IH電磁爐真係先進過煤氣爐好多好多

834 回覆
146 Like 1091 Dislike
啲PR一句廢老就可以昆啲濕鳩弱智後生
你睇gordon ramsay 做show 用咩爐咪知
IH 電飯煲 - 依個就正喇!
IH 電磁爐 - 打邊爐煮飯仔ok / 唔係嘅話就買黎整蠱自己
分別就係唔夠火力
炒個菜出黎己經知分別

電熱係炒唔同爽口菜
霉到出水
「gordon ramsay 做show
咁如果有一樣火力係咪會一樣
出水嘅話 可以試下預熱隻鑊耐d 會改善到
其實係你買錯爐。由5分46秒開始慢慢睇下個電磁爐嘅火力。

https://youtu.be/SGBP3sG3a9Y
電磁爐efficiency 一定好過煤氣爐
煲水快好多滾、但未必適合香港人嘅煮食習慣(煮嘢講鑊氣);但若果煲湯、炆嘢、傻尻先用明火,好似燒銀紙一樣
啲廢老食鹽多過你食米
見到班友講話拋鑊就想笑,唔知係咪用易潔鑊拋
無乜人提一樣野
就係噪音
就算你買左個完美嘅IH爐
完美嘅鑊
但係唔知點解兩樣野擺埋一齊就係會發出高頻噪音
隻隻鑊唔同一隻有另一隻又無
咁點鬼知買邊隻好呀無樣睇又無標準可以跟
咩導熱線

邊度聽返黎?

HexClad呢隻野係俾啲死都要用金屬剷嘅廢老冇咁易刮爛coating

只係有蜂巢凸紋嘅nonstick pen磨走左凸紋部分嘅coating,啲導熱線咪隻不鏽鋼獲本身囉

實際上唔癡嘅原理同一般nonstick pan冇分別
而且因為有大量磨蝕邊緣位,理論上高溫燒壞coating 之後更加容易脫落
好多老手不停開口埋口講火喉講鑊氣又話菜出水,又話炒唔到野
要火喉點解唔直接用火燒件肉同菜?呢啲先叫火喉,拋鑊做show咩?
直接用炭爐大火燒先叫火喉

睇左好多回覆,令我諗起十年八年前智能手機開始普及,一堆廢老又話難學又話無按鍵嘅手機點用吖,點估到今時今日阿公阿婆都已經一人一部手機睇youtube打麻雀game
Apple出iphone第一代時,當年如日中天嘅Nokia話Apple出啲爛9手機唔掂,覺得完全唔會威脅到自己,幾年後Apple已經係世界上數一數二嘅手機廠,而今日嘅Nokia已經變成廢老都唔用嘅9流品牌
電磁爐的確有好多地方要再改進,但絶對比煤氣爐先進好多
明火烤煮呢啲幾千年前原始人求生技術,今日科技發展到咁勁嘅年代,仲有人不停死抱吹奏都算,仲好意思話電磁煮食唔掂嗰下先真係笑死人
純路過見到呢個post
唔識聽都開個字幕先啦
囉commercial既野黎同家用比

你用過未先?我用過知道先咁講
你要知道即使依家係2022年
都仲有唔少人仲用緊㩒制電話
咁始終有少數人需求唔同
地球上仲有人用緊56k,仲有人用緊P4處理器
但而家就似用緊56K嘅人走去笑人用1000m係多餘又無用
更似用緊古代Pentium 4煎蛋處理器嘅人,跟住笑你哋用Apple M1 CPU唔夠火喉唔夠好用,你話好唔好笑
其實我想自己改一下個爐,試下拎走個電阻唔貼住個爐面,唔比個爐因為高溫減少火力輸出,應該都會做到好過家用煤氣爐效果,只係怕有啲危險,其實普通家用爐最大問題係溫度限制,去到一個溫度之後佢會自動減少功率,所以就出現所謂唔夠鑊氣嘅問題。
我唔知買商用嘅嗰啲會唔會有呢啲限制,以前舖頭用單頭德國寶商用嘅,大細都只係同一般煤氣單頭嘅差唔多大,就係未試過炒野睇下佢有冇少啲溫度限制,價錢唔太記得,好似二三千咁上下。

我試過用屋企個電磁爐燒到個鑊見紅光,用返同一個時間火爐只係出煙
你用過唔代表你知喎
唔通我用緊M1 chips 代表我知粒chips 點設計?

聽你講咩乜嘢導熱線就知你鳩噏

https://hexclad.com/products/12-hexclad-pan
官網喺度

邊度有咩導熱線?
你煮咩,要用幾多度?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞