[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(28)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike

550W牛是咪可以放棄Vega等Volta算

你又知volta 唔洗換

屌呀
550W都唔夠?

FREESYNC MON用家諗住用650W 上住1080等VEGA

RM650x等Vega
不過Vega睇嚟等到隻牛過曬10年保都未出

550W用到乜

gtX1030

屌呀
550W都唔夠?

FREESYNC MON用家諗住用650W 上住1080等VEGA

RM650x等Vega

550W用到乜

gtX1030

屌1070 550W夠唔夠
我當2070同1070一樣食咁多電
自PC換左xeon 4667 v3, 轉H.265好撚快

16核 2.0GHz

轉片睇core幾多

我1700 gaming發現SMT熄左會順啲
熄唔熄好?

未用過1700

有無Ryzen巴打分享下

550W牛是咪可以放棄Vega等Volta算

屌呀
550W都唔夠?

RM650x等Vega

550W用到乜

gtX1030

又冇咁誇 1070/580都得既 前提你隻550W係Decent 既550W牛 唔係垃圾550W牛

屌呀
550W都唔夠?

RM650x等Vega

550W用到乜

gtX1030

夠.
用緊1080暫時都冇問題. RM550X

16核 2.0GHz

轉片睇core幾多

熄唔熄好?

未用過1700

聽講WIN 10 RYZEN開SMT會有BUGS

16核 2.0GHz

轉片睇core幾多

熄唔熄好?

未用過1700

我開左喎

屌呀
550W都唔夠?

RM650x等Vega

550W用到乜

gtX1030

夠.
用緊1080暫時都冇問題. RM550X

咁得啦 等Vega出到黎食幾多電賣幾銀再等Volta都未遲

16核 2.0GHz

轉片睇core幾多

熄唔熄好?

未用過1700

我開左喎

我都開左 打機好似熄左會好啲
不過唔係好feel分別

屌呀
550W都唔夠?

RM650x等Vega

550W用到乜

gtX1030

又冇咁誇 1070/580都得既 前提你隻550W係Decent 既550W牛 唔係垃圾550W牛

ANTEC NE550C-BR

16核 2.0GHz

轉片睇core幾多

熄唔熄好?

未用過1700

我開左喎

https://lihkg.com/thread/259850/page/1

power_off: on9一問:Windows 10解決咗Ryzen 多線程的問題未?
低階機箱 Sharkoon VG5-W 定 Antec GX330
比較好散熱 我見gx330可以另外配多幾把風扇
唔知VG5 得唔得 用邊個好啲

呢2個差唔多, 自己鍾意邊個樣就買邊個啦
我就覺得2個都好柒, 我揀Sharkoon M25-W
m.2 咁撚快 係咪明cap online驚水
打住"快人一步"既口號

普通人使乜咁快
ssd都會收皮?

ssd當然會收皮 仲要慘過hdd收皮添

我指慢慢退役 被取代果種收皮
唔係死雞
最近部舊機壞左塊底板,有無清推介

如果搵番am3+ 板,用唔用到?新手求教

換返,其他無壞實用到嫁

換電腦

因為其他零件無壞到,唔想哂錢換...
有無老母板介紹..
m.2 咁撚快 係咪明cap online驚水
打住"快人一步"既口號

普通人使乜咁快
ssd都會收皮?

ssd當然會收皮 仲要慘過hdd收皮添

我指慢慢退役 被取代果種收皮
唔係死雞

都係睇成本做人
之後整m.2既成本下降既話
同價位可能直接買到一樣容量既nvme
咁你仲會唔會買sata?

當然如果係第2/3個或以上既drive既話就可能一定要sata
暫時唔係太多板有dual m.2 slot 有都係高階板
最近部舊機壞左塊底板,有無清推介

如果搵番am3+ 板,用唔用到?新手求教

換返,其他無壞實用到嫁

換電腦

因為其他零件無壞到,唔想哂錢換...
有無老母板介紹..

asus 970pro gaming

可唔可以比多個做後備,今晚出去買..
AMD Ryzen 5 1600
ASUS 華碩 PRIME A320M-K
G.SKILL DDR4 3000MHz 8GB
GIGABYTE 技嘉 GTX1060 WINDFORCE 6GB
Crucial 275GB
Antec NeoEco II 450W
Sharkoon S25-W

Budget 5000-6000
主要打機,希望開到刺客教條新版,gta新版最高畫質,唔窒,相信Lol, OW,CSGO呢類開最最高畫質應該都順?fps keep到60以上,甚至144?

請大家俾俾意見,同埋解答下我既疑問
1. Gigabyte ga-ab350m同list上個張有咩分別?係效能上定擴充性?
2. Ram要點set先行到3000MHz?早1-2個月前有追post, 好似冇人穩定行到
3. Display我考慮緊1050ti, 假設list個張行唔到最高畫質要求,我情願慳錢,用住先,但1050ti玩lol, 行唔行到144fps? 假設我用緊144hz mon

有時間請睇睇, 多謝大家既回應同建議
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞