IH電磁爐真係先進過煤氣爐好多好多

834 回覆
146 Like 1091 Dislike
我覺得最大好處係安全同極易清潔,裝修都一次過換哂電磁電陶爐
但有時煮野都有明火去做返某啲效果,好似煎扒、煲仔飯,所以另外有個用罐既爐仔備用
比我再揀都一定換電,但唔會因為咁講到明火一文不值
咁大煲水,我會用電磁爐煲滾左先再轉用電陶爐,因為電陶爐keep住中低火嘅效果比較似明火
仲有得較時間掣
唔駛行黎行去
電磁爐煤氣爐都可以講到人身攻擊
鬧得難聽當贏

難怪連登高質討論越嚟越少
人地討論緊點解取代唔到
果然係腦殘 comprehension對於你嚟講太難
一直都講緊係搵合適工具做嘢
駁你老母閪, 使唔使解釋埋點解你老母個白濁爛臭花柳閪點解要做雞又搵恩客生撚咗你條柒碌撚樣智障出嚟, 生完都唔撚知經手人係邊個?
真, 上到3000基本上唔快炒一定會燶
呢個就唔關電磁爐事, 係應該先處理個源頭
用咗幾年電磁爐,其實2800W炒嘢已經好易燶,自己個爐單邊最高3700W,但除咗煲水以外完全唔會用

Pan記個隻仲有恆溫功能,直頭係買機送技術
都係Tgc?
你對飲食冇乜要求咪會覺得OK,如果食嘢為咗求其醫飽個肚,咁電磁爐的確幾好嘅又乾淨。
冇錯,最大問題係更貴嘅電磁爐要整啲有鑊氣嘅嘢都係炒嚟炒去好多水。
用過電磁爐,最終都係轉返明火,不過每個星期去清潔就麻煩好多,同埋屋企會好大油煙。
但對飲食有要求真係接受唔到電磁爐,BOB叔咁撚有錢佢都好撚憎電磁爐
因為真係去唔到最好食嗰個位,而家比較貴嘅電池爐係會好好多嘅,不過去到極致都係比起明火嘅極致差得遠,如果好鍾意煮嘢食嘅就會接受到明火嘅缺點為求可以去到最好味嘅程度。

所以其實各有各好,睇吓大家追求嘅嘢係咩囉。
大肚婆 唔建議用電磁爐
每個人都有唔同需要
你對

但呢到題目話煤氣係上代產物
家用電磁爐就夠係唔合理
其實我都唔明白,火力差唔多嘅情況下煮出嚟電磁爐就係冇咁好味,或者冇咁乾爽。
我諗原因可能係因為佢哋加以嘅時候唔係一次過,係一下一下,唔知你明唔明我講乜。
同埋電磁爐佢對於廚具嘅大細有少少限制,你個煲比較大嘅話佢會發揮得唔好。
同埋如果想用中式圓底鑊嘅時候,又會用唔到。

電磁爐最好嘅地方就係乾淨,冇乜味道,又唔會搞到廚房熱辣辣。
如果通常整西餐,或者整吓啲簡單餸菜,我覺得都OK嘅。
但係好多西餐廳都係電熱板 好似鐵板燒果d
冇火咁煮㗎啵
無證據話有害

但能不用就不用

網上文 個個都係咁講
信則有不信則無,大肚婆唔好食海鮮一樣。。

如果你是一個精明的孕婦,不聽信謠言,有著自己獨特的見解,確信使用電磁爐不會對胎兒造成不良影響,可以使用電磁爐。但使用時,不要離鍋底太近,因為電磁爐輻射大部分分佈在鍋底。只要遠離鍋底,就不會對身體造成危害。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞