[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(28)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
電腦新手想砌部機for打機用
想用gtx1060
CPU i5(用反舊電腦果個)
預$6500
求list
唔該巴打

邊粒I5先得架

I5-7500
換唔換cpu好

求list

唔換啦粒u

Gtx1060 用邊隻火牛好
GTX 750 裝埋FAR NIER 30FPS

放過張750 啦

電腦大爆炸

冇事 呢D卡熱唔起 full load先50~60度

我玩witcher張960 70以上

因為你張卡勁D姐
run得快先熱得起架嘛
想問下
我粒1700 超左頻之後
Windows彈通知果啲聲會變到好奇怪
降返頻set返去auto都整唔返
搞到要重裝windows
有冇巴打知點解?
多口問句 我呢家得張msi 1080 8gb
最少基本要預幾多筆直 可以玩battleground 長期144fps以上

唔該巴打

https://www.youtube.com/results?search_query=battleground+1080

岩岩裝多次個WINDOWS 落SSD到 (HDD抆左)
然後重新開機,部機係入到WINDOWS
跟住插番個HDD,跟住又卡左係WINDWOS 登入畫面到
係唔係隻HDD死左?

你不如試下除左boot option 1揀你隻ssd之外
其他全部disable哂佢

插左HDD,跟住取消左其他BOOT OPTION
都卡左係WINDOWS 登入畫面

Run 一次mhdd先

咩黎?

http://www.techbang.com/posts/5398--drj-rail-how-to-fix-hard-disk-bad

係唔係呢個?
照住佢做就得?

點解掃唔到硬碟既?

想問下
有冇巴打知點解?

有無洗bios?
有冇巴打有用緊 Google Wifi ?

放過張750 啦

電腦大爆炸

有冇關左佢個反鋸齒, 同SET呢個做0?
GlobalIlluminationWorkgroups=0

有呀 750太廢姐
同埋仲有幾個類似反鋸齒 開唔開好

MATX板放ATX機箱?
個人覺得唔太美觀 不過實用就得

屌你有無巴打試過

屌你有無巴打試過

唔記得打,佢話399

屌你有無巴打試過

唔記得打,佢話399

第4次有人問
咪發夢啦

佢呢塊ATX黎
X370 Gaming 5黎

放過張750 啦

電腦大爆炸

GlobalIlluminationWorkgroups=0

有呀 750太廢姐

750你仲想開幾多特效
你有冇睇我上面條LINK, 不過人地係750TI
想問下
有冇巴打知點解?

有無洗bios?

即係load default setting?
我有試過呀 冇改善所以先重裝
依家唔敢超

放過張750 啦

電腦大爆炸

有呀 750太廢姐

750你仲想開幾多特效
你有冇睇我上面條LINK, 不過人地係750TI

有問題
我係全關呀 但唔知有冇D係開左冇咁lag
同埋點解vRAM用得咁少既
google搵唔到答案
acbel ipower g 火牛有無溫度控制功能
即係未夠熱就唔會轉風扇

一般火牛扇 都係8-9cm
冇呢個功能都唔會嘈

唔該你先

不過我係因為部機無端端有d高頻聲
開機箱見到隻火牛個風扇唔郁
所以想知係正常定壞左

我買之前應該做好research
google搵唔到答案
acbel ipower g 火牛有無溫度控制功能
即係未夠熱就唔會轉風扇

一般火牛扇 都係8-9cm
冇呢個功能都唔會嘈

唔該你先

不過我係因為部機無端端有d高頻聲
開機箱見到隻火牛個風扇唔郁
所以想知係正常定壞左

我買之前應該做好research

有怪聲通常都....

佢呢塊ATX黎
X370 Gaming 5黎

咁細塊嘅?
大箱黎?
新手留名學野
新手 砌機list 幫手睇下有冇問題
CPU amd ryzen 1600
底板 Gigabyte GA-AB350M-Gaming 3 AM4 M.ATX
顯示卡 GALAX GeForce® GTX 1060 OC 6GB GDDR5
Ram G.Skill DDR4 Aegis Gaming Series 3000MHz 1x8G
火牛 Antec NeoEco II Series NEO-ECO2-550 80Plus
HDD WD Blue WD10EZEX 1TB

想問下ram 8GB夠唔夠
有冇咩ssd同機箱推介
同埋點樣裝個windows落ssd而唔係hdd
唔好屌得咁大力
新手想問下機箱
SilverStonne Redline Series RL06 ATX Case - White+Silver

Sharkoon BW9000-W(Black) 黑色 大家點簡
如果想用Antec H1200 Pro 240mm呢隻cpu 水冷呢兩個機箱得唔得
最後一問係咪以家拎悠二list 直接去x 都出機就得 有冇話依家d 顯示卡無貨又盛 因為想出張1080ti
新手 砌機list 幫手睇下有冇問題
CPU amd ryzen 1600
底板 Gigabyte GA-AB350M-Gaming 3 AM4 M.ATX
顯示卡 GALAX GeForce® GTX 1060 OC 6GB GDDR5
Ram G.Skill DDR4 Aegis Gaming Series 3000MHz 1x8G
火牛 Antec NeoEco II Series NEO-ECO2-550 80Plus
HDD WD Blue WD10EZEX 1TB

想問下ram 8GB夠唔夠
有冇咩ssd同機箱推介
同埋點樣裝個windows落ssd而唔係hdd
唔好屌得咁大力

你條list 冇ssd 唔會裝到係ssd到
裝windows 睇返partition就知邊隻係hdd / ssd
8gb ram唔夠可以再加 用住一條先冇問題
新手想問下機箱
SilverStonne Redline Series RL06 ATX Case - White+Silver

Sharkoon BW9000-W(Black) 黑色 大家點簡
如果想用Antec H1200 Pro 240mm呢隻cpu 水冷呢兩個機箱得唔得
最後一問係咪以家拎悠二list 直接去x 都出機就得 有冇話依家d 顯示卡無貨又盛 因為想出張1080ti

呢隻垃圾水就唔好用啦
兩個case都好樣衰
悠二網從來都唔係硬件科普
係得幾條list
識既人唔使睇
唔識既人睇到R頭 無解釋 唔會識變通

有心力砌機 會去搵其他網科普下D知識
唔會死lur悠二咁蠢
悠二網而家D入門知識都未齊

http://yujihw.com/edu/bulidpc
眼殘去驗眼喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞