IH電磁爐真係先進過煤氣爐好多好多

834 回覆
146 Like 1091 Dislike
Panasonic用家
成日一邊炒菜一邊煲湯,完全冇問題喎

電爐熄左仲會有餘熱
試過煮完野放番個吉煲上去
熱到出煙

電磁爐就唔會咁
明火都唔會
你以為成間屋行一個同一條電路到總制?

所有廚房會由DB派一條氣,通常係20A制睇實,你用雙蘇爐頭2800kw ,都已經超載,一般都要搵電氣佬再執過。

除非你想間屋BBQ,如果唔係,請教吓EMSD 俾咩指引可以咁玩,想學吓嘢。

仲有,公屋私樓一般係63A MCB ,80A未見過

私樓就算有三相,但唔代表家家戶戶都有派條氣入廚房
兩樣都用過
三相電熱水爐出熱水快過煤氣爐
係架 單用一邊煮野我都ok
兩邊一齊用真係搞唔撚掂
例如右邊炒緊野開7~9度
想左邊再煮其他野 開到5以上就會拉低右邊個度數 好on9
要配合寬油
唔知頭唔知路老細睇完個post 真係入ih電磁爐 睇下會唔會比廚師屌撚死劈炮唔撈
電爐一煎牛豬雞扒就真章,一落果下係熱,之後越煎越出水,最後D肉會係汁煮,西餐廳可能一件起兩件止咁煎影響無咁大,你試吓整個中式牛柳洋蔥豬扒蕃茄雞扒就明

仲有例如炒個菜芯牛肉,先炒牛肉,D肉永遠唔會有焦香感(唔好同我講屋企拉油)到炒菜倒牛肉去兜又唔收水,樓上都有巴講過

係,電爐一定煮到嘢嘅,但煮出黎好唔好食就同火爐一定有分別,個人接受程度不同,但我一定唔會用
無錯 我個邊1-4係隔住鑊放手都唔會覺熱
5.5先叫做細火 6-8叫中火 9先叫大火

個鑊底濕又停 唔係個個鑊煲都岩電磁爐
手濕又較唔切個制 一係㩒唔到個制
一路煮 個鑊一路推出去 一係轉
明火有架個啲有個嘢架住 唔會成日走位

我個部已經係新式唔平成日都想轉明火
I feel you
鐵嘅特性係熱傳導力慢
得兩個圈咁多位發到熱用一隻大鐵鑊煮餸就好難搞
側邊位完全無加熱
兜來兜去到煮完嘅時候鑊邊可能仲有生野未煮熟好危險
買個好少少嘅雪平鍋 我煲2L水唔使30秒
西廚都知呢樣道理所以唔會用電磁爐煮野,最多拎嚟煲西湯
係樓上班人想拗贏屈鳩出面d 餐廳用電磁爐
但明明人地係用電熱爐
煎塊牛扒嚟睇睇先啦
炒野永遠差小小
我反而想知電磁爐平過煤氣係咪有根據?
電用多咗收費係遞增
當然電效率高啲
但同煤氣比差幾多?
巴打你可以一個人顧到兩個大火,功力都幾強大下
我諗緊屋企電箱做唔做到一邊開15A焗爐,一邊煮飯
無錯,煲湯煮粥炆牛腩之類係ok嘅,一去到煎炒煮或者鑊炆就死,唔係唔得,但唔好食
易潔鑊用得唔好就好易收皮係事實喎

而且易潔鑊溫度有上限,唔係乜都做得
一同三識煮飯就明,兼有焗爐可以玩多好多野
你果隻係電陶爐喎ching
#12 就係講緊你呢d人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞