一啲較為負面嘅嘢

2. 會
delusional disorder 藥物係治療嘅重點
見過有人患有delusional disorder ,亦聲稱有食藥,但delusional thoughts 仲好根深蒂固。
想請教下食藥改善delusional thoughts 嘅原理
點解有d病人睇左十幾年精神科 按足醫生指示食藥 病情都依然好反覆 無好過仲嚴重左 醫生好hea hea到趕人走咁 可以點解決? 點先轉介到一個好既醫生同得到更專業既治療?
無計 太多病人
有冇試過病人係medical student
Delusional disorder 主要會用 antipsychotics
Antipsychotics 原理都係減低 dopamine 對腦入面mesolimbic pathway
可以 但只有極極極少數情況會寫
睇病情 家庭狀況
即使寫咗 最後點樣安排房署話事

好難講做咩工得唔得
無論任何診斷 都會有難處理嘅情況
有時情況會有有反覆
如果喺政府睇緊
問吓可唔可以睇密啲 跟得緊啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞