[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(28)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
應該呢幾日會出機 諗住砌黎玩 overwatch csgo 之類既 fps game

咁樣出想問下有無問題 會唔會有d 差唔多錢但會好d?

Intel® Pentium™ Kabylake G4560 3.5GHz 3M Cache 2 Core 4 Thread LGA1151 $520
MSI H110M PRO-VD PLUS M.ATX $399
Inno3D GeForce® GTX 1050 Ti Compact 4GB GDDR5 $1070
Crucial DDR4 1x8GB 2133MHz CL15 $416
Corsair VS Series™ VS450 80Plus 450W PSU $259
Crucial MX300 Series 275GB TLC 2.5 Inch SATA III SSD $699
AeroCool Corporate Series CS 102 M.ATX $199

total: $3562

HDD 諗住遲d 先買 窮撚冇 budget 住

G4560+1050ti已經算係最抵玩
PSU轉Antec NeoEcoII 450W穩陣D
HDD幾時加都得啦

其實如果部野我淨係砌黎打下機 做下文書
我諗都冇需要加返隻 hdd?
講左幾頁硬件野又loop返機箱
不如揀幾個高質分析係頭post貼堂啦
反正講黎講去都係圍繞住嗰幾個箱

我無乜講機箱
一黎無研究
二黎依度主流Define C

機箱 大學問黎

留名學野
又放下H500P 毒先

https://youtu.be/k1oXc6CW5HE

我無乜講機箱
一黎無研究

機箱 大學問黎

見到上面有位巴打講要求散熱做乜推define c有感而發姐
我記得以前我唔識嗰陣黎問想要散熱為first priority嘅箱
好似係悠二巴打二話不說就推左pm01比我
咁事實佢正面成大個入風位+送3個14cm風扇 散熱真係冇得頂
呢d先係針對人要求嘅回覆架嘛
又放下H500P 毒先

MATX?
又放下H500P 毒先

MATX?

ATX
又放下H500P 毒先

MATX?

ATX

咁細嘅
公投:你地會買Vega/Volta
利申 偏向Vega但都係睇下出到黎點
又放下H500P 毒先

MATX?

ATX

咁細嘅

頭2分鐘先係H500P

我無乜講機箱
一黎無研究

機箱 大學問黎

我記得以前我唔識嗰陣黎問想要散熱為first priority嘅箱
咁事實佢正面成大個入風位+送3個14cm風扇 散熱真係冇得頂

最怕係口講邊隻散熱好, 但心入面對防塵, 淨音有一定要求
認真一路追開睇呢個post幾年,舊登仲有時有特別野睇下,例如機箱點睇散熱,點去睇顯示卡散熱設計,邊種隔塵網好用,唔同廠返修率之類 etc。
果種感覺係會令人追落去,而家連登開檔,就近一兩個月真係無特別野睇。講RGB講足一兩個post,無曬追post動力。問機箱,三句兩句唔埋又define_,大佬呀人地筆直有幾多姐?真係有米既砌萬幾二萬銀電腦,你導人買RBG件,我無野講。有時見人筆直得6k7k 呢d唔上唔落位就好心咪講咩RGB啦,砌部電腦主要都係打機上網剪片直播,唔係對住機箱較rgb色,邊個打緊機會望住機箱姐?咁鐘意整RGB色,落鴨記上淘寶買幾串燈條玩夠佢囉,包保夠曬光污染。

完,我潛返水先。。。
應該呢幾日會出機 諗住砌黎玩 overwatch csgo 之類既 fps game

咁樣出想問下有無問題 會唔會有d 差唔多錢但會好d?

Intel® Pentium™ Kabylake G4560 3.5GHz 3M Cache 2 Core 4 Thread LGA1151 $520
MSI H110M PRO-VD PLUS M.ATX $399
Inno3D GeForce® GTX 1050 Ti Compact 4GB GDDR5 $1070
Crucial DDR4 1x8GB 2133MHz CL15 $416
Corsair VS Series™ VS450 80Plus 450W PSU $259
Crucial MX300 Series 275GB TLC 2.5 Inch SATA III SSD $699
AeroCool Corporate Series CS 102 M.ATX $199

total: $3562

HDD 諗住遲d 先買 窮撚冇 budget 住

G4560+1050ti已經算係最抵玩
PSU轉Antec NeoEcoII 450W穩陣D
HDD幾時加都得啦

其實如果部野我淨係砌黎打下機 做下文書
我諗都冇需要加返隻 hdd?

如果真係打word嗰D文字野其實都好夠用啦 game又得csgo同overwatch兩隻
係驚有時會爆temp
公投:你地會買Vega/Volta
利申 偏向Vega但都係睇下出到黎點

無人理

我無乜講機箱
一黎無研究

機箱 大學問黎

咁呢個佢冇講 我地答者唔需要猜測埋問者諗乜嘅
其實最好都係list埋係頭post咩要求咩價位推薦咩箱咪仲好

我無乜講機箱
一黎無研究

機箱 大學問黎

咁呢個佢冇講 我地答者唔需要猜測埋問者諗乜嘅
其實最好都係list埋係頭post咩要求咩價位推薦咩箱咪仲好

可以list 一D
但機箱太多變數, 要獨立問
認真一路追開睇呢個post幾年,舊登仲有時有特別野睇下,例如機箱點睇散熱,點去睇顯示卡散熱設計,邊種隔塵網好用,唔同廠返修率之類 etc。
果種感覺係會令人追落去,而家連登開檔,就近一兩個月真係無特別野睇。講RGB講足一兩個post,無曬追post動力。問機箱,三句兩句唔埋又define_,大佬呀人地筆直有幾多姐?真係有米既砌萬幾二萬銀電腦,你導人買RBG件,我無野講。有時見人筆直得6k7k 呢d唔上唔落位就好心咪講咩RGB啦,砌部電腦主要都係打機上網剪片直播,唔係對住機箱較rgb色,邊個打緊機會望住機箱姐?咁鐘意整RGB色,落鴨記上淘寶買幾串燈條玩夠佢囉,包保夠曬光污染。

完,我潛返水先。。。

好坦白講有幾個真係推RGB推到痴哂線
我就一直都硬件性能行先 推到冇得再升先搞呢d野
不過有人唔係咁諗既
中階機6-8k RGB件佔部機3成筆直以上 我都唔知話佢有錢好定點好
個Cooler Master CPU水冷散熱琴日開始好嘈
已經用左幾年 想換個第二個
有冇邊隻推薦
單風扇 筆直5、6百
有冇邊隻推薦
單風扇 筆直5、6百

係唔係無水? 係水聲嘈定風扇嘈?
有冇邊隻推薦
單風扇 筆直5、6百

唔識分
d聲有d似魚缸氣泵咁樣
有冇邊隻推薦
單風扇 筆直5、6百

唔識分
d聲有d似魚缸氣泵咁樣

可能個pump就死
有冇邊隻推薦
單風扇 筆直5、6百

唔識分
d聲有d似魚缸氣泵咁樣

可能個pump就死

唔識聽, 可以用手摸下個泵 OR 風扇有冇唔正常咁震

無的話, 好可能係無水
有冇邊隻推薦
單風扇 筆直5、6百

唔識分
d聲有d似魚缸氣泵咁樣

可能個pump就死

唔識聽, 可以用手摸下個泵 OR 風扇有冇唔正常咁震

無的話, 好可能係無水

摸落好正常
個感覺係如果冇聲的話直頭唔覺個水冷有野

完,我潛返水先。。。

所以我已經少咗追post.
日日都有開戰Post睇
我都係個句.最勁個句唔會係

我只係各方面較為全能少少,每樣都識d咁.但冇針對每樣野都太過深入研究

悠二呢個身份,係俾我幾位師父教出黎同埋推上黎

佢地同時教我好多硬件知識.之後就變左而家既悠二

之後佢地而家已經潛左水.但實際上.佢地私底下仲教緊我野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞