IH電磁爐真係先進過煤氣爐好多好多

834 回覆
146 Like 1091 Dislike

鑊氣人士每日响屋企咁樣煮飯?

定係現實咁樣等老婆响幾十高溫煮飯,然後坐低等食先,完全係兩樣野
其實有冇覺得你地好矛盾
呢頭話做到相同效果
另一頭又話啲爆炒焦香乾身係明火先會有
有IH煲仔,雖然易燶易痴底
煲湯用打邊爐果個爐煲

LC煲, neoflam煲
用明火係有擭氣係一回事

家用果啲明火爐炒唔炒到擭氣係另一回事

香港地收工煮個晚飯, 用電池爐就快靚正, 清潔都慳唔小時間

要擭氣就建議出街食

睇咗十幾頁直頭覺得有班連燈仔晚晚喺屋企煮飯煮到大排檔咁

鑊氣人士每日响屋企咁樣煮飯?

已經燒到出白煙,兼有時overheat 自動熄埋
係,IH/生鐵都試過
有冇相睇睇你炒成點 出面其實好多中菜廚房都有電磁爐 仲要係廢廢地個種用黎煎/炒 有時太忙會用
冇錯!電磁爐玩得好要識得控制火力,當然唔會個個一用電磁爐就用得好,係需要時間學既,唔識唔緊要咪學囉,唔好人云亦云電磁爐點點點又剩,真實用家解釋埋又唔信,我就覺得各有各用冇問題,但講到用電磁爐唔會炒到好餸我真係睇唔過眼

仲有而家討論緊既電磁爐係至少3000w果種,唔係杜文澤屌果種濕9打邊爐電磁爐
已經搬咗,唔再用電,轉返煤氣爐
屋企裝修既話我都想轉哂電磁爐
夏天煤氣爐煎塊扒好似跑完步咁
而家都未到30度,响廚房煎野已經好難頂
夏天30度以上,開埋明火個廚房40度以上絶對唔誇張,加埋水蒸氣,油煙
當你一個鐘你煮完成餐飯,點止跑完步咁簡單,直頭係跑完半馬咁底褲都出晒汗水
為自己舒服為屋企個家庭煮婦健康著想,煮野多啲用電磁爐,蒸焗爐/水波爐,加埋抽油煙機啦
希望班鑊氣人士影幾張靚相係响屋企炒餸嘅,俾班連登仔學下咩叫鑊氣,等大家甘拜下風
佢哋咁講究火喉,屋企炒野無理由會細火過上面圖中啲火花
我屋企十幾年前已經用電磁爐
當時係一單頭電磁爐加一單頭煤氣爐咁用
直至裝修之後就直接換個雙頭電磁爐
鍾意佢煮食效率高,煲水煲湯明顯快明火好多
仲有最主要係燃料費比明火平
有朋友一家兩口,日常星期一至五煮晚飯,星期六、日煮午、晚飯
間中煲個湯,計埋熱水爐沖涼,每兩個月煤氣費要$1700蚊
換電磁爐後每兩個月只係交$500
而電費每兩個月只係交多$400左右,可想而知煤氣貴過電磁爐幾倍
不過電磁爐好唔好用,都要睇每個家庭煮食習慣
如果炒、煎、炸野多,的確係明火容易煮好多
電磁爐強項係以水為主煮食
因為我日常以水烚、清蒸煮食為主,油都唔落多滴
所以電磁爐o岩晒我,好滿意!
真!夏天明火煮食
煮完真係冇晒胃口食
以前我阿媽煮飯,感受冇咁強烈
到之後要自己煮,至感覺到煮完底褲都濕晒
1家4口 煤氣費我未試過過千 你朋友點用的
煲仔菜同煲湯點解唔可以用不鏽鋼或者鐵類用具?

你都係食個容器入面嘅食物咋嘛,是但啦。
https://youtu.be/PQjDbLGehwQ

王剛煲佛跳牆都只係用不鏽鋼
鑊氣撚吹撚到唔用瓦煲就係垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞