公立醫院精神科醫生 你問我答 (2)

1001 回覆
46 Like 9 Dislike
如果覆完診之後特登唔交藥單同唔約期下次覆診 會點架?
之前一直食緊quetiapine 25mg, trittico 100mg同lexapro 15mg
醫生見我訓教無進展改左唔食quetiapine轉食abilify
佢成日都話未減得藥
到底食到幾時先覺得穩定可以減
精神科藥無純粹止痛

身體嘅唔舒服同埋精神狀態都有一定嘅關係
作為一個醫生 排除身體嘅問題 係好重要嘅一環
好奇
你係邊個國家做
其實你唔係高危個案
同你睇完高血壓糖尿病
唔拎藥唔book覆診都係一樣

當然唔建議咁做
不如同主診醫生/護士傾吓點解
咁唔想食藥 同 咁唔想覆診
有機會醫生擔心你 如果減藥會影響睡眠質素
但詳細當然要睇病歷 同臨床觀察

如果你想了解減藥呢個問題
試下覆診問醫生究竟你要有咩條件先可以減
佢話要疫情好啲可以出返街先比減
次次覆診佢都話未係減藥好時機
但我啲抑鬱同焦慮都唔關出街事
澳洲呀
BPD 患者路過。PS: 係外國。未確診前成日因為啲小事self harm, 大喊,成日講分手。例如: 芝士年糕呀,你今日份assignment 做得咁太好,然後我就係到諗我次次都唔好,我廢,然後就開始大喊大叫,self harm ,係咁loop…. 之後我比GP refer 咗去睇psychiatrist, 就確診咗BPD, 我係私家精神科醫院留咗一個星期做DBT, 入面有四個範疇 : destress tolerance, mindfulness, interpersonal skills, 同埋 emergency situation management. 真係好有用。係入面都住得好開心,同其他朋友一齊上art therapy
大家千奇唔好放棄 加油!
打左4年幾flupentixol 針劑 30mg有冇機會叫醫生減藥
有係咩原因想減藥
可以同醫生傾下
好多時復原唔等於一d藥都唔用
其實我情況好穩想試下有無機會停藥咁解
咁如果係高危個案會點做?
保險公司呢
會有保險公司問病歷
但全部都要有病人同意書 先會比
[url]如入入左院大半個月但係冇病識感係好定壞?到佢出返黎應該同佢解釋返?[/url]
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞