[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(28)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
公投:你地會買Vega/Volta
利申 偏向Vega但都係睇下出到黎點

Volta 係咪有中價咭?我只玩1080p 60Hz
同埋你整呢d好似要access落去人地個data base? 人地比唔比又係另一回事

每一代新既display都高中低出齊架啦
同埋你整呢d好似要access落去人地個data base? 人地比唔比又係另一回事

唔一定 用web scrapping都可以做到
香港而家係咪無一個好用既hardware spec comparison

有filter, 可以揀多幾款型號,
然後一個大表比較d spec
有埋local price (實時價位,from唔同大鋪)

類似http://hardware.info但係會唔會local化
可能香港有/冇得賣
本地價錢

香港市場咁細

悠二好似整緊 不過唔同鋪比較就應該冇喇

但係Vega好似得高價

唔一定 用web scrapping都可以做到

會唔會比人告架 唔洗拎permission都得?

但係Vega好似得高價

咁咪等volta囉
但vega講真幾吸引 但要睇埋定價先

但係Vega好似得高價

咁咪等volta囉

話有1070 level嘅卡
不過已經等到灰鳩左

但係Vega好似得高價

都未出價表
Sharkoon呢個牌子.我覺得算係有誠意

將好多大廠有既野.加以改良.再以平價去買

ATX箱.旗艦有BW9000同DG7000.一隻主打防塵靜音.一隻主打散熱

而家新旗艦有埋TG5.係主打平衡性.再加上而家流行既玻璃箱

低階有VG5.三風扇.入門機箱有VS4-V

ITX箱有我覺得係中低階最好既sharkoon QB One同C10.雖然唔係最細隻.但都係勝在平衡性較高.

但到而家我都未搵到一隻好既MicroATX箱.不過真係冇計

外國空間大.都係主打ATX箱.香港地方細.好多人想要MicroATX箱

但有好多MicroATX箱真係用唔落手.所以好多人屌我點解MicroATX板配ATX箱

但我寧願用隻大size少少.但各方面更好既ATX.好過用隻.各方面都差既MicroATX箱

其實BW9000我都有留意,不過Define C防塵靜音方面好似好D?

但係Vega好似得高價

咁咪等volta囉

話有1070 level嘅卡
不過已經等到灰鳩左

慢工出細貨呀

但係Vega好似得高價

都未出價表

Vega 預4000到啦 正值炒期同暑假
Sharkoon呢個牌子.我覺得算係有誠意

將好多大廠有既野.加以改良.再以平價去買

ATX箱.旗艦有BW9000同DG7000.一隻主打防塵靜音.一隻主打散熱

而家新旗艦有埋TG5.係主打平衡性.再加上而家流行既玻璃箱

低階有VG5.三風扇.入門機箱有VS4-V

ITX箱有我覺得係中低階最好既sharkoon QB One同C10.雖然唔係最細隻.但都係勝在平衡性較高.

但到而家我都未搵到一隻好既MicroATX箱.不過真係冇計

外國空間大.都係主打ATX箱.香港地方細.好多人想要MicroATX箱

但有好多MicroATX箱真係用唔落手.所以好多人屌我點解MicroATX板配ATX箱

但我寧願用隻大size少少.但各方面更好既ATX.好過用隻.各方面都差既MicroATX箱

其實BW9000我都有留意,不過Define C防塵靜音方面好似好D?

防塵的確唔錯 至少我放左部機係到成兩個月 箱入面差唔多一粒塵都冇
靜音就 唔係用d特別嘈既扇其實都夠晒靜 至少夜晚唔會嘈到人訓教先
如果要求散熱好就免喇 define c頂多話唔差 但一定唔係散熱最好果堆
悠二個間係網店?

物以類聚,人以群分, 係正常會發生
另外, 無人答問題係唔夠老手, 而點解新手多過老手(未聚到足夠老手)係另一個問題...
係新壇唔夠人氣, 定老手唔想留係度就不得而知

又唔洗諗到咁覆習既
講真老手都會有放棄硬件既一日
每個人唔同時期玩既野都唔同
而每個老手都有新手既時候
有時唔一定係因為個壇既問題或者入面討論既巴絲問題
老手可能都係玩左10年硬件開始想玩其他野 好似車呀 音響咁呀 就自自然然會慢慢離開
今日可能見到呢度好多巴打係度吹水吹rgb
但可能都係呢班巴打慢慢變左老手呢

玩每一樣野都一定會有個切入點先 可以係因為鍾意rgb開始留意硬件可以係因為想砌部好啲既機而開始硬件

其實我覺得堆define c呢單野其實又無咩分岩同錯 永遠所有野都係相對比較出黎 例如我用緊Phanteks Enthoo咁 我之後轉用define c 係相同硬件同setting情況下溫度跌左10度 咁對我黎講呢個箱真係叫散熱好

我反而有時比較奇怪既係香港好多討論區都係一樣 永遠講一個話題都係非黑即白好似一定要有一個係岩其他錯哂咁 唔可以好好討論
呢排成日無啦啦小小野嘈交其實都唔知嘈啲咩 之前嘈粒i5 呢個半搞事性質得啖笑都無咩 之後為條list又嘈下 而家define c又嘈下 跟住睇黎rgb嗰邊又開始緊嘈

今次導火線係有個巴打屋企人畀左張LIST佢
跟住佢影上黎求教
點知教主明知係伏LIST都叫佢狗衝
如果嗰位巴打信左教主都唔知點算

直必同蝦腸都唔識分就幫你唔到啦

成日高高在上咁去撚人
畀其他人屌完就話自己係假膠

咩撚野叫成日
你日日都見到我撚人架咩上咁耐高/連登 唔識分一係就新會然 一係就真係天真過黑鮑嬌

又黎扮老屎忽

今日準備出去幫細佬砌機,主力打機1080MON,上限$7000筆直
CPU: i7 7700
MBZ: 技嘉GA B250 HD3
Ram: G.Skill value series 2400 CL15S 8Gb*1
DISPLAY: 技嘉windforce1060或者Galax exoc1060 6GB
PSU: Antec NeoEco2 550w
CASE: M25-S
請問以上呢條LIST有無問題?
出面其實仲有無$2300左右1060 6gb?
另外我知有人問點解唔出AMD r5 1600, 原因係細佬多數打機,二來AMD ram support 睇咁耐仲係有零碎問題,或者大家有無對AM4 底板同RAM 配搭建議?
唔該大家!
低階機箱 Sharkoon VG5-W 定 Antec GX330
比較好散熱 我見gx330可以另外配多幾把風扇
唔知VG5 得唔得 用邊個好啲
小弟打算轉會,由inwin 301轉define nano s
問題就黎啦
用緊7700k,可能原本未搞超頻
用緊corsair隻AIO 120水冷玩黑沙可以壓到落4x度
反而張1070公版就長企82度
遲下由matx 轉做itx箱,加埋開始會接觸下超頻
咁需唔需要將CPU AIO cooler轉做240個隻
定係CPU繼續用原本個隻,幫張1070搞一搞個240 AIO 水冷散熱
仲有就係小弟唔好RGB,有咩風扇靜得黎又有較出色嘅散熱能力

風扇筆值係200樓下

240aio你要睇下個箱夠唔夠位
會唔會頂到其他野

風扇既話 加多少少買隻貓扇一定唔會後悔
唔加既可以考慮下SP120
同埋唔記得問你想加幾多隻
其實你地講開 Factual Design Define 既箱,你地冇提到一樣好緊要既野,Define 系列對水冷既支援係極高,同價位甚至比佢貴既箱都做唔到 Define 系列對水冷既支援(Radiator clearance, pump hole pre-drill, reservoir mount support)

風冷我就唔知了

P.S. 我其實係想推 Caselab d 箱
小弟打算轉會,由inwin 301轉define nano s
問題就黎啦
用緊7700k,可能原本未搞超頻
用緊corsair隻AIO 120水冷玩黑沙可以壓到落4x度
反而張1070公版就長企82度
遲下由matx 轉做itx箱,加埋開始會接觸下超頻
咁需唔需要將CPU AIO cooler轉做240個隻
定係CPU繼續用原本個隻,幫張1070搞一搞個240 AIO 水冷散熱
仲有就係小弟唔好RGB,有咩風扇靜得黎又有較出色嘅散熱能力

風扇筆值係200樓下

240aio你要睇下個箱夠唔夠位
會唔會頂到其他野

風扇既話 加多少少買隻貓扇一定唔會後悔
唔加既可以考慮下SP120
同埋唔記得問你想加幾多隻

nano s顯示卡好貼火牛,散熱多數冇咁好
差果少少高度點解唔用mini c又唔使換板
想砌部新機自用+掘礦
一開始諗住兩張先 之後再加到四張顯卡
有冇咩底板可以唔用轉接裝到4張卡得黎
又唔會太迫影響到散熱?
可以既話推薦埋機箱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞