公立醫院精神科醫生 你問我答 (2)

1001 回覆
46 Like 9 Dislike
的確公立醫院等心理學家真係好耐
我未必可以一兩句咁答到你
抑鬱情緒真係好難受

可能身邊未必有人可以講到晒所有嘢
但我相信一定有人願意會聽
只要你搵任何專業人士 佢都會幫你
首先定時覆診同食藥
平時生活習慣點樣?
除咗食藥 有無見心理學家
好難網上就咁講嚴重程度
但病向淺中醫呀
覆緊公立內科,有定時食藥
心理學家未試過,想試下但唔識搵好既,請問有冇介紹?
stablon
係咪糖尿病人唔可以食?
如果係
有冇其他代替品?
thank you
睇下呢度有無人介紹
或者覆診公立果陣 睇下轉唔轉介到
幫人問
(1)想問如果中學生 覺得自己有adhd/asd,可以點搵psy/ edu psy/ cp做diagnosis? 先學校見ep再轉介出公立?或直接搵私人精神科?

(2)朋友成日都話副作用而唔食藥,但長期low mood又想死(未至於concrete suicidal plan) ,暫時淨係叫佢同醫生傾轉藥個啲,另外仲有咩可以做/說服佢食藥?

謝謝~
我理解糖尿病應該都食得Stablon
1) 中學一定有社工 搵學校社工傾下先 有需要佢地會幫你

2)
食藥迫唔到
但建議如果無食藥 就坦白同醫生講無食 同有咩擔心
再慢慢傾
好的 唔該哂
多謝巴打嘅建議,我依架都會繼續食藥,至於鎮靜劑當我真係有需要嘅時候會食,大家都辛苦了
我食過75mg q仔幾個月。之前都有諗過,q仔勁眼瞓,萬一唔食,我會唔會瞓唔到㗎。
轉藥嘅時候的確有幾日瞓得唔好,但之後就適應左喇。
人體適應能力比我哋想像中強,你而家放鬆心情過每一日,唔好諗得太遠。
其實精神科醫生係應該做埋..... 😅
有鋪癮成日搣焦/皮 R濕疹
唔係鍾意痛但覺得付出咗代價換到成功搣走塊嘢嘅結果好有滿足感
真係痛到頂唔順會搽藥膏但好返少少又搣過
見人生香港腳/疣/雞眼會有啲羨慕想自己都生然後去搣
咁樣算係咩問題
Lm
收到, 多謝絲打!
幾個人話會蠢呀
點睇呢位仁兄

點解同一件事 徐敏玲 同 青山講嘅野完全唔一致
https://lih.kg/3006976
ching
我有時同人鬧交,會不自覺地傷害自己(meet自己,打門,撞牆)打個陣唔識痛,冷靜完先知自己魚鳩晒,,但我從未傷害過人,,我係咪想睇醫生?
醫生
中度抑鬱 最近成日訓唔好
醫生唔想咁快食安眠藥怕上癮
開左Lyrica 75mg
但都唔係好有用

同埋最近成日情緒好容易暴躁
有睇過唔會唔會變躁鬱
但我又唔係好開心個隻hyper
係一焫著左就覺得自己可以打得爆玻璃
想大聲鬧人 想𠝹手
𠝹到雙手都花曬發炎
你話想唔想死又唔想
但一激動除左𠝹手就冷靜唔到

黎緊覆診好驚又比醫生加藥
Lyrica 臨瞓食?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞