[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(28)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike

岩岩裝多次個WINDOWS 落SSD到 (HDD抆左)
然後重新開機,部機係入到WINDOWS
跟住插番個HDD,跟住又卡左係WINDWOS 登入畫面到
係唔係隻HDD死左?

你不如試下除左boot option 1揀你隻ssd之外
其他全部disable哂佢

插左HDD,跟住取消左其他BOOT OPTION
都卡左係WINDOWS 登入畫面

Run 一次mhdd先

咩黎?

http://www.techbang.com/posts/5398--drj-rail-how-to-fix-hard-disk-bad

係唔係呢個?
照住佢做就得?
唔好意思咁多位巴打
前幾個post有問過悠二啲list 但因為筆直預得唔夠比咁多位恥笑 所以自己收左皮
未接觸過呢啲唔知街list原來咁唔受歡迎
sorry咁多位巴打我有睇第一頁㗎
有無巴打可以留個tg比我問吓野

一係你留tg等巴打搵你,
一係喺度誠心地問啦

喺到問怕搞到大家有罵戰

追完post得淡笑
部機有電到 keyboard都有燈 但就噠極都唔著 冇反應 風扇個d全部野都冇郁 試左肯定火牛同其他野都冇事 係試淨cpu同底板 因為冇零件試

早一日都已經係咁 以為火牛壞 但換第二隻牛之後都唔著 再換番舊個隻又神奇著番

有冇巴打知大約壞咩

目前情況係點試都噠唔著

求救
部電腦二個月前X都砌,今個月連死兩次
第一次突然死底版 ,之後又拎左去X都送廠換底版 ,返黎用唔夠一個星期(發現cpu盞燈着得慢咗)
啱啱又無啦啦開唔到機,今次開機,Graphic Card/ Motherboard/ CPU D燈着晒,但個moon無signal ,之後又reboot ,究極係咪X都問題定Hardware QC 問題?兩個月咋大佬
Gigabyte ab350 gaming
G skill aegis series DDR4 3000 MHZ 2*8GB 16
Gigabyte GTX1080 8Gb GDDR5X
Accel ipower 90M 700W 8 Plus Gold
Intel ssd 600p

D hardware着曬燈,但Mon 冇signal
求救 有個fd想換display想問隻牛夠唔夠做
牛上面12V嗰到係19A, 乘埋得228W
佢本身係i5 3570, 想買張1050/1050 Ti, 大家點睇
求救
第一次突然死底版 ,之後又拎左去X都送廠換底版 ,返黎用唔夠一個星期(發現cpu盞燈着得慢咗)
啱啱又無啦啦開唔到機,今次開機,Graphic Card/ Motherboard/ CPU D燈着晒,但個moon無signal ,之後又reboot ,究極係咪X都問題定Hardware QC 問題?兩個月咋大佬
G skill aegis series DDR4 3000 MHZ 2*8GB 16
Accel ipower 90M 700W 8 Plus Gold

我都試過
我個時係條RAM超上3200開唔到
拔走一條RAM又開到機
之後較返2933 用到而家
電腦新手想砌部機for打機用
想用gtx1060
CPU i5(用反舊電腦果個)
預$6500
求list
唔該巴打
想用gtx1060
預$6500
求list
唔該巴打

邊粒I5先得架
想用gtx1060
預$6500
求list
唔該巴打

邊粒I5先得架

I5-7500
換唔換cpu好
個fd換I7 7700+1070
個牛用返gx550 用左3-4年度
入到bios 一讀usb手指裝windows就斷電
係咪可以同佢講換埋隻牛?
想用gtx1060
預$6500
求list
唔該巴打

邊粒I5先得架

I5-7500
換唔換cpu好

7500已經舊電腦
仲有冇其他硬件可以用返?
求救

我都試過
我個時係條RAM超上3200開唔到
拔走一條RAM又開到機
之後較返2933 用到而家

唔該曬 我再try try

岩岩裝多次個WINDOWS 落SSD到 (HDD抆左)
然後重新開機,部機係入到WINDOWS
跟住插番個HDD,跟住又卡左係WINDWOS 登入畫面到
係唔係隻HDD死左?

你不如試下除左boot option 1揀你隻ssd之外
其他全部disable哂佢

插左HDD,跟住取消左其他BOOT OPTION
都卡左係WINDOWS 登入畫面

Run 一次mhdd先

咩黎?

http://www.techbang.com/posts/5398--drj-rail-how-to-fix-hard-disk-bad

係唔係呢個?
照住佢做就得?

用HDD Regenerator 定 MHDD 比較好?
緊急求助
細佬我用緊 Dell Inspiron 3250 嘅細箱廠機
尋晚係post 問巴打升級買咩顯卡好
於是買左張 msc Gtx 1050ti low profile 有舊細鐵果種

唔知係我唔識裝 定唔 support, 呢家張卡裝唔到落去 點算好
想用gtx1060
預$6500
求list
唔該巴打

邊粒I5先得架

I5-7500
換唔換cpu好

7500已經舊電腦
仲有冇其他硬件可以用返?

屌 人地唔識唔好撚人啦

有埋悠二個網係到比你睇list都要拎街d list黎問

其實呢度係一個討論硬件嘅地方 人地唔識嘢拎條街list黎問好正常
點解搞到呢度好似只係比討論悠二啲嘢
唔講真係以為呢度係屬於悠二

呢個清高質

唔係只係比討論悠二
而係咁撚大條唔好講有冇個人bias話悠二d list有冇伏/當佢係一條普通有齊唔同BUDGET砌機list既link係到
唔睇第一版仲要dum條街list上黎問係咩料

人地都講到明係新手唔明嘅,加埋張list佢都講明係屋企人拎比佢睇,咁問多個問題都唔比?
人地講得咁清楚仲要問咩料?
同埋好簡單,新手真係唔知咩打咩。1070 1080 7700k係佢地眼中真係數字黎
呢度真係容不下一個想問嘢嘅新手?

咁識唔識睇第一版呀大佬
入黎個POST唔睇第一版又點
個個都咁問咁要第一版黎做乜鳩

你唔答咪算尻數囉
尻up咁多野擺撚晒高姿態玩尻人, 有乜撚野用?
簡簡單單一句叫人睇第一頁做參考咪仲好
低能

陣間唔答又話冇人理架啦
鳩UP呢家野第一日連登唔撚識分架
定係你又係新會然呀
緊急求助
細佬我用緊 Dell Inspiron 3250 嘅細箱廠機
於是買左張 msc Gtx 1050ti low profile 有舊細鐵果種

唔知係我唔識裝 定唔 support, 呢家張卡裝唔到落去 點算好

影張相黎睇外
緊急求助

影張相黎睇
放撚埋係到比你食你唔食要人餵撚埋上嘴先識食仲係到屌鳩人話唔撚餵埋比你
自己唔撚識拎筷子匙羹咩ON9
緊急求助

影張相黎睇外

放係第一頁仲要人叫先識去睇
咁不如DEL撚左第一頁佢 有人問果陣就個個放條LINK出黎餵到埋口好唔撚好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞