公立醫院精神科醫生 你問我答 (2)

1001 回覆
46 Like 9 Dislike
你好
我平時份人都好杞人憂天,好易緊張。
中咗肺炎之後,就好焦慮會有咩唔舒服之類,試過有一晚有輕微panic attack 嘅情況,之後有驚咗瞓覺,好彩有朋友日日online陪住,到好返之後返翻工一排,發覺仲有啲暈,去睇中醫,醫師話仲有菌未清,我第一次食完藥覺得好辛苦,又作嘔又周身痛,但嗰位醫師話我係自己放大咗個感覺,嗰陣朋友都有講話如果好影響到你不如試吓睇精神科?
如是者我就keep住食藥食到佢話我已經清晒啲菌。但我仲有啲暈所以尋日就真係去咗睇私家精神科醫生。
因為我怕血清素嘅副作用(我本身好怕嘔、暈同唞唔到氣),所以未開始食,跟住我又醒起兩年前我失戀都有過類似情況,只不過嗰陣一直都以為係唔開心only,雖然我尋晚都有輕微panic attack(少少暈、心悸,喉嚨有異物),但我覺得兩年前都可以靠自己走返出嚟,今次都想靠自己。
所以想請問吓醫生意見,sorry for too long,唔該晒。
每個聯網安排都唔一樣
應該最少keep 一年
明白你對藥物嘅擔心
有啲人食血清素會真係有d副作用
但係食一個禮拜左右 會逐漸消失

試吓睇吓呢個post:
https://www.facebook.com/bigheartsmallheart/photos/a.105637975431330/111267381535056/?type=3

如果開咗藥 鼓勵你試吓先
睇症嗰時有冇咩奇趣事/尷尬野可以分享下
感謝你嘅意見🙏🏻🙇🏻‍♂️
如果跟開嘅病人因為精神病病徴殺咗人 主診醫生會唔會有咩野要負責或者做?
無啊 今日覆診都無改到個期
反而見左社康
但個社康都令我好無語
每個人症都會開會傾
我一個禮拜會有1-2日心情冇咁衰,其他日子心情都好差,咁其實係唔係抑鬱
冇咁差嘅日子都仲有以上symptoms

心情好差嗰陣會無啦啦喊
冇咁差又好似冇乜事咁

差嗰陣會係咁諗點解仲未到我
好少少嗰陣會自我懷疑係咪真係要去

其實我仲好掙扎
我又想睇,又唔想講返件事
想問下, 提神藥係咪得Ritalin同Strattera兩隻?
因為哩兩隻都無乜效
本人靚唔靚仔
想要利他能
睇緊公立
本身話我急性思覺失調
一開頭睇既醫生好似有講過我三年無事就可以停藥(如果我無記錯既話)
之後自己就無食
之後覆發 有幻覺 興奮到訓唔到覺
之後轉左Q仔
之後就食到依家 次次去親公立問醫生會唔會減藥
一律答份量好輕 食住先
其實係咪真係咁
定我睇私家診所佢會幫我減
其實你食咗三年先無食定係食咗一排就自己停咗藥?
食左一排 自己就無食
本身份人都唔係咩野都攞出黎同人講
表面好似聽聽話話咁 實際上其實都係
屋企人日日拎埋水叫我食 我照食 費時屋企人擔心啦
不過我食完就係暗角吐番出黎
而家唔會 日日都有食藥 真係好乖仔
本身乖乖地食足可能真係3年斷得 依家復發再食難好多 只約4分1人可以完全斷藥 之前睇youtube啲台灣醫生講 bless you
老人家抑鬱唔食野點搞 宜家係青山
點解香港咁多「精神衰弱」diagnosis(三個屋企人有)? 外國都唔興用呢個確診,多數用抑鬱症之類,香港精神科係咪比外國慢少少?
祝你可以早日康復.
有過度活躍症嘅人佢哋食嘅藥好似會令人提升專注力,市面上叫嗰啲做聰明藥。想問下如果普通人食咗會點
Ritalin 同 strattera 喺醫ADHD 嘅藥
應該對提神冇乜幫助
見仁見智
如果停過藥而復發
之後再停藥再復發嘅機會都會高
建議唔好自己隨便停藥
一定要同主診醫生傾
無論睇私家定公立 停藥果排一定要好小心 頻密啲複診
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞