IH電磁爐真係先進過煤氣爐好多好多

834 回覆
146 Like 1091 Dislike
wifi 都唔好用 都有幅射
睇咗咁耐, 有人敢貼自己每日煮既野未
個電磁爐係垃圾呀
咁如果換個靚d電磁爐
我點解唔直接換明火
反正都係換
又要功夫又要俾錢
Siemens Miele Gaggenau 嗰啲都有出俾家用
個重點係 有火係咪會好食d
餐廳出品好食嘅我相信唔難揾 純粹做個例子
爐火 炭火 電熱又好 大家都係用爐具煮
唔係直接火燒 係咪會有明顯分別
電磁爐配LC黑裏鑊炒餸一流喎,好有鑊氣
雖然ih 爐炒野唔夠猛火,出曬水。但用耐左發現,清潔好方便,一塊布抹下搞掂,明火反而又拆又多彎位,好難清乾淨。我寧願易清潔。
我就用緊呢部,大火用電磁爐,細火用電陶爐,滿血雙開都得,打和
alternating magnetic field
你炒碟飯就知....拋鑊個效果真係差好遠
擺明唔識induction原理
"咩EM field我哋唔識㗎, 我哋覺得係就係, 微波爐都致癌啦"
有無用電話? 有無睇電視? 有無用wifi上網? 有無用微波爐? 有無用沐浴露? 有無食零食?
無知嘅人最中意覺得自己勁, 衝出嚟柒
明火滾瀉野由面抹到底仲要拆出黎抹
其實最緊要鑊厚熱能唔好咁快散走晒
你屋企好多人? 拋鑊用意係咩,純問
我用左十年電磁爐,都唔明點解炒唔到野
電磁爐個問題係火力集中係中央,太大火係中間太熱周圍唔夠熱
所以要隻傳熱好啲既鑊既話,一樣好好炒
反而係中間太熱問題煩啲
一般最需要火力唔係炒
係煲水,水吸好多能量
而水滾左之後就只要好少電就可以keep住滾
陰左兩邊煲水外,我自己未試過兩邊用唔夠火力
我諗會一下一下加熱應該係廚具出左問題,用岩廚具冇發生過你講既問題
完全贊成
可見光( 燈膽啲光、太陽光、電腦電視mon啲光)都係電磁波
你應該熄晒啲燈,過健康人生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞