[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(28)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
你問我.我覺得兩邊都有問題既

我做過研究.睇過好多"香港人"唔想太複雜去睇某d野.所以到今時今日我仲係整到純用價錢去俾人選擇list.而我網站都係針對香港人去整.

我上次好似都有同一個人理論過.佢話外國list好掂.但係呢度係香港.機箱既用法.同埋硬件.同香港都有唔同.鬼佬有鬼佬既style.香港有香港既style.悠二我有自己既style.所以我就係見到.好多香港人唔太想搞咁多野.先將網站整到咁簡單.我都係個句.單計List.我唔會係最好.單計抵玩.都唔會係最抵玩.我只係覺得自己既List.取個較好既平衡點.甚至砌機list都冇話咩野係最好.太多砌法.

同埋都有人問過我點解悠二咁簡陋.好簡單.我唔係想用呢個網站搵食.我有自己本業.而外國專業網站係搵食網站.所以兩者冇得比.不過我夠擔自問到時今日.砌機list.以一個公開既網站黎講.我覺得自己已經算唔係唔錯.甚至好過好多所謂專業網站.所以以香港黎講.我覺得算係咁

我好多年前已經講過.到今時今日都係咁講.我網站目前唔係俾熟悉電腦硬件既人上.唔係俾識砌機既人上.我網站話就話係砌機list網站.其實我係冇教過人砌機.呢一點我到而家呢一刻都仲諗緊點教好.可能遲d時間多d.有多d器材諗下再算.我網站係俾大部份唔識電腦但想砌機既人去睇.而我上面講過.香港人唔係個個想學完電腦硬件再去砌機.係純粹想砌機.而我網站既target就係呢d.而網站大家都見到我開始做緊評測.未來都會繼續搞多d.網站本來只係俾我悠二自己當係blog咁.但三年幾四年以黎.一直都有好多人建議悠二網多d野睇.所以到今時今日先開始搞.而我都人手不足.我都係得一丁友.做得慢的話.多多見諒

而你話教唔教主.呢d.我就不嬲冇認過的.我都見到你冇話我認.
我都知香港有好多人眼紅我.或者憎我.我冇所謂.唔緊要.我做好返自己就得
其實當然.我都知道有好多巴打幫我.我都好感激.不過的確既.我網站都唔係萬能.悠二更加唔係權威.的確而且唔使咩問題都話悠二網幫到既.適可而止

起呢個時候.順便講埋.如果有人對我有意見既.或者有野想問我既.可以直接上黎高登.連登搵我.或者sd email.Facebook.whatsapp搵我.
唔好下下起d地下whatsapp group呀.telegram group之類到圍埋起到講我.有咩既.上黎呢度.大家傾下計.解決件事,上黎呢度都可以提醒下我

冇唔開心.

係冇眼睇

悠清有冇撚過tt water3.0 riing red 280

舊版黎, tt準備出新版360排
冇唔開心.

係冇眼睇

悠清有冇撚過tt water3.0 riing red 280

撚過但完全冇乜印象

TT產品較少玩.機箱都叫多少少.水冷就好少玩
冇唔開心.

係冇眼睇

罵戰都係琴日先開始
我無參與過

我只係望左呢一版前兩三頁.太長唔想睇

跟住咁岩見到呢兩三版講緊我,咁咪覆下囉

岩岩裝多次個WINDOWS 落SSD到 (HDD抆左)
然後重新開機,部機係入到WINDOWS
跟住插番個HDD,跟住又卡左係WINDWOS 登入畫面到
係唔係隻HDD死左?

你不如試下除左boot option 1揀你隻ssd之外
其他全部disable哂佢

插左HDD,跟住取消左其他BOOT OPTION
都卡左係WINDOWS 登入畫面

Run 一次mhdd先

咩黎?

http://www.techbang.com/posts/5398--drj-rail-how-to-fix-hard-disk-bad

係唔係呢個?
照住佢做就得?

點解掃唔到硬碟既?

毒撚冇人應

有時show 唔到出黎
畫面可能有1,3,5
你要試下其他number 2,4,6.... 11,13,14....
要撞

我做過研究.睇過好多"香港人"唔想太複雜去睇某d野.所以到今時今日我仲係整到純用價錢去俾人選擇list.而我網站都係針對香港人去整.

我上次好似都有同一個人理論過.佢話外國list好掂.但係呢度係香港.機箱既用法.同埋硬件.同香港都有唔同.鬼佬有鬼佬既style.香港有香港既style.悠二我有自己既style.所以我就係見到.好多香港人唔太想搞咁多野.先將網站整到咁簡單.我都係個句.單計List.我唔會係最好.單計抵玩.都唔會係最抵玩.我只係覺得自己既List.取個較好既平衡點.甚至砌機list都冇話咩野係最好.太多砌法.

同埋都有人問過我點解悠二咁簡陋.好簡單.我唔係想用呢個網站搵食.我有自己本業.而外國專業網站係搵食網站.所以兩者冇得比.不過我夠擔自問到時今日.砌機list.以一個公開既網站黎講.我覺得自己已經算唔係唔錯.甚至好過好多所謂專業網站.所以以香港黎講.我覺得算係咁

我好多年前已經講過.到今時今日都係咁講.我網站目前唔係俾熟悉電腦硬件既人上.唔係俾識砌機既人上.我網站話就話係砌機list網站.其實我係冇教過人砌機.呢一點我到而家呢一刻都仲諗緊點教好.可能遲d時間多d.有多d器材諗下再算.我網站係俾大部份唔識電腦但想砌機既人去睇.而我上面講過.香港人唔係個個想學完電腦硬件再去砌機.係純粹想砌機.而我網站既target就係呢d.而網站大家都見到我開始做緊評測.未來都會繼續搞多d.網站本來只係俾我悠二自己當係blog咁.但三年幾四年以黎.一直都有好多人建議悠二網多d野睇.所以到今時今日先開始搞.而我都人手不足.我都係得一丁友.做得慢的話.多多見諒

而你話教唔教主.呢d.我就不嬲冇認過的.我都見到你冇話我認.
我都知香港有好多人眼紅我.或者憎我.我冇所謂.唔緊要.我做好返自己就得
其實當然.我都知道有好多巴打幫我.我都好感激.不過的確既.我網站都唔係萬能.悠二更加唔係權威.的確而且唔使咩問題都話悠二網幫到既.適可而止

起呢個時候.順便講埋.如果有人對我有意見既.或者有野想問我既.可以直接上黎高登.連登搵我.或者sd email.Facebook.whatsapp搵我.
唔好下下起d地下whatsapp group呀.telegram group之類到圍埋起到講我.有咩既.上黎呢度.大家傾下計.解決件事,上黎呢度都可以提醒下我

可唔可以check check facebook message ?
冇唔開心.

係冇眼睇

舊版黎, tt準備出新版360排

g12 隻h55壞撚咗 想換過隻280排 但係又冇乜新款用到 除咗x42/62 x62又要等到8月尾先有行
新手想問下機箱
SilverStonne Redline Series RL06 ATX Case - White+Silver

Sharkoon BW9000-W(Black) 黑色 大家點簡
如果想用Antec H1200 Pro 240mm呢隻cpu 水冷呢兩個機箱得唔得
最後一問係咪以家拎悠二list 直接去x 都出機就得 有冇話依家d 顯示卡無貨又盛 因為想出張1080ti

呢隻垃圾水就唔好用啦
兩個case都好樣衰

點為之垃圾?
X62係咪勁過佢一倍

500幾蚊水冷會有幾勁?
一陣漏水你就冇仇報喇

x62係j個樣多
性能都唔差既
不過賊船既h115i/h100i v2好似仲好

X62 同H115i/h100iv2 係用同一個PUMP
所以基本上係無分別
純粹係貴左係個RGB度
新手想問下機箱
SilverStonne Redline Series RL06 ATX Case - White+Silver

Sharkoon BW9000-W(Black) 黑色 大家點簡
如果想用Antec H1200 Pro 240mm呢隻cpu 水冷呢兩個機箱得唔得
最後一問係咪以家拎悠二list 直接去x 都出機就得 有冇話依家d 顯示卡無貨又盛 因為想出張1080ti

呢隻垃圾水就唔好用啦
兩個case都好樣衰

點為之垃圾?
X62係咪勁過佢一倍

500幾蚊水冷會有幾勁?
一陣漏水你就冇仇報喇

x62係j個樣多
性能都唔差既
不過賊船既h115i/h100i v2好似仲好

X62 同H115i/h100iv2 係用同一個PUMP
所以基本上係無分別
純粹係貴左係個RGB度

冇記錯好似有巴打話過係同一間代工嚟

岩岩裝多次個WINDOWS 落SSD到 (HDD抆左)
然後重新開機,部機係入到WINDOWS
跟住插番個HDD,跟住又卡左係WINDWOS 登入畫面到
係唔係隻HDD死左?

你不如試下除左boot option 1揀你隻ssd之外
其他全部disable哂佢

插左HDD,跟住取消左其他BOOT OPTION
都卡左係WINDOWS 登入畫面

Run 一次mhdd先

咩黎?

http://www.techbang.com/posts/5398--drj-rail-how-to-fix-hard-disk-bad

係唔係呢個?
照住佢做就得?

點解掃唔到硬碟既?

毒撚冇人應

有時show 唔到出黎
畫面可能有1,3,5
你要試下其他number 2,4,6.... 11,13,14....
要撞

我見
http://forum.hddguru.com/viewtopic.php?t=23279&start=

This is typically caused by the SATA controller being in AHCI mode. For some SATA controllers, MHDD requires them to be in IDE / legacy / compatibility mode (whatever your BIOS calls it).

我睇睇個sata mode 係邊到先,好似搵唔到

咩黎?

係唔係呢個?
照住佢做就得?

點解掃唔到硬碟既?

毒撚冇人應

有時show 唔到出黎
畫面可能有1,3,5
要撞

我見
http://forum.hddguru.com/viewtopic.php?t=23279&start=

This is typically caused by the SATA controller being in AHCI mode. For some SATA controllers, MHDD requires them to be in IDE / legacy / compatibility mode (whatever your BIOS calls it).

試過AHCI裝完windows然後轉RAID就會入唔到windows
都試過AHCI同IDE調轉一樣入唔到windows
你睇睇bios有冇呢樣野先

想整台全日RGB 大家點睇

上埋1080sea hawk啦

1600X唔抵玩
直上1700已經有rgb 唔洗x62咁哂錢
唔係sli 冇必要買咁貴大版
轉返b350 細版即可
慳返d錢買460X/570X case啦

上埋1080sea hawk啦

人地本身有

咩黎?

係唔係呢個?
照住佢做就得?

點解掃唔到硬碟既?

毒撚冇人應

有時show 唔到出黎
畫面可能有1,3,5
要撞

我見

試過AHCI裝完windows然後轉RAID就會入唔到windows
都試過AHCI同IDE調轉一樣入唔到windows
你睇睇bios有冇呢樣野先

係唔係呢個?

冇得轉模式
我塊版係MSI B150 GAMING M3

多謝悠二
睇你網學咗好多嘢
想問下有冇咩ssd推薦 預算under 500

1600X唔抵玩
轉返b350 細版即可

原本我諗住搵細版 有RGB
但好似無一張有 你地有無推介

1600X唔抵玩
轉返b350 細版即可

B350 TOMAHAWK 好似有 先八百蚊

1600X唔抵玩
轉返b350 細版即可

其實巴打budget咁多 上埋1700啦

500左右

1600X唔抵玩
轉返b350 細版即可

B350 TOMAHAWK 好似有 先八百蚊

原來佢得紅色
msi pro carbon系列有rgb 平一節
b350 pro carbon 香港冇賣
x370 pro carbon 都係1400蚊
再唔係就giga x370 gaming 5 1600蚊

最抵玩應該係giga b350 gmaing 3 900蚊有rgb

500左右

買得128gb 有意思咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞