IH電磁爐真係先進過煤氣爐好多好多

834 回覆
146 Like 1091 Dislike
好似有電磁爐用到嘅瓦煲,個底係金屬
啲水唔識對流嘅咩?

利申: 讀文科,所有科學知識都係小學程度
條友一日之內柒咁多次都鍥而不捨衝出嚟,睇到又炆又好笑
我家個部是每邊2800w,雙開5600w
煮咩餸咪用咩爐囉
法國佬都有想學用中式鑊啦
https://fb.watch/c5SpxRZ3Hn/
想知家用煤氣爐點煮到鑊氣出黎
除非你屋企用出面餐廳個種大炮爐
無錯,我家電磁爐2800w+電陶爐2800w,每邊都獨立拉線到電箱同獨立制,並與廚房電分開
所以我用電磁電陶爐,打和
真心唔知你up咩
我覺得你個邏輯更有討論價值
唔駛理冷氣白卡佬
明火夠得啦 睇鍋底夠唔夠勁
勁就2l可以
識唔識嫁
上個月先換左明火
煤氣話電磁轉明火有6-7折
平成2千幾
屌真係用唔慣電磁爐
煲水快過明火就一定係
但佢細火模式有d on9
換返明火行入廚房即刻舒服晒 冇咁篤眼篤鼻
即係大力o個的就熱到同煤氣爐差唔多,細力o個的唔夠火無x 用。
咁簡單閱讀理解都要教
電磁爐明火其實兩樣唔同產物來~不必比較
識用買岩就兩樣都好好用

利申:煮飯婆,屋企電磁爐明火都有
平時簡單煮面烚菜煲湯咪用電磁爐囉,廚房唔會熱,又煮得快
炒野就會用返明火

鑊你老母氣咩
根本就睇火數 電磁爐一樣可以有鑊氣
明火同電磁爐都有用過
兩邊都各有優點 但整體都係中意用電磁爐多啲

我就日日煮飯都用鑄鐵鑊/鍋既 依家用緊嵌入式電磁爐 幾個爐頭一齊開晒都未試過話唔夠火力 炒菜未試過出晒水

如果要用最垃圾既電磁爐同最垃圾既鑊黎煮飯咁就唔洗討論啦
你出大牌要符合既野要好多 電爐出小牌只係經濟+地方考慮咋 唔好誤會左個概念
電磁爐當然有佢嘅缺點
你上面講嘅嘢都講得啱

但係大部份人都係集中講佢火力低
而佢煲水快過明火呢樣嘢
其實就係證明咗佢火力唔會低
係一個客觀,量度到嘅證據
稍為讀過少少理科嘅都會明白
又一個拎垃圾電磁爐同煤氣比
炒野好多時時冇水,就算炆野都唔會太多水做到好好嘅對流
利申:屋企用電爐同電陶爐煮左5年餸,科學知識同你一樣
高價電磁爐 有配件玩 有programme set幾正
可以做到慢煮 fix temp 之類
淨講火力同鑊氣去比較先唔先進比較難
咁呢個又唔真係電磁爐嘅錯,係佢拍嗰個廠唔夠電,咪搞到自己熄機囉
同埋普遍電磁爐嘅鑊都係好重先做到均勻受熱
呢個撚樣當年嘩眾取寵
日日屌電磁爐以為自己好好笑
搞到好多細蚊仔冇用過真係以為電磁爐冇火力
電磁爐供應商真係應該集體訴訟佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞