[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(28)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
新手既話悠二都唔知邊個啦
幾K一部機
都係想買個安心問吓有多啲選擇姐

唔知悠二係乜水 咁你當第一頁條link係xxxxx資源網
點解唔禁下入去睇下入面d內容先
個個劈頭埋黎就問抵唔抵 抵唔抵
一個兩個就話姐

巴打唔好勞氣住 細佬懶做左伸手黨唔好意思
咁多位巴打唔好意思
已經有好心巴打幫到我好多忙
無心惹起罵戰

邊關你事,依獲野咁岩你做導火線.

你唔太算伸手黨,因為你一開始係用『請教』兩字問圖入面條LIST.

有敬語,禮數足,我都係睇唔過眼先多事,你都唔好意思咁我咪仲唐突?

依D有成八九年既高登風土文化習俗,係用黎招呼D上黎畀機會大家伺候既大爺.

唉...我都唔太記得清楚,不過就唔知點解會變到今時今日噉.

1001開唔開新POST都冇所謂喇,1-30K LIST重出江湖洗版可能別有一番風味呢?
幾K一部機

一個兩個就話姐

咁多位巴打唔好意思
無心惹起罵戰

你唔太算伸手黨,因為你一開始係用『請教』兩字問圖入面條LIST.

有敬語,禮數足,我都係睇唔過眼先多事,你都唔好意思咁我咪仲唐突?

依D有成八九年既高登風土文化習俗,係用黎招呼D上黎畀機會大家伺候既大爺.

1001開唔開新POST都冇所謂喇,1-30K LIST重出江湖洗版可能別有一番風味呢?

我仲以為自己砌1700唔連display 6k已經好cheap
上完依個post先知一山還有一山低
硬件都係貧富懸殊問題
vega 千呼萬喚不出來
要投靠黃生
做嘜9無啦啦嘈左10幾板
我張1080玩大作既fps仲高過玩lol
係咩事
睇過之前d post係10系卡既問題?

咩牌子1080? 有冇開vertical sync? 有冇响LOL入面cap死FPS? Nvidia control centre有冇响default setting既電源選項揀慣用最大效能?
幾K一部機

一個兩個就話姐

咁多位巴打唔好意思
無心惹起罵戰

我仲以為自己砌1700唔連display 6k已經好cheap
上完依個post先知一山還有一山低
硬件都係貧富懸殊問題

個人覺得唔係貧富懸殊問題
係睇下你本身覺得值唔值既姐
就好似有人會覺得洗幾皮野砌機 不如用幾皮野去旅行
有人會覺得洗幾皮野砌機 覺得好爽 用幾皮野去旅行
去完就無好on9

1080ti,630美金,買唔買得過?
悠二網從來都唔係硬件科普
係得幾條list
識既人唔使睇
唔識既人睇到R頭 無解釋 唔會識變通

有心力砌機 會去搵其他網科普下D知識
唔會死lur悠二咁蠢
悠二網而家D入門知識都未齊
有冇機箱推薦 宜家用緊matx版 但想買個atx 驚遲啲換display card唔夠位&風箱無燈嘅機箱
[quote][quote][quote]i3 7300
ASUS PRIME B250M-PLUS MATX
Maxpower vg510
MSI GeForce® GT 640

http://www.terminalhk.com/products/記憶體/8GB
請問以上個三款ram係咪都岩我用
有冇機箱推薦 宜家用緊matx版 但想買個atx 驚遲啲換display card唔夠位&風箱無燈嘅機箱

幾錢budget先?
同埋你個風箱冇燈姐係點?係講緊風扇定led燈條?
係得幾條list
識既人唔使睇

唔會死lur悠二咁蠢

講真,唔識但係又唔用廠機,應該死跟一條list咪算數
[quote][quote][quote]i3 7300
ASUS PRIME B250M-PLUS MATX
Maxpower vg510
MSI GeForce® GT 640

http://www.terminalhk.com/products/記憶體/8GB
請問以上個三款ram係咪都岩我用

係ddr4 dimm就得
不過B250最快只係用到2400Mhz,所以買2400就夠,再高都用唔盡
多口問句 我呢家得張msi 1080 8gb
最少基本要預幾多筆直 可以玩battleground 長期144hz 以上
係得幾條list
識既人唔使睇

唔會死lur悠二咁蠢

講真,唔識但係又唔用廠機,應該死跟一條list咪算數

有心機少少
咪好似我咁 慢慢科普 追下鬼島 強國d科普文
從最細既野入手 慢慢掌握
睇多d youtube

不過同款硬件要揀牌子 揀config 真係唔容易
多口問句 我呢家得張msi 1080 8gb
最少基本要預幾多筆直 可以玩battleground 長期144fps以上

幾錢budget先?

500內 風扇燈

幾錢budget先?

500內 風扇燈

風扇燈真係好煩
係得幾條list
識既人唔使睇

唔會死lur悠二咁蠢

咩叫科普
睇左n次都睇唔明

幾錢budget先?

500內 風扇燈

風扇燈真係好煩

Sharkoon Bw9000囉

幾錢budget先?

500內 風扇燈

風扇燈真係好煩

Sharkoon Bw9000囉

唔記得講想搵啲usb位係前面 上面個啲書枱會頂住
如果屋企大塵少少
應該只能揀D四四方方 無咩feature的機箱
愈多麟角愈積塵
thermaltake果類全網孔簡直係玩命
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞