公立醫院精神科醫生 你問我答 (2)

1001 回覆
46 Like 9 Dislike
唔太信超自然野 但我都唔可以排除呢個世界上冇鬼

有時思覺失調嘅病人
會同我講佢哋俾人上咗身
但其實呢個係一種係思覺失調常見嘅病徵
你可以search下 delusion of control
點樣判斷一個病人已經好返 唔洗再返黎覆診?
巴打係咪漏咗
即如果見親你話係鬼上身,你都會認定佢係精神病?
想睇精神科要點做好?佢話要轉介,即係睇私家醫生先?但係好貴唔想去私家,睇學校啲輔導員叫佢俾轉介信我得唔得?

另外點知自己係咪抑鬱,雖然我覺得人生冇乜意義,唔知存在做乜,尋晚有個介手念頭好快閃過(唔會真係做,我好驚痛)

但係同時間我同fd相處時又冇乜問題,佢哋都覺得我好搞笑,我同佢哋玩嗰陣又係開心嘅,只不過一個人嗰陣間唔中會亂諗嘢,其實我會唔會係自己扮有抑鬱扮慘,好似令到自己特別啲咁。我一直都覺得自己係0,會唔會內心係希望自己有某部分“突出”過人先自己呃自己?
仲有promethazine同zopiclone
我覺得醫生應該覺得只係試左個幾月 所以唔需要調教住?
會有d病人 慢慢減藥之後 跟進左一段長時間之後都冇復發 就唔使再覆診
但即使唔使食藥 我好多時都會比半年覆診 提醒佢返嚟
因為假如情緒有復發的話 又要再排期等好耐
本身好期待你嘅回覆 我係問解離症嗰個,原來冇睇過
Sorry 漏咗
睇落你有啲容易緊張嘅傾向
我唔夠膽話你一定有病 要睇吓你啲症狀會唔會影響到日常生活

平時有冇試吓做吓啲放鬆嘅運動
參考下:
https://www.instagram.com/p/Cby5d-9pJrV/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
雖然我都係啱啱留言唔熟樓主,但我諗樓主返工咁忙,收工仲要覆到12點其實都好攰,可能係睇漏啫,我明白冇覆好似俾人遺忘咗,感覺唔好受,但係都可以kindly提多佢一兩次,唔使用啲咁咄咄逼人嘅口吻嘅
唔係呀 可能係我講得唔好,我嘅意思係話原來樓主冇睇過呢種病人
有無病人同你講睇中醫醫好思覺失調?
有無見過人由嚴重到醫得番好 停埋藥既例子?
當然唔係

好多時思覺失調都會出現一堆嘅病徵 呢個只係其中一個

唔會淨係因為你講「鬼上身」 就當你有病
任何一個醫生 (唔一定要精神科專科醫生)
都可以寫轉介信 去政府精神科門診
sor我get錯咗
ok唔該晒
佢講緊應該係粒數 唔係劑量

Ritalin LA 同 concerta 如果開30倍數嘅粒數
藥房同事比藥會方便
其實天生性格細膽緊張有冇辦法後天去改變
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞