[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(28)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
我都係個句.最勁個個唔會係我

我只係各方面較為全能少少,每樣都識d咁.但冇針對每樣野都太過深入研究

悠二呢個身份,係俾我幾位師父教出黎同埋推上黎

佢地同時教我好多硬件知識.之後就變左而家既悠二

之後佢地而家已經潛左水.但實際上.佢地私底下仲教緊我野
認真一路追開睇呢個post幾年,舊登仲有時有特別野睇下,例如機箱點睇散熱,點去睇顯示卡散熱設計,邊種隔塵網好用,唔同廠返修率之類 etc。
果種感覺係會令人追落去,而家連登開檔,就近一兩個月真係無特別野睇。講RGB講足一兩個post,無曬追post動力。問機箱,三句兩句唔埋又define_,大佬呀人地筆直有幾多姐?真係有米既砌萬幾二萬銀電腦,你導人買RBG件,我無野講。有時見人筆直得6k7k 呢d唔上唔落位就好心咪講咩RGB啦,砌部電腦主要都係打機上網剪片直播,唔係對住機箱較rgb色,邊個打緊機會望住機箱姐?咁鐘意整RGB色,落鴨記上淘寶買幾串燈條玩夠佢囉,包保夠曬光污染。

完,我潛返水先。。。

好坦白講有幾個真係推RGB推到痴哂線
我就一直都硬件性能行先 推到冇得再升先搞呢d野
不過有人唔係咁諗既
中階機6-8k RGB件佔部機3成筆直以上 我都唔知話佢有錢好定點好

講番若干年就冇意思,傾乜嘈乜都有自然流失問題,

物以類聚,人以群分.

主題唔岩就搵位入,新人唔敢問,舊人都冇眼睇.

玩挑機多過講砌機,睇下邊個放低一蚊跟機.
認真一路追開睇呢個post幾年,舊登仲有時有特別野睇下,例如機箱點睇散熱,點去睇顯示卡散熱設計,邊種隔塵網好用,唔同廠返修率之類 etc。
果種感覺係會令人追落去,而家連登開檔,就近一兩個月真係無特別野睇。講RGB講足一兩個post,無曬追post動力。問機箱,三句兩句唔埋又define_,大佬呀人地筆直有幾多姐?真係有米既砌萬幾二萬銀電腦,你導人買RBG件,我無野講。有時見人筆直得6k7k 呢d唔上唔落位就好心咪講咩RGB啦,砌部電腦主要都係打機上網剪片直播,唔係對住機箱較rgb色,邊個打緊機會望住機箱姐?咁鐘意整RGB色,落鴨記上淘寶買幾串燈條玩夠佢囉,包保夠曬光污染。

完,我潛返水先。。。

不過有人唔係咁諗既
中階機6-8k RGB件佔部機3成筆直以上 我都唔知話佢有錢好定點好

物以類聚,人以群分.

雖則唔係話有義務答哂所有人嘅問題
但有D人唔識真係上黎求救 好多時都要quote自己個問答adore幾次先有人應
不過你問我.我覺得sharkoon TG5係好箱黎

機頂有磁力隔塵網.前面個隔塵網.唔算太密.但都唔係疏.不過最特別係易拆.側面拆出黎.呢個算係有特色

送四把風扇.雖然唔係RGB.但前面同右面都係強化玻璃.

講散熱唔係同價最強.講防塵唔係最強.講功能.都唔係最強.但勝在各方面夠平衡

前面都有四個USB頭.原裝跟四把風扇.兩塊強化玻璃.有特色既隔塵網

599呢個價.以香港有既機箱黎講.我覺得算唔錯

外觀呢d.我不嬲都覺得唔需要理人地眼光.外觀係各花有各眼.岩自己咪得囉

雖則.機箱我自己都係考慮實用性
不過你問我.我覺得sharkoon TG5係好箱黎

機頂有磁力隔塵網.前面個隔塵網.唔算太密.但都唔係疏.不過最特別係易拆.側面拆出黎.呢個算係有特色

送四把風扇.雖然唔係RGB.但前面同右面都係強化玻璃.

講散熱唔係同價最強.講防塵唔係最強.講功能.都唔係最強.但勝在各方面夠平衡

前面都有四個USB頭.原裝跟四把風扇.兩塊強化玻璃.有特色既隔塵網

599呢個價.以香港有既機箱黎講.我覺得算唔錯

外觀呢d.我不嬲都覺得唔需要理人地眼光.外觀係各花有各眼.岩自己咪得囉

雖則.機箱我自己都係考慮實用性

不過聽聞TG5底下個3.5架會頂到某d full modular嘅牛
原裝線會夾到90度
Sharkoon呢個牌子.我覺得算係有誠意

將好多大廠有既野.加以改良.再以平價去買

ATX箱.旗艦有BW9000同DG7000.一隻主打防塵靜音.一隻主打散熱

而家新旗艦有埋TG5.係主打平衡性.再加上而家流行既玻璃箱

低階有VG5.三風扇.入門機箱有VS4-V

ITX箱有我覺得係中低階最好既sharkoon QB One同C10.雖然唔係最細隻.但都係勝在平衡性較高.

但到而家我都未搵到一隻好既MicroATX箱.不過真係冇計

外國空間大.都係主打ATX箱.香港地方細.好多人想要MicroATX箱

但有好多MicroATX箱真係用唔落手.所以好多人屌我點解MicroATX板配ATX箱

但我寧願用隻大size少少.但各方面更好既ATX.好過用隻.各方面都差既MicroATX箱
TG5內部姐係佢自家既S25 / M25

我自己砌過s25 / m25配.rm650x都冇d頂線既問題
【首批英特尔的新i9-7900X评测已经出炉,而这颗10核心20线程的CPU表现得也十分“凶悍”,不仅仅是在性能上,同时在功耗和温度上的成绩也十分地“高”。在游戏测试方面,i9-7900X的成绩表现十分抢眼,虽然在一些游戏中会被i7-7700K和AMD的锐龙1800X抢去风头,但在】,
http://c.b1yt.com/h.9iKd3m?cv=k28YZyEweEq&sm=08deb2
我自己反而幾期待sharkoon準備出既ai7000

呢隻機箱內部用左sharkoon DG7000

但前面改善左sharkoon Dg7000既缺點

sharkoon DG7000既前面板係連埋I/O制.所以如果走線走得太緊.你拆出黎.想換扇或者清隔塵網.要好小心.如果唔係有機會拆斷堆I/O線.或者好難先拆到前面板

而家Ai7000就獨立放左起機箱本體到.變左拆前面板更輕鬆

而機箱外觀方面.我覺得有少少似DG7000同BW9000既合體

前面板用左類似Bw9000既外觀.但係比起BW9000更通風.

散熱雖然一睇就知唔及DG7000.但係會變左更靜音同更防塵

而Ai7000機後都係14cm扇.而唔係BW9000咁12cm扇

所以呢隻Ai7000係有潛質取代Dg7000同bw9000.變成大眾級既sharkoon旗艦箱
悠二講到matx咁難搵
咁itx既介別又有冇好推介呢
悠二講到matx咁難搵
咁itx既介別又有冇好推介呢

中低階.Sharkoon QB One / C10

高階.Rvz01-e / rvz02

其實真係冇乜睇得上眼

有好多都超過哂itx 級數
我幫朋友砌都係用100蚊左右嘅垃圾箱咋
撚死我

一個二個離地撚
我幫朋友砌都係用100蚊左右嘅垃圾箱咋
撚死我

一個二個離地撚

唔戴手套𠝹到對手損哂

完,我潛返水先。。。

不過有人唔係咁諗既

物以類聚,人以群分.

雖則唔係話有義務答哂所有人嘅問題
但有D人唔識真係上黎求救 好多時都要quote自己個問答adore幾次先有人應

物以類聚,人以群分, 係正常會發生
另外, 無人答問題係唔夠老手, 而點解新手多過老手(未聚到足夠老手)係另一個問題...
係新壇唔夠人氣, 定老手唔想留係度就不得而知
貼貼EPC, 條教學LINK...

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=82&tid=2381607&extra=page%3D1

我個人覺得

一樓 認清Budget + 認清用途
二樓 點揀 CPU + 點揀底板
# 一二樓正常

三樓 點揀 RAM + SSD + HDD
#RAM, 佢集中大眾用家, 如果有人推高頻低CL可留意Corsair Dominator 或
gskill Ripjaws V/Trident Z 無B字尾的貴RAM
#SSD仲有kingston UV400 / Plextor M7V / Crucial MX300 / samsung sm961

四樓 顯卡 (依度會最常 Update) + 火牛
#顯卡正常, 但火牛好似無最近一年出的牛, ANTEC NeoEco2
五樓 機箱未完全完成, 散熱已 update
#佢機箱好有個人偏好, 無Sharkoon, Phanteks, 重視散熱, 輕視防塵
#cpu cooler 超平的, 佢推建議超頻三 東海 X5, 係好好, 我個人會建議, 大鐮刀(SCYTHE)赤兔馬STB120(152MM高), 不過我果隻要淘/京東
#之後高階佢只用AIO水冷了, 無D15
水冷要平可以睇下大陸的id cooling, 聽過, 未用過, 唔包生死架
貼貼EPC, 條教學LINK...

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=82&tid=2381607&extra=page%3D1

我個人覺得

一樓 認清Budget + 認清用途
二樓 點揀 CPU + 點揀底板
# 一二樓正常

三樓 點揀 RAM + SSD + HDD
#RAM, 佢集中大眾用家, 如果有人推高頻低CL可留意Corsair Dominator 或
gskill Ripjaws V/Trident Z 無B字尾的貴RAM
#SSD仲有kingston UV400 / Plextor M7V / Crucial MX300 / samsung sm961

四樓 顯卡 (依度會最常 Update) + 火牛
#顯卡正常, 但火牛好似無最近一年出的牛, ANTEC NeoEco2
五樓 機箱未完全完成, 散熱已 update
#佢機箱好有個人偏好, 無Sharkoon, Phanteks, 重視散熱, 輕視防塵
#cpu cooler 超平的, 佢推建議超頻三 東海 X5, 係好好, 我個人會建議, 大鐮刀(SCYTHE)赤兔馬STB120(152MM高), 不過我果隻要淘/京東
#之後高階佢只用AIO水冷了, 無D15
水冷要平可以睇下大陸的id cooling, 聽過, 未用過, 唔包生死架

篇教學唔錯, 值得睇

完,我潛返水先。。。

不過有人唔係咁諗既

咁快割席?仲以為你地fd底
撚個新手
新手問 四五千budget買7500定1600好,顯要rx470定1050ti好,人地話a卡俾人炒又咩一回事
新手問 四五千budget買7500定1600好,顯要rx470定1050ti好,人地話a卡俾人炒又咩一回事

1600. 多工而且睇個市場方向會比較耐用
買到就470/570
唔止A卡比人炒

1600. 多工而且睇個市場方向會比較耐用
買到就470/570
唔止A卡比人炒

570炒到上二千幾 你買埋我個份

正常就1600, 除非你只打機 & 主要玩dx11 game

a卡俾人炒到無貨&比之前貴成千

正常就1600, 除非你只打機 & 主要玩dx11 game

打下csgo,文書下咁,即係有a卡就入a卡?

正常價咪A卡
冇貨其實1050ti都應該夠做

正常價咪A卡
冇貨其實1050ti都應該夠做

rx470咩價先正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞