[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(28)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
有冇機箱推薦 宜家用緊matx版 但想買個atx 驚遲啲換display card唔夠位&風箱無燈嘅機箱

幾錢budget先?
同埋你個風箱冇燈姐係點?係講緊風扇定led燈條?

500內 風扇燈

風扇燈真係好煩

Sharkoon Bw9000囉

唔記得講想搵啲usb位係前面 上面個啲書枱會頂住

Antec GX330覺得如何?
[quote][quote][quote]i3 7300
ASUS PRIME B250M-PLUS MATX
Maxpower vg510
MSI GeForce® GT 640

http://www.terminalhk.com/products/記憶體/8GB
請問以上個三款ram係咪都岩我用

係ddr4 dimm就得
不過B250最快只係用到2400Mhz,所以買2400就夠,再高都用唔盡

唔該巴打
之前有巴打話Kingston牌子好
但我買Kingston ValueRam系列 DDR4 2133MHz 8GB Ram KVR21N15D8/8
定差唔多價既Corsair Vengeance® LPX 8GB (1x8GB) DDR4 2400MHz C14 Red
或KLEVV FIT4 Series DDR4 1x8GB 2400MHz CL15等有2400MHz字眼既好?
有冇機箱推薦 宜家用緊matx版 但想買個atx 驚遲啲換display card唔夠位&風箱無燈嘅機箱

幾錢budget先?

500內 風扇燈

風扇燈真係好煩

都ok 但係風扇燈可唔可以熄左佢

http://www.terminalhk.com/products/記憶體/8GB

不過B250最快只係用到2400Mhz,所以買2400就夠,再高都用唔盡

唔該巴打
但我買Kingston ValueRam系列 DDR4 2133MHz 8GB Ram KVR21N15D8/8
定差唔多價既Corsair Vengeance® LPX 8GB (1x8GB) DDR4 2400MHz C14 Red
或KLEVV FIT4 Series DDR4 1x8GB 2400MHz CL15等有2400MHz字眼既好?

我會揀Corsair,上面三條Corsair最快不過分別唔算明顯
同埋Corsair貴幾十蚊唔算差唔多價粒
利申我都係新手唔好屌咁大力

幾錢budget先?

500內 風扇燈

風扇燈真係好煩

剪線

唔該巴打

我會揀Corsair,上面三條Corsair最快不過分別唔算明顯

唔記得講
Crucial同G.skill好似抵d

500內 風扇燈

風扇燈真係好煩

剪線

唔該哂 等我剪9左佢

風扇燈真係好煩

剪線

唔該哂 等我剪9左佢

Cosair 100r又點睇

1080ti,630美金,買唔買得過?

依張幾型
香港有無?

唔該巴打

唔記得講
Crucial同G.skill好似抵d

唔該巴打 重新考慮我買G.SKILL DDR4 Value Series DDR4 2400MHz 8GB (1x8GB) Ram
btw我display card係4年前產品係咪一般黎講都差過依家800蚊左右既主機板內顯?

剪線

唔該哂 等我剪9左佢

唔中意執線位

剪線

唔該哂 等我剪9左佢

唔中意執線位

姐位啲窿?

剪線

唔該哂 等我剪9左佢

唔中意執線位

姐係啲窿?

1080ti,630美金,買唔買得過?

依張幾型
香港有無?

用緊

想整台全日RGB 大家點睇
Woo, 冇睇一兩日估唔到呢度變到咁精彩

而家人類既 society 真係好複雜,仲好 stressful

RGB唔評論
但有需要用到1000W咁大既牛?

RGB唔評論
但有需要用到1000W咁大既牛?

之前買落 即係個價有 『/』 果d已經有係到
電腦新手想砌部機for打機用
想用gtx1060
CPU i5(用反舊電腦果個)
預$6500
求list
唔該巴打

邊粒I5先得架

I5-7500
換唔換cpu好

求list

岩岩裝多次個WINDOWS 落SSD到 (HDD抆左)
然後重新開機,部機係入到WINDOWS
跟住插番個HDD,跟住又卡左係WINDWOS 登入畫面到
係唔係隻HDD死左?

你不如試下除左boot option 1揀你隻ssd之外
其他全部disable哂佢

插左HDD,跟住取消左其他BOOT OPTION
都卡左係WINDOWS 登入畫面

Run 一次mhdd先

咩黎?

http://www.techbang.com/posts/5398--drj-rail-how-to-fix-hard-disk-bad

係唔係呢個?
照住佢做就得?

點解掃唔到硬碟既?
google搵唔到答案
acbel ipower g 火牛有無溫度控制功能
即係未夠熱就唔會轉風扇
電腦新手想砌部機for打機用
想用gtx1060
CPU i5(用反舊電腦果個)
預$6500
求list
唔該巴打

邊粒I5先得架

I5-7500
換唔換cpu好

求list

唔換啦粒u
GTX 750 裝埋FAR NIER 30FPS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞