[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(28)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
連登巴打有料 呢家入到windows 呢家試埋1+2插哂ram咁再開機 搞掂埋就搞撚掂哂

唔洗多謝我 請飲茶就得

yes!!! 1+2搞掂哂 黎呀飲茶
連登巴打有料 呢家入到windows 呢家試埋1+2插哂ram咁再開機 搞掂埋就搞撚掂哂

唔洗多謝我 請飲茶就得

關你咩事

唔洗多謝我 請飲茶就得

邊間鋪幫你砌機?

唔洗多謝我 請飲茶就得

邊間鋪幫你砌機?

正都垃圾

唔洗多謝我 請飲茶就得

邊間鋪幫你砌機?

正都垃圾

唉 我過兩個月換u 換底板可以搵悠二了
連登第二屆 gathering 飲茶

唔洗多謝我 請飲茶就得

可能3,4ram槽有事, 睇下你試唔試埋

唔洗多謝我 請飲茶就得

可能3,4ram槽有事, 睇下你試唔試埋

唔搞喇 出哂汗搞到 有d暈

硬件台硬膠佬gathering
點解滑鼠中間粒滾輪用耐左就會short short地

咩滑鼠先
街邊20蚊嗰啲?

咩滑鼠先
街邊20蚊嗰啲?

90幾蚊(扮)gaming mouse

毒撚冇人應

有時show 唔到出黎
畫面可能有1,3,5
你要試下其他number 2,4,6.... 11,13,14....
要撞

我見
http://forum.hddguru.com/viewtopic.php?t=23279&start=

This is typically caused by the SATA controller being in AHCI mode. For some SATA controllers, MHDD requires them to be in IDE / legacy / compatibility mode (whatever your BIOS calls it).

我睇睇個sata mode 係邊到先,好似搵唔到

試過AHCI裝完windows然後轉RAID就會入唔到windows
都試過AHCI同IDE調轉一樣入唔到windows
你睇睇bios有冇呢樣野先

係唔係呢個?

冇得轉模式
我塊版係MSI B150 GAMING M3

你係入唔到windows定裝唔到windows?
我見你bios有show隻hdd喎

如果插ssd 同hdd, 就入唔到Windows
淨係插ssd就入到,跟住有巴打提議用mhdd掃下隻hdd, 但上網睇, mhdd sata mode要轉做唔係ahci mode先用得

sata 1 插 ssd (window)

可能係boot priority 問題?

之前都正常,
出事前,我做左磁碟重組 因為run左兩日都係得80%, 所以我停止左佢
跟住部機load得好慢,我重新開機,就入唔到Windows啦

btw 有冇人知呢塊板係咪冇得轉sata mode?

btw mhdd 有時會見唔到隻harddisk
只係show唔到
要試其他 number > enter > F4 scan ?
好似係

新板應該無ide mode ...係lor

等陣再試試

應該唔work 無反應

剛才我試左

你都係顯示唔到d hdd?

scan 唔到 無反應
mhdd 應該唔 support ahci mode

有冇人知點搞?

搵舊機scan

搞咁耐都搞唔到
我拎去保養到整算

多謝各位巴打幫忙

BTW, 有冇人知去廣源行保養係咪一換一?
同除左隻硬碟,有咩要帶去?
巴打們求救呀!

呢排部機開唔著, 本身底板係有少少問題, 如果唔正確咁關機就會係下一次開機load唔到入Bios >>> 而不斷重新boot機, 但係之前發現左個方法就係抆走底板電池去reset bios 就會無事可以成功開機

前幾日電腦突然彈出左個warning 大約係 " 集線器連接埠發生電源爆衝" 咁發生問題既係個不知名USB ROOT HUB既device, 但我當時只係連左mouse keyboard, 冇外置hdd / 其他野

而我都試過網上D方法 e.g. reinstall usb driver, 都係冇用, 仲發現MB後面4個usb port死淨1個用到 , 後尾換左塊 拖板 就冇見到有warning

諗住繼續照用啦, 點知用左2日. 琴日連機都開唔到, 又係入唔到bios, 我就諗係咪底板收左檔, 因為試左Ram hdd ssd 都應該唔關事

今日有時間換返塊舊板+ CPU, 點知都仲係開唔到機, 再試, 發現原來換左張display就load到入bios. 我已經試左用擦膠擦display card 個接觸位 ,都係唔得

其他依家係擔心, 會唔會係隻牛出左問題, 因為本身display一直冇事, 而display死左 同 出現"集線器連接埠發生電源爆衝" warning只係相差2日, 我想問有冇機會係隻牛整死埋其他 hardware? 我諗緊係咪天氣潮濕搞到供電有問題

p.s. 隻牛係corsair 550W

有酒! 唔該哂呀!

咁你有冇多隻牛試下
唉,咁係搞落去,開幾多次新post都冇用
原本呢度都合適新人黎學野(都係兩三個月既事)
悠二講外國list個單野就係我問list搞出來
我不論誰對誰錯先
現在還有哪時大家暢所欲言的情況咩
百花齊放的景況去了哪
有無巴打個ryzen點先開到vm?無咁彈internal error
巴打們求救呀!

呢排部機開唔著, 本身底板係有少少問題, 如果唔正確咁關機就會係下一次開機load唔到入Bios >>> 而不斷重新boot機, 但係之前發現左個方法就係抆走底板電池去reset bios 就會無事可以成功開機

前幾日電腦突然彈出左個warning 大約係 " 集線器連接埠發生電源爆衝" 咁發生問題既係個不知名USB ROOT HUB既device, 但我當時只係連左mouse keyboard, 冇外置hdd / 其他野

而我都試過網上D方法 e.g. reinstall usb driver, 都係冇用, 仲發現MB後面4個usb port死淨1個用到 , 後尾換左塊 拖板 就冇見到有warning

諗住繼續照用啦, 點知用左2日. 琴日連機都開唔到, 又係入唔到bios, 我就諗係咪底板收左檔, 因為試左Ram hdd ssd 都應該唔關事

今日有時間換返塊舊板+ CPU, 點知都仲係開唔到機, 再試, 發現原來換左張display就load到入bios. 我已經試左用擦膠擦display card 個接觸位 ,都係唔得

其他依家係擔心, 會唔會係隻牛出左問題, 因為本身display一直冇事, 而display死左 同 出現"集線器連接埠發生電源爆衝" warning只係相差2日, 我想問有冇機會係隻牛整死埋其他 hardware? 我諗緊係咪天氣潮濕搞到供電有問題

有酒! 唔該哂呀!

咁你有冇多隻牛試下

就係冇呀... 就算有我都唔知可以點試 , 因為依家換左display可以開到機, 但我驚係隻牛有問題, 就算我換新display都遲早比佢整死, <<<唔太熟呢方面唔知會唔會發生呢樣野 所以上黎問下, 唔該哂呀!

有咪換隻牛上去試
牛有事就好易成部機都出事
供電既野都係穩陣D好

咩滑鼠先
街邊20蚊嗰啲?

90幾蚊(扮)gaming mouse

之前用logitech個D都係咁 轆轆下就亂跳
巴打們求救呀!

有酒! 唔該哂呀!

咁你有冇多隻牛試下

就係冇呀... 就算有我都唔知可以點試 , 因為依家換左display可以開到機, 但我驚係隻牛有問題, 就算我換新display都遲早比佢整死, <<<唔太熟呢方面唔知會唔會發生呢樣野 所以上黎問下, 唔該哂呀!

有咪換隻牛上去試
牛有事就好易成部機都出事
供電既野都係穩陣D好

言下之意係我張display係有機會比牛整死? thanks!

牛有事係有機火燒連環船
有咩散熱好既側玻璃機箱推薦
budget under $900
thx
有咩散熱好既側玻璃機箱推薦
budget under $900
thx

Define C
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞