公立醫院精神科醫生 你問我答 (2)

1001 回覆
46 Like 9 Dislike
點分係psychotic depression定schizoaffective disorder?
另外depression同埋negative symptoms 會唔會好容易搞錯?
我係外國做緊精神科護士,係呢個post見好多人問屋企有人精神病點算,好奇一問香港有冇咩法律可以強制精神病人入院治療?
咩係somatic syndrome?
唔嚟覆診 會按風險程度做唔同嘅嘢

大部份唔會特別追佢哋返嚟
有少少風險嘅可能就咁打電話提醒
有D會寄信比佢哋
較危險嗰啲 會搵社康護士帶佢哋返嚟複診
計唔計埋我同你
咩都要做….

邊緣性人格障礙(BPD)係一個不容易處理的情況
藥物方面,有些藥物可以減少情緒嘅波動
但係好多時都靠心理治療 去調節個思考模式

近年喺香港越來越多有人提及 辯證行為治療(Dialectical Behavior Therapy, DBT) 呢種治療專針對BPD

作為身邊嘅人
其中一樣嘢 要同佢 一齊處理情緒
當佢情緒開始有波動嘅時候 唔好講到道理住 話俾佢知我知道你而家嬲/唔開心緊 情緒過後再同佢慢慢講番件事

如果佢要去複診
抽少少時間陪佢一齊複診
知道最新嘅情況都係一件好事
咁唔嚟覆診幾耐會斷咗個症呢?
入過醫院,有case manager每日月跟住,假若俾佢發現唔跟醫生指示食藥丶唔去覆診有咩後果?
要睇個病情點樣表現出嚟
例如病徵嘅先後次序 唔同病徵嘅嚴重程度 對日常生活照顧自己嘅能力有冇改變 等等

Depression 係一個獨立嘅病
Negative symptoms 係思覺失調入邊其中一組嘅病徵

佢哋有啲似 例如冇乜動力等等
但抑鬱症嘅病人會多啲表達負面諗法,可能有傷害自己念頭,同埋唔同程度嘅情緒表現例如喊
反而negative symptoms 嘅病人會少啲表達自己,情緒表現嘅幅度會收窄
有㗎
香港都有Mental Health Ordinance
抑鬱症身體上的病徵
例如無胃口 性慾減退 周身都痛 瞓得差(特別係朝早無端端好早起咗身)等等
每個聯網cut Off都唔一樣
有啲一年 有啲就兩年 就要你拎封新嘅轉介信比佢哋

我諗最明顯嘅後果
係個病會好大機會復發

我成日都同病人講: 你有冇食藥都可以話俾我聽 我一定唔會鬧你 最緊要你話俾我聽點解無食/唔想食

不如你試吓同主診醫生講吓你而家食藥個狀況 同埋有咩擔心
個頭内(左耳入面附近) 經常痛,已經同醫生講過好多次,但似乎大家好似唔當頭痛係一回事咁,但我日日頭痛,有時痛到想嘔,好影響我生活。
精神科係咪冇藥去醫頭痛㗎? 同頭痛唔相關嘅藥就好緊張咁問我有冇食,問醫頭痛嘅藥就話冇呢啲藥 叫我食panandol. 食panandol食到純晒喇😟
頭痛同埋耳仔痛
排除咗身體問題未?
下次複診不如問吓醫生做咗啲咩檢查
睇吓需唔需要再轉介其他專科睇一睇
想問埋有冇咩團體/機構/人/group 可以幫助家屬/相關知識交流??
講嚟俾大家聽吓
每區都有
精神健康綜合社區中心
為精神科病人同埋照顧者提供服務

可以上呢個網睇吓
https://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_rehab/sub_listofserv/id_supportcom/id_iccmw/
一直複診精神科十年,咩檢查都冇做過。 總之有問題去普通科要轉介,醫生就不停問你點解唔資詢番精神科。
好似一有精神健康問題嘅病人一有唔舒服,一定就係因為精神問題。 有時都好氣餒。
咁查實精神科病人頭痛好正常,但去到精神科究竟有冇藥舒緩頭痛㗎呢?
咁其實呢個post入面好多人都應該送佢地家人去強制治療,由佢地惡化對所有人都唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞