IH電磁爐真係先進過煤氣爐好多好多

834 回覆
146 Like 1091 Dislike
其實一隻煤氣爐正常使用,大把用到十幾二十年以上先壞,都唔出奇,咁電磁爐壽命又用到幾多年?慳用啲果邊又叫唔叫先進啲?
明火煮食同電磁爐煮食,我覺得最大分別係明火熱力分佈係立體嘅,電磁爐係平面既,唔知咁樣形容啱唔啱…..
兩款爐都各有優點缺點,只係用家選擇邊樣比較適合自己,個人覺得呢兩樣野拎黎比較似拎蘋果同蕉去比較,咁到底應該點比較?
借人ac,真心想問點為之先進好多啫
唔出大牌咪全電
同埋你估全電真係插個制搞撚掂食碗麵?
大間少少既餐廳想多少少商用電爐 個鋪位隨時唔夠電用廚具冷氣佬打交打餐死響度爭
識煮一定用蠟燭煮飯 用乜鬼電磁 煤氣爐
我以前做廚房既 都幾肯定屋企個爐炒唔到鑊氣出黎
家用爐本身火力已經唔大 同埋個火係向四面燒 變相唔夠集中 唔似出面啲爐咁直上燒哂成隻鑊
啲人見到電磁爐冇火就覺得廢 一係就只係用過打邊爐個啲濕9電磁爐
條友打段咁既垃圾都咁多正評 無知真係可怕
鑊氣撚自己由5分鐘開始睇
https://youtu.be/X6JE7W8Z6Hs
人地餐廳3-4分鐘炒好個飯 班鑊氣撚諗住屋企個爐都做到?
https://youtu.be/Z-k_kPcgesE
講埋你聽屋企煤氣爐係冇鑊氣呢樣野
https://youtu.be/u2MJzEuI0vI
你啲問題係小學中文問題喎
先進都唔知點解?

其實一隻Nokia 331正常使用,大把用到十幾二十年以上先壞,都唔出奇,咁smartphone 又用到幾多年?慳用啲果邊又叫唔叫先進啲?
係因為你隻鑊太細堆埋一齊變左steam
以前住劏房買過淘仔3500W凹面電磁爐,夠力燒得紅隻鑊(不過即係無高溫保護,有一次養鑊燒得太紅落油嗰陣D油直接著火

同埋彎面方便拋鑊 炒小菜毫無難度

有自信的話可以一試

PS 實測凹面爐擺平底煲功率大概減半 set 3500W 實輸出1500W左右
只要夠火力你用咩爐都可以有鑊氣
你個例子講得好岩,但真心求教,咁請問應該從邊方面去睇電磁爐比明火先進?
請教一下

唔係講鑊氣,我真係用過2800 電爐配不同牌子鑊/煎pan, 但唔明白點解煎炒肉扒類會出水?(乾濕醃肉都係)出水情況在明火爐只有一個情況發生,就係唔夠熱,可以點做?真心指教一下
我屋企用電磁爐爐用左三年幾,平時工人姐姐每日煮兩餐,家常小菜煲湯絕對冇問題,話唔夠用果班識唔識煮野食
你用咩材料煎pan,幾多度落扒?

你自己都知唔夠熱,點解唔燒熱先落?
熱能利用率,環保,安全,方便,多功能(定時/溫控)
用明火係有擭氣係一回事

家用果啲明火爐炒唔炒到擭氣係另一回事

香港地收工煮個晚飯, 用電池爐就快靚正, 清潔都慳唔小時間

要擭氣就建議出街食

睇咗十幾頁直頭覺得有班連燈仔晚晚喺屋企煮飯煮到大排檔咁
好明顯你唔識分隻鑊夠唔夠熱 你夠下炒之前放細細舊肉試試油溫先 見個聲同油紋同你用煤氣爐煮個時差唔多就炒得 記住個情況下次就會識
仲有樣好重要既野係隻pan太細你炒野個時冇空位 就會變左蒸而唔係炒
所以鍾意煎/炒野 建議隻鑊買大啲起碼33" 你覺得好大但其實都係一次炒到2-3人份量左右既餸
好似我自己屋企如果多左人黎食飯 就算炒同一碟菜我都會分2次炒
試*
聽聲*
睇咗上面啲comments, 普遍都係拋鑊抛到每粒飯都經過煤氣嘅洗禮,粒粒都咁有鑊氣,咁乾身
屋企話要擭氣跟本唗鳩氣,你煮完成間屋一大唚味,你話間屋有個炒獲廚房就唔同啫
蒸囉
講撚左咁耐

又識煮咩菜色?

屌你老母咪又係公仔面
Cls, 我一邊煮紅醬一邊煎香啲牛都唔夠力啦
係屋企講鑊氣笑撚死人有冇酒樓個爐咁撚大火
我用電磁爐 + 鑄鐵 pan 煎扒冇呢個問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞