公立醫院精神科醫生 你問我答 (2)

1001 回覆
46 Like 9 Dislike
有興趣可以入個post追故模式睇返「Ddos」
佢自稱18歲 但聽佢口吻完全唔似
屋企人有情緒病唔肯去睇醫生
想搵個後生女醫生幫佢 起碼容易啲開口同埋溝通

可唔可以俾個名
靚女唔是後生
想問下有暴力傾向嘅病人係咪有分級?
咁啲病人知唔知自己俾人分咗級?
鎮靜劑長期食
都有上癮同埋影響認知能力嘅機會
首先要了解ODD 的成因
例如父母管教不一致 或 家庭產生突變(父母離異)
而造成孩子的行為問題
要從問題的根源入手
除咗開藥
醫生都可以做心理治療
但當然要training 先啦
幾年前發現自己開始同人溝通上出現左問題
發現呢個問題既同時牙骹出現左TMJ disorder
最初同人講野有少少唔自然 唔知係咪牙骹既影響
之後個情況好似再差左 工作壓力下對客對上司present 牙骹越黎越緊 講野唔自然 有個情況甚至係想講既野會講唔到出口 開始對自己講野無信心 疏遠朋友
Struggle左好耐 自己究竟係牙骹定精神問題 希望樓主救救我
背景: 本身係外向性格 大學上左2-3年莊 都大壓力 落莊開始出現問題 而家出左黎做野3年 以前完全無人際問題
近呢幾個月一兩日就食1粒算唔算長期?
另外每日食5mg Lexapro
前排晚晚都好驚訓教 因為訓著個幾鐘會準時起身panic attack
🙇‍♂️🙇‍♂️🙇‍♂️🙇‍♂️
多數喺政府門診
如果合資格

醫生幫你簽名
拎出去比護士 吸醫院印
就可以申請
近年社會狀況加埋疫症 的確令到有好多人有情緒困擾
無論後生仔定老人家 求診嘅人數係有上升
可以問醫院檔案部 拎排版副本
要比手續費
多謝你比咁詳細嘅資料

有時抑鬱症會使用抗抑鬱藥以外嘅藥去幫助(augmentation)
至於詳細嘅診斷 建議你直接問一問主診醫生

關於停藥
最好揀啲無風無浪嘅時間減藥
例如你嚟緊要轉工 可以做定左一段時間習慣咗新工作
再同醫生商量減藥嘅安排
有個system

會分(按風險程度排序):
Conventional care (絕大部份病人都係呢group)
Special care
Intensive care

如果你想知可以問醫生
控制唔到飲食算唔算關心理健康事
洗唔洗搵精神科睇吓
以前好肥
曾經成功減肥
畢左業開始翻工就覺得好辛苦
一收工就要食野
到依家都控制唔到自己食野同做運動
搞到越黎越肥
TMJ disorder 係已經睇咗醫生處理緊?

無論究竟係情緒影響牙骹 定係牙骹影響到情緒
因為見到你開始有少少情緒嘅困擾 緊張多咗 同埋影響到工作
建議你搵專業人士見下
唔係每日食已經好叻
希望你之後會慢慢減到
精神科醫生都會處理飲食失調的問題
例如厭食症/暴食症
醫生叫我加到10mg Lexapro
好過成日食 始終ssri係本
邊緣人格障礙
係咪食藥都改善唔到?
之前CP同醫生都話我有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞