公立醫院精神科醫生 你問我答 (2)

1001 回覆
46 Like 9 Dislike
其實好多時有焦慮嘅情緒
身體嘅感覺都好敏感
有時少少肌肉嘅郁動 都會牽動到個情緒
面對環境轉變
例如轉新工
正常一定會有少少情緒波動 因為我哋面對緊一啲未知嘅事
如果平時有開情緒問題 呢個波動可能會大啲
但好多時習慣一段時間就會好啲

NALION 係一隻鎮定劑
番咗新工之後
即管按醫生指示有需要時食
再加埋做啲放鬆嘅技巧 遇到問題問吓同事 放工同朋友訴下苦
可以幫助你過渡到到呢段時間
有白卡record影唔影響移民
根據診斷指引
主要兩組病徵 分別係專注力不足 同埋多動的情況

我哋第一線藥物係開Ritalin
可以尋求協助先

心理學家或者精神科醫生都可以

如果想喺公立睇 要睇咗精神科醫生先會轉介到心理學家
好多可能性
睡眠窒息 心臟 焦慮等等
要睇吓有冇其他病徵

如果情況持續不如搵家庭醫生睇一睇先
如果有適當嘅training
邊個做心理輔導 理論上都會有效果
你睇私家?
我喜歡你的[理論上],無可否認,用藥壓抑情緒係最經濟見到即時效用的方法,但同時有幾可做心理輔導?
係呀絲打隨便問
感謝樓主,好人一生平安
我想問做出自殘行為係因為想死到行動埋?因為我一直都想死 但我唔會做出自殘行為 仲有你係抑鬱症? btw番新工加油 我轉新工都用咗好長時間去適應 而家番咗半年先叫好好多
我係確診中度至嚴重抑鬱症,我都係睇醫生寫定封信俾我去A&E先知…
我係有時想鎅手…之前試過不斷鎅
然後鎅完手又會好想跳樓或跳落路軌,試過由高處/等火車嚟嘅時候,腦海係好想跳落去
依架似乎仲有所謂嘅理性去控制住自己,其實自己好唔想再食藥,甚至食今日覆診醫生開嘅鎮靜劑
樓主,

我27歲,兩年前失去平衡力,經常性感受到自己心跳,仲會感覺到自己身體不自主係度震,但外人睇我係完全唔會發覺,得我自己先知

兩年黎睇左腦外內科,精神科,骨科,眼科,耳鼻喉科,腸胃,心臟科,結果都冇搵到病因,但驗到有血壓高同膽固醇(兩年前冇)

而家食緊血壓同鎮靜藥,但冇改善

你會建議我下一步點做?

麻煩你先
唔知係咪受失眠影響
即使日頭人人都覺得我只係攰啲但好正常咁樣
但腦裡面不停幻想自殺片段(未有勇氣行動)
發夢都不由自主發惡夢宅醒
下意識覺得人生無論點都會唔開心

算嚴重定輕微?
lm
點解唔想再食藥既?
因為覺得食完都係會反覆,好絕望…而且我依架每晚都要食q仔,分唔到係因為食咗藥先令我瞓到,抑或係自己身體機能令自己瞓到…

而琴日覆診,醫生開咗嘅鎮靜劑,我唔想太依賴藥物,但琴晚凌晨2點都未瞓到,最後都係食埋
聽你描述嘅情況,都真係唔穩定喎。 我覺得食住藥先,食到穩定再諗啦。
我自己本身就用唔食藥反正唔會自己好、死就死啦嘅試藥員心態去食藥。
啲鎮靜劑需要時服。
咁有需要嗰日咪食囉,冇需要嗰日咪唔食囉。鎮仔穩定情緒好好㗎,我覺得我情緒好差好想死嘅時候,食咗鎮仔會幫我過渡到。
咁一般情緒病, 個頭會唔會有種壓感, 食過duloxetine 30mg daily / venlafaxine 75mg
感覺個人精神左 但個個壓感仲係度
以前睡前食valium, 個下真係覺得鬆, 但慢慢又唔得了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞