IH電磁爐真係先進過煤氣爐好多好多

834 回覆
146 Like 1091 Dislike
用過IH電磁爐
就發現明火煤氣爐on9
完全係上世紀產物
煤氣費貴到離譜
用明火又危險又低效率
夏天煮飯個廚房熱過焗桑拿
煮食電器發展咁多年,根本用電煮食先係正解
收皮啦 呢到d人煮個公仔麵都有鑊氣架
要等好耐先發到熱
IH爐淨係煲水速度已經完勝明火喎
電磁爐唔似明火, 要煮得耐先摸到點先叫大中細火
同埋有d 餸真係要獲氣夠既話,
成日形住電磁爐唔夠力推
好多人成日話電磁爐煮野唔夠力係錯誤觀念
首先佢哋好多係用打邊爐嗰種爐嘅火力去評估
其次無用番啱嘅廚具配合,先會以為明火煮野先夠火喉
召喚阿澤
實好多人用日本城垃圾電磁爐嘅性能去同比較煤氣爐,話呢樣唔得果樣唔好
係,最起碼用pan記或者西門嗰啲先係俾你煮餸用
日本城嗰啲雞野只係俾人打邊爐
加上中國人煮食文化鐘意用大火
攪到啲人咁多年都仲流傳緊IH爐唔夠火喉
電池爐無得兩邊一齊開大火住嘢,一邊開住2800火,另外一邊就無得用,一齊開最多平均一邊1400火,但兩頭唔到岸,炒菜唔夠力,煲水出水要等勁耐。

煮開飯俾屋企人食就知道電池爐真係好把撚,只可以用不鏽鋼/鐵類用具,點整煲仔菜?點煲湯?

利申:煮家男煮飯俾老婆仔女食,深受其害。
廚房三大廢老觀念

電磁爐唔夠力,冇用

焗爐冇用

易潔鑊用兩下(高溫燒+金屬剷)就痴,冇用
上古世紀時代遺物 - 廚房廢佬
其實依家好多餐廳都轉左用電爐
慳好多錢同埋廚房涼好多
LC煲
真,一個人煮個麵都話
呢樣啱
如果要左邊爐薑蔥炒蟹,而右邊爐同時又一齊乾炒牛河,電磁爐真係攪唔掂
不過100個家庭入面,有幾多個會响屋企日日咁煮晚餐攪大龍鳳?
再講煲仔菜,應該要响屋企裝個炭爐先夠風味
生鐵煲同瓦煲係兩樣嘢,係唔同送菜用唔同爐具,煮魚香茄子用生鐵煲痴底又難洗,廣東人煮嘢有幾可用生鐵煲。
一個人屋企用電池爐確實屌打。
LC好似係搪瓷包鐵
唔使咁複雜,我舉例,如果我要用左邊電池爐煲湯,右邊已經唔夠火炒唔到送。

廚房都有用電池爐,但全部電壓都要加大到3000幾火以上先有力,同埋都係西廚先會用。

所為「鑊氣」其實係拋貨個下,明火同食物嘅接觸,有小小燒燙焦香嘅味道。如果電池爐係取代到,煤氣爐一早收晒皮,就係因為大家功用唔一樣,所以咁比較好無謂。

如果只係祿個面,煎下牛扒雞蛋,確實無咩必要裝明火煤氣爐。
屋企13A 2.5毫米線最多只能夠2800W,你多一個電器就立即跳fuse
煤氣爐幾大火力都係假
因為火力一半以上用左黎燒空氣
夏天三十幾度,再用明火煮餐飯真係一個極大耐力挑戰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞