公立醫院精神科醫生 你問我答 (2)

1001 回覆
46 Like 9 Dislike
想問如果食過多安眠藥入急症 醫生曾建議去青山住一排 但最後冇去到 亦有俾過張紙for出院後去精神科報到排期 但都係冇去到 咁依家會唔會留有記錄 如果啲政府工or大公司問我簽同意書俾佢check佢會唔會見到呢個記錄架?

同埋如果再次因為食安眠藥入院 係咪就會直接送去青山冇得再選擇入唔入?
bmi長期17徘徊,應該點樣入手睇醫生
去診所同醫生講自己有飲食失調好似好奇怪,定應該去排政府街症
Recurrent depressive episode 要有重複發生既 depressive episode 先會落既診斷
每個醫生習慣唔一樣

因為我記性唔好 你同我講過嘅事 我都盡量打底
等我下次開返電腦就記得…
啲記錄會喺度
例如我十幾年前整親隻手 嗰張X-Ray都仲係度….

如果你簽同意書俾佢check
就應該會睇到
但如果你冇精神科覆診 就要睇吓佢有冇咁仔細睇埋每一次急症室嘅紀錄

會唔會強制入院去係睇當時情況
冇話一定會直接送去精神科
要直接講
講返你有暴飲暴食嘅情況
我覺得病人同醫生講有呢啲問題一啲都唔奇怪

睇政府街症唔同街鋪醫生都得
唔該曬
即係如果出現性功能障礙例如打極都冇feel
係應該同醫生講睇有冇第二隻藥?定係睇埋泌尿科
醫生
本座自細鍾意抆頭髮
抆既時候會有些少快感
但位置只限額葉頂部先有feel

有諗過自己係OCD 但其實又控制隨時停止
係不熟悉環境同有人既地方完全無抆既衝動
搬新屋時 就算獨處都唔會想抆頭髮
對著相熟既家人會照抆頭髮

近年發覺抆既時總會伴隨下齒咬上唇
同閉氣/短促呼吸動作
刻意嘗試保持不咬下唇同保持正常呼吸
就會大幅減少抆頭髮既快感

我諗緊細個係咪有恐怖不安經歷
要靠咬唇同閉氣扯頭髮黎獲取安全感
還是純粹OCD焦慮
多謝你呀巴打
係咪好多人由diagnosis depression變左bipolar II
到底點分係anti-depressant令病人有輕燥定病人真係輕燥?

本身depression依家變左diagnosis bipolar II
食緊vortioxitine 20mg, agomelatine 50mg同abilify 5mg
醫學上的確有 樣野叫trichotillomania
患者會抗拒唔到抆頭髮的衝動
同OCD 同埋焦慮症都有關係
唔多 我理解應該少過10%

到底點分係anti-depressant令病人有輕燥定病人真係輕燥?
最簡單係 停咗抑鬱藥睇吓會唔會仲有 輕燥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞