[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(28)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
其實你地講開 Factual Design Define 既箱,你地冇提到一樣好緊要既野,Define 系列對水冷既支援係極高,同價位甚至比佢貴既箱都做唔到 Define 系列對水冷既支援(Radiator clearance, pump hole pre-drill, reservoir mount support)

風冷我就唔知了

P.S. 我其實係想推 Caselab d 箱

高登仔捧親到衰
Factual Design D 箱就快變袋底泥

btw, caselab d 箱係唔係好撚貴?
其實你地講開 Factual Design Define 既箱,你地冇提到一樣好緊要既野,Define 系列對水冷既支援係極高,同價位甚至比佢貴既箱都做唔到 Define 系列對水冷既支援(Radiator clearance, pump hole pre-drill, reservoir mount support)

風冷我就唔知了

高登仔捧親到衰

超撚貴

但造工對得起個價

風冷我就唔知了

高登仔捧親到衰

caselab太高檔玩唔起
小弟打算轉會,由inwin 301轉define nano s
問題就黎啦
用緊7700k,可能原本未搞超頻
用緊corsair隻AIO 120水冷玩黑沙可以壓到落4x度
反而張1070公版就長企82度
遲下由matx 轉做itx箱,加埋開始會接觸下超頻
咁需唔需要將CPU AIO cooler轉做240個隻
定係CPU繼續用原本個隻,幫張1070搞一搞個240 AIO 水冷散熱
仲有就係小弟唔好RGB,有咩風扇靜得黎又有較出色嘅散熱能力

風扇筆值係200樓下

240aio你要睇下個箱夠唔夠位
會唔會頂到其他野

風扇既話 加多少少買隻貓扇一定唔會後悔
唔加既可以考慮下SP120
同埋唔記得問你想加幾多隻

nano s顯示卡好貼火牛,散熱多數冇咁好
差果少少高度點解唔用mini c又唔使換板

想個箱再細小小 而nano s係玩到240水冷排
顯示卡同牛個位我知道佢會好貼,但我用公版應該影響不大
如果改做240水冷AIO會唔會更好?
部機會長開打機
風扇除左貓頭鷹仲有無更好嘅選擇?
用緊AF120,好似打唔穿個水冷排

CPU 240 GPU 120好過
btw AF120 airflow扇打排冇咁好,SP120好d, ML120 out budget而且1000轉開始就會嘈
部機會長開打機

其實nano s同mini c個大細差好少
AF扇打唔穿冷排係正常既 除非你推高轉數
換SP扇就可以易d打穿冷排
部機會長開打機

nano s個size其實好接近佢本來隻301
真心覺得隻case係幾好,最大問題就係大隻到matx size
部機會長開打機

真心覺得隻case係幾好,最大問題就係大隻到matx size

唔係真係差果少少位既用mini c好過
(如果真係要係呢兩個箱之間選擇)
純粹打下cs go ow,文書下,用7500定g4560好
有冇人講下p400s
吸風係咪麻麻?

本身想define c 比你講到想轉
部機會長開打機

成日覺得301個比例好怪
高得黎短 望到好唔舒服
而define nano s個比例感覺好啲
起碼個長度同高度望落舒服好多
仲有就係我只用一張顯示卡
Matx板多出黎個一條PCIE搞到我好唔舒服
Itx就啱啱好用盡晒啲位
成件事舒暢好多
利申強迫症未醫好,好似係

同埋SP120風扇係咪cosrair個隻?
好似有RGB㗎喎

SP120有兩隻冇燈架
啱啱買新機i7 7700 1070 16gb ram
多數拎黎畫圖同打機
但冇買到SSD 其實最大影響係咪剩係run得快與慢
部機會長開打機

高得黎短 望到好唔舒服
成件事舒暢好多

好似有RGB㗎喎

SP120有兩隻冇燈架

另外Gelid silent系列都幾靜,而且冇燈
仲要好平,不過唔肯定夠唔夠力打排

高得黎短 望到好唔舒服
成件事舒暢好多

好似有RGB㗎喎

SP120有兩隻冇燈架

咁貓頭鷹仲有無啲扇係打得穿冷排得黎又比較靜音
好鐘意佢隻色

F12 pwm

高得黎短 望到好唔舒服
成件事舒暢好多

好似有RGB㗎喎

SP120有兩隻冇燈架

好鐘意佢隻色

NF F12大力d不過嘈少少
靜少少就NF P12
F12都嘈
請教各位巴打
最近部機好熱,成日打機時死機
本電腦白癡親手換散熱膏
依家個mon話detect唔到信號
部機三年前係中田砌
應唔應該去返比佢check同維修
or 各位巴打可唔可以推介個鋪頭比小弟
本白癡唔敢再自己搞
evga 老母板 BIOS麻麻

高得黎短 望到好唔舒服
成件事舒暢好多

好似有RGB㗎喎

SP120有兩隻冇燈架

好鐘意佢隻色

NF F12大力d不過嘈少少
靜少少就NF P12

Thanks 咁多位巴打嘅意見
仲有就係老母板
EVGA Z170 itx好似好正
唔簡270嘅原因係170個隻I/O有個蓋

sata port擺位走線煩d
我Asus Z170i依家兩條sata cable焗住喺ram上面過好撚柒
低階機箱 Sharkoon VG5-W 定 Antec GX330
比較好散熱 我見gx330可以另外配多幾把風扇
唔知VG5 得唔得 用邊個好啲

不過你問我.我覺得sharkoon TG5係好箱黎

機頂有磁力隔塵網.前面個隔塵網.唔算太密.但都唔係疏.不過最特別係易拆.側面拆出黎.呢個算係有特色

送四把風扇.雖然唔係RGB.但前面同右面都係強化玻璃.

講散熱唔係同價最強.講防塵唔係最強.講功能.都唔係最強.但勝在各方面夠平衡

前面都有四個USB頭.原裝跟四把風扇.兩塊強化玻璃.有特色既隔塵網

599呢個價.以香港有既機箱黎講.我覺得算唔錯

外觀呢d.我不嬲都覺得唔需要理人地眼光.外觀係各花有各眼.岩自己咪得囉

雖則.機箱我自己都係考慮實用性

多謝悠二
其實你咁多你師傅 有無藍以軒?唔見左佢嘅
好掛住佢張留名學野
同埋你2000-3000個價位推薦Vega/Volta?
利申:有freesync mon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞