[鳩白大戰土方] 巴塞隆拿球迷討論區 (202)

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
小白點睇法比狗

擺脫能力唔夠,又唔夠大份,墮後一格踢好似派路咁又視野唔夠闊,佢都行到一個幾雞肋嘅位。
小白點睇supersymmetry

呢隊你問鹿仔好啲喎,我叫做知個名無認真聽。

乜philo要讀呢啲咩

屌我以為係果隊BAND名。

supersymmetry 唔太熟
應該係講每種粒子都有對稱既粒子?
小白點睇馬連
小白點睇supersymmetry

呢隊你問鹿仔好啲喎,我叫做知個名無認真聽。

乜philo要讀呢啲咩

屌我以為係果隊BAND名。

supersymmetry 唔太熟
應該係講每種粒子都有對稱既粒子?

google啦廢青

其實我都未學
google睇返嚟
小白點睇係咁俾人問小白點睇
小白部琴咩牌子
小白點睇係咁俾人問小白點睇

小白點睇俾人問小白點睇係咁俾人問小白點睇
小白點睇lebron james. 超越左kobe同mj未

FOJ打FINAL太屎,東岸門口狗,佢有四冠先可以穩超鳩比,再輸一兩次FINAL可能連鳩比都不如。

佢final場均3雙兼得分籃板助攻偷球block數2隊中都係排第1bor

咁無架喎,你係輸得多就影響評價架啦,四冠都有前五嘅,如果依家三冠收爐之後幾年又輸一兩次就會比人恥笑打FINAL唔得評價實跌架啦。

咁係咪同美斯輸世界杯同輸美洲杯情況差唔多? 咁美斯超越左比利老馬未?

咁無計喎,如果美斯下年拎到就反杯,比利點計先?佢威果陣足球嘅職業程度仲係好有限,如果美斯拎到就係現代足球嘅球員顛峰,至少呢個可以肯定,一定超越到肥馬。

咁如果c朗拎到世界杯係咪正式代表佢好過美斯?

美斯地位唔夠佢高但牙朗會似梅拿果啲地位囉。
小白部琴咩牌子

唔識彈鋼琴,結他係芬打。
你問我答?
9白點睇我上次同你食果間海南雞飯?
屌你老母諗住睇大戰,點知追咗十幾版垃圾問題
你問我答?

小白點睇dybala
你問我答?

小白點睇dybala

好撚勁嘅一個球員,好大機會會係美斯嘅風之子。

去天一食啦,有檔西野幾好食,個士頭婆(應該係?)好鬼靚。
小白部琴咩牌子

小白仲識咩樂器
小白部琴咩牌子

小白仲識咩樂器

只係識結他,其他一概唔識。

你問我答?

小白點睇dybala

國家隊應該佢佢打右 定美斯會好啲?

仲有撚綠帽狗睇嘅
你問我答?

小白點睇dybala

國家隊應該佢佢打右 定美斯會好啲?

睇個勢依家美斯都要打AMC多,佢似打右邊果個。
村上春樹你睇過邊本

挪威的森林、海邊的卡夫卡同埋1Q84。睇日譯中嘅小說好多時都譯到太唔似中文,應該係譯者用直譯法,所以好難睇。另外睇落去就係,佢對生命嘅理解未夠深刻,呢種唔係小說技巧嘅問題,當你睇完杜、托或者《紅樓夢》,就會有把尺去量。對生命刻畫唔夠係好多中文嘅現代小說都會出現呢種毛病,包括張愛玲。

睇埋英譯再評

文字都係意念嘅載體,難睇同理解唔到係兩回事,如果單純以翻譯角度嚟講,中日翻譯係近親翻譯,因為大家同樣係漢藏語系語言,而日譯英係非親翻譯,因為英文係印歐語系語言,所以日文譯本以睇中文為佳。講真我睇小說,係唔太理文字肌理嘅人,睇字我會睇詩,而杜氏都比人話佢文字唔得,但無損佢偉大。我睇村上春樹到依家唔係全集咁睇,或者唔夠廣,不過就我睇過佢嘅小說中,佢離世界頂級文學家(但丁、莎士比亞、杜甫果類)係有距離。

一村上春樹自小祟尚歐美文學,同時抗拒日本文學,佢嘅作品係似歐美文學多過華文文學,所以英譯本比中譯本更流暢。二係英譯本村上春樹會親自監督,因為佢認為英譯本係全世界最多人睇。

中日本比較貼近放喺其他日本文學可能係,但村上春樹就唔係。

我只係話睇埋再評。

下下拎莎翁比無人做到作者啦。

去天一食啦,有檔西野幾好食,個士頭婆(應該係?)好鬼靚。

邊到嚟?
小白點睇買o. Dembele?

呢件唔係能力問題,係拎幾千萬買個後備返嚟坐咁怪?

唔會係坐啦
應該做三人既輪換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞