公立醫院精神科醫生 你問我答 (2)

1001 回覆
46 Like 9 Dislike
一緊張就頭暈想嘔
點解焦慮/情緒病 頭入邊會有種壓住壓住既feel? 有時感覺到個腦入邊d肌肉定血管會跳動一下, 然後會局部鬆一鬆, 佢鬆個下有時連帶鼻竇都會通一通既感覺
壓感係因為血管收窄左定係肌肉收縮左?? 訓醒感覺更明顯
有無人都係咁
依加格硬都禁得住自己,係公眾場合唔好咁奇怪
但自己一個人就醜態畢露
強迫症係咪焦慮嘅一症?
社康護士有冇得申請??
佢唔會肯去AED架wor
睇緊醫生?
兩樣嘢有關係
有啲疾病分類會將強迫症擺落焦慮症入邊
可以同醫生要求轉介
希望佢肯再去覆診先
冇 去邊睇
可以睇吓家庭醫生先
講呢啲病徵俾佢聽先
有需要會轉介比精神科
樓主又係我呀
因為下星期一返新工 越近返新工 個人好大壓力
依一兩日又覺得低落、冇乜動力、唔想郁、覺得絕望
而且又再出現想鎅手同跳樓嘅念頭,想脫離痛苦
擔心自己又再復發,聽日覆診,諗緊同唔同醫生講
但我唔想又轉藥或者加藥
覺得自己好垃圾好無用
成人adhd 有咩病徵?

點決定開ritalin 定adderall?
做咗樓主個test,32分
都預左,近排好多人生上較大問題發生
長期失眠,大約每日瞓到3-4個鐘,維持左近半年

想請教係咪已經需要求醫?
唔係好識應該搵心理醫生定精神科醫生,感謝樓主
Hi樓主 最近呢幾個月成日一到訓著臨界點就醒
然後心跳加速,一晚斷斷續續咁發生幾次搞到失眠
請問係唔係焦慮症既一種?
自問訓果個時冇咩壓力冇諗其他野
之前睇過普通科話係焦慮症,如果長期係咁就要睇專科
我自己覺得主要係返工引起,其實係唔係轉工就有機會好
主要係睇專科又好貴,自己唔想食藥,公立走去排又唔知排到幾時
想問下你覺得精神科醫生做心理輔導效果如何?
最後今日覆診,我決定同醫生坦誠講,醫生都欣賞我坦誠講出嚟,不過我都擔心自己有時控制唔到想再鎅返手或想傷害自己嘅行為,於是決定開咗Nalion 0.25mg嘅鎮靜劑俾我,有需要先食。

繼續維持食Brintellx 10mg,Latuda 40mg,q仔25mg同埋Nalion 0.25mg(有需要時食)

因應我下星期一返新工,安排咗我下星期六覆診

樓主對於我嘅情況有咩睇法同建議
我都38
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞