公立醫院精神科醫生 你問我答 (2)

1001 回覆
46 Like 9 Dislike
Mental illness嘅世界
多唔多病人信complementary / alternative medicines?
巴打而家情況如何
如果有情緒病係咪應該要避免沉迷呢類資訊?
將啲時間focus喺過自己生活 唔好不停上網睇其他人嘅經歷或者圍爐

有時忍唔住喺連登搜尋「情緒病」或者焦慮症見到百幾個post 心郁郁想睇
原意想睇有冇康復者心得
點知個個都係呻病情有幾辛苦
有時睇完 啲經歷仲更加擔心
想你做我主診醫生
你好有心, 每個都回覆
點樣知一個adhd嘅人有bpd
點先拎到白卡
有無遇過啲病人鍾意咗你/自己嘅主診醫生?
咁你地會點處理?
有㗎
最常見是係中醫
有啲病人會話中醫幫到佢失眠

我態度係唔會主動提議 或者反對佢睇
多謝你嘅解答,咁antipsychotic 嘅藥有冇話咩情況可以停? 定係都要食成世? 唔該晒你呀
那麼如果在政府門診,醫生認為你不合資格不肯簽名,便沒有機會獲得白卡?
試吓離開連登
Google下精神病康復者嘅故事
可能會有更多得著
睇吓有冇緣份
一個病人可以有兩個精神科診斷
診斷BPD嘅方法
同佢有冇ADHD冇關係
睇下#2
Pathological gambling 係

甚至有病人走去office 問主診醫生可唔可以同佢結婚
有同事試過俾病人跟蹤…
最後都係報警處理 叫其他同事留意吓
同埋有機會 轉主診醫生…..
都係要等病情穩定一段時間
喺無風無浪嘅日子 減藥

但暫時研究話到俾我哋聽
Psychotic depression 如果同時食antidepressant 加 antipsychotics
復發機會較低
應該仲有其他方法拎
詳情:
https://www.lwb.gov.hk/files/download/services/other_services/CRR3_Application_Form_%20July%202020%20(Fillable).pdf

或者試吓打佢嗰電話:
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞