公立醫院精神科醫生 你問我答 (2)

1001 回覆
46 Like 9 Dislike
原來係咁

如果本身做創作係寫嘢/畫畫
會唔會無咗感受寫/畫得無咁到肉
香港興唔興用ECT?
醫生睇過幾多病人係真係可以完全好番唔洗再睇?
唔知點解覺得返工/出街總之個人keep住有野focus 分散對焦慮症嘅注意力
對焦慮症舒緩嘅效果仲好過食鎮靜劑或者血清素

有啲人係咪寧願走去返工都好過留喺屋企休息胡思亂想
宜家睇緊私家一次四千幾(一個月一次),寫信嘅話一封500,開始覺得負擔唔到想轉公立,加上我覺得我同醫生唔係好夾,一方面我表現唔到最真實嘅自己,另一方面佢成日都唔記得我講過嘅嘢,同埋次次都係重複一樣嘅問題,但因為以下原因一直冇轉:

1. 聽人講政府精神科醫生質素參差,有啲過咗半分鐘就叫病人出去

2. 有啲人話睇公立醫生次次唔同,係咪真?

3. 轉過好多次藥,轉到去公立醫生會唔會知道我之前試過啲咩藥?

4. 唔想再同人重複自己嘅情況/創傷

5. 雖然我覺得而家個醫生同我唔夾,但其實我試咗好多隻藥之後開始真係有好轉,我驚重新適應/如果新醫生更加唔夾會惡化我嘅情況,我唔夠膽冒呢個險

醫生你可唔可以俾啲建議我,唔該
P.s.見你覆咗好多comment,成十幾頁,好人一生平安
點解要寫信嘅
請假信/醫生証明,醫生紙嗰啲囉
之前一次過叫佢寫兩封,佢真係收1000
依啲唔係免費架咩
都有唔少㗎 要睇個診斷 情緒病會比較多啲 完全好返
即使好返 冇食藥
我都會叫佢哋長d時間 例如半年來睇一次
醫生質素我覺得冇話好唔好,反而夾唔夾係一個問題。每間醫院精神科都會嘗試安排同一個醫生,但有時初級嘅醫生會轉team同轉醫院,不能避免每半年至一年要轉醫生。

公立睇新症,醫生會問番你病歷。可能都要講多次你嘅經歷。但如果你唔太想詳細講都可以,簡單咁講就得,最緊要你舒服。至於試過咩藥,可能真係要靠你或者你個私家醫生嘅紀錄,因為電腦睇唔到私家醫生啲

其實,公立醫院同埋私家醫生可以兩邊睇。最緊要兩邊醫生都知道大家開緊咩藥,唔好double 咗。
得閒俾多啲時間睇門診啦
玩連登?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞