IH電磁爐真係先進過煤氣爐好多好多

834 回覆
146 Like 1091 Dislike
其實唔係個爐所謂有冇力嘅問題,係佢熱嘅範圍,煮嘢扯大個明火係爐面同鑊面溫度都扯高,電磁爐做唔到,部分水份較高嘅食材好易變高溫邊爐,散唔到
但係講方便,電磁爐完勝,淨係清潔都兩個世界
三相電
屋企廚房真大
可以turbo boost
仲有唔同model 唔同分法

開箱片即係你都跟本未撚用過
呢個真, 你可以話電磁爐拎嚟做操作無咁方便, 但講力度點會差過明火
不過啲廚房佬無乜讀過書唔知原理係咁上下
用咗好多年電磁爐 好開心老母換電磁爐 朝早烚蛋開個時間掣就可以去梳洗 唔使睇火唔使睇時間烚(好耐無用明火,唔知有冇呢個功能)

對於我屋企唔需要鑊氣小炒,淨係平時煲湯煮餸好夠用
外國屋企個廚房就會咁裝嘅

香港
一個雙明光爐+電磁爐煲吓湯、煮吓麵就算鳩數
咪係,作為用家淨係需要知唔知道同時出唔出到max watt
背後點運作關我撚事咩
即係你係屋企開個暖爐同起個火嘅分別,你隻手凌空擺暖爐上面同凌空放明火上面,係好唔同
而家明火爐都有較時間function嫁啦
用家角度,你啱
專業用家角度,你無可能啱
從來唔拋鑊已經2個世界溝唔埋
大家煮嘢個追求都唔同
電磁爐難控火喉

個人覺得唔適合煮細火慢煮嘅野
因為佢就算細火,每下俾力都提到個溫度太高,熱力唔均勻

但想快嘅話,電磁爐係快明火好多
最佳例子係煲水
呀叔你幾歲?係咪就退休?
懷疑係煤氣打手,一時又up得出電磁爐啲spec,一樣又同你講單頭最多2000W
夏天睇到老婆/老母煮完餐飯好似落街跑左幾公里咁,啲汗由頭濕到腳
我坐响廳都感覺到個煮飯熱力,行入廚房一陣已經想死
所以先換電磁爐,見佢哋煮飯舒服之餘仲方便好多,上面真正用過嘅都知淨講煲滾水速度已經快過明火成倍,但一堆人唔討論就不停話PR
收聲啦
轉哂電磁爐我隻3嘅仔霉氣點算
我30秒
用大火煲湯?
真,煲湯堅燥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞