IH電磁爐真係先進過煤氣爐好多好多

834 回覆
146 Like 1091 Dislike
咪就係
電磁爐炆同燉我都認同好過明火
但係炒真係唔得
樓上話有電磁爐用生鐵鑊
咪又係平底
同埋一拎起就冇induction你點控制火侯
老實講我覺得電陶爐反而仲好少少
你柒撚完未
Good point
納米業主可以打飛機電磁爐煲水好快
D人有無咁誇張

我個爐有1-7格火力
去到3.4格已經好好力
咁鑊都唔使,直接拎住開火燒啦
鑊氣?
咩係一少時70560w?
你想計功率唔係588000/30=19600w咩?
電磁爐果班講黎講去講煲水
不如煮個餸出黎啦
身邊對煮食有要求既冇一個肯用電磁爐
我有話易潔鑊做乜都得咩?
煤氣費有幾貴
拋唔到鑊 要痴住個電磁爐
連登好多大cfu
睇完都想換電磁爐
電磁爐要個鑊靚,有夾層 /有咁上下厚度先煮得好

因為發熱範圍相對窄,個鑊導熱差/太薄,就好易燶。 靚鑊,有足夠時間預熱,唔好一次過落太多料,就冇問題
睇連登真係見到好多人第時會變廢老
講野憑感覺

btw, 有d鬼佬研究咩叫鑊氣
到後尾發覺
就係拋鑊個陣1d微粒接觸到明火燒焦造成
你呢種觀念只適用日本城垃圾電磁爐
正常雙線圈就冇呢啲問題
成班中式炒餸佬訴諸權威,訴諸群眾就覺得自己啱
又講唔岀點解

我用過XX點點點

呀邊個都係咁,所以一定係

好多人都係咁,所以咁係啱
屌 你話未用過就盲反就廢老姐
上面咁多用家 用緊電磁爐講電磁爐點唔好
講左一大堆缺點 比較
你地就淨係講煲水快
話人憑感覺
淨係個鑊會走位 手濕較唔到 過熱熄火 想攞起兜兩兜又過冷河已經令到班用家唔撚方便啦
我見d法國佬 or 台灣在法國廚師阿辰師
都係揀電磁爐
係屋企煮飯 唔理中式定外國野
煲水嘅時間真係特別多
電磁爐快過明火 已經慳好多時間
更加唔好講明火會發熱
個鑊會走位 電磁爐用平底啦

手濕較唔到 我未試過較唔到
過熱熄火 未試過過熱

想攞起兜兩兜又過冷河已經令到班用家唔撚方便啦
唔明
咁係果班傻閪唔識揀啱自己用嘅工具姐

日撚日都要爆炒,又要拋,又唔係買弧面電磁爐就用返明火啦,買果時唔撚知?
自己唔了解件工具買左唔啱用,用到發爛渣係邊個問題?
有雙頭獨立插蘇架喎,你用啲最渣嘅然後話人廢?
用過比較過自己知就算啦,唔駛同人拗
佢地仲相信地球係平架
“IH対応土鍋”, 日本 或 支拿扮日本貨都有。

https://ranking.goo.ne.jp/select/5403
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞