公立醫院精神科醫生 你問我答 (2)

1001 回覆
46 Like 9 Dislike
血清素點解係處方藥物?長期食有咩副作用
我天生睡眠cycle有問題想要提神藥但我個醫生淨係開哩兩隻, 如果係for ADHD無效都正常
香港有無註冊藥係提到神?我醫生講就話無
我未必可以好簡單咁答到你
因為都真係好睇個情況
如果想知道老人家喺醫院點
可以打去病房問吓護士 或者話想同醫生聯絡
我自己無乜用精神衰弱四個字…

你指邊一方面慢少少?
藥物係會慢啲 例如外國出咗一段時間香港先會註冊到隻藥 公立醫院入新藥又要有一定程序 所以會有delay
如果情況啱
醫生會開
巴打好有心!真係逐個覆!
見到你講話病房有general nurse
想請教下咁係咪唔係本身讀mental
過咗三年抱兩 都可以做精神科nurse
🙏🏻thank you!!
普通人食咗唔會有病人有嘅效果
只會感受到ADHD藥嘅副作用
例如食欲不振 失眠 緊張等等
我識有老人科精神科病房嘅護士
本身係讀General nurse degree
我又冇詳細問到佢點樣入精神科
因為斷症 啱唔啱食呢隻藥 都需要專業判斷
所以要處方

關於抗抑鬱藥
可以睇吓呢個post

https://www.facebook.com/bigheartsmallheart/photos/a.105637975431330/111267381535056/?type=3
唔緊🙏🏻thx!!btw feel到你係好有心嘅醫生!
加油呀 香港好需要你呢種盡心盡力幫病人嘅醫生♥️
的確係冇
咁能得利呢?
唔想落七仔買 醫生會唔會開比我
我都有興趣Psy nurse 不過自己都係病人 驚對ward patient 太有惻隱之心 會覺得心痛所以入咗general
你入嚟我哋病房住
我每日買一條俾你
真😢😢絲打而家都係student??gayau♥️
如果個人太正面 無哂負面情緒
其實係未有病? 會唔會遲下一次過爆哂出黎?
我正面到自己都覺得好似有問題
不停重複自己嘅話題,唔聽人講嘢關唔關有焦慮症事?
確診技術係咪都會慢啲?可能同新藥慢亦有關?感覺外國精神科先進過香港,食精神藥物同進行精神輔導亦普及啲
唔一定所有嘢係病 有啲係性格
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞