[鳩白大戰土方] 巴塞隆拿球迷討論區 (202)

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
啱啊
你叫我吹本科野實得架
但我對文學興趣未大到會成日走去睇
所以take course 都係唔洗諗

你同班BA一齊讀都未必要淆,文學個世界太大,讀中文嘅可以只係識杜甫而唔熟余光中,某程度大家都係白紙一齊開始。

余光中呢啲垃圾就唔好撚提啦
鳩白有無睇太宰治
啱啊
你叫我吹本科野實得架

你同班BA一齊讀都未必要淆,文學個世界太大,讀中文嘅可以只係識杜甫而唔熟余光中,某程度大家都係白紙一齊開始。

上水了
啱啊
你叫我吹本科野實得架

上水了

world war 幾
啱啊
你叫我吹本科野實得架

上水了

world war 幾

又有波睇
小白覺得中堅要防守穩陣為主定用波勁為主?

哥狗就好明顯係後者,所以連John Stone依d自己小禁區扭波既弱智型中堅都有得踢正選,你點睇?

現代足球就好撚麻撚煩嘅,個個位都打撚到全能咁,後衛又要識守又要識派波上前,前鋒又要頂得射得仲要識背身做波。中堅呢個位我都係傳統果種,即係守好先。

覺唔覺哥狗已經有少少走火入魔?

咁呢啲成績話事,哥狗都係衰左一季啫,下季拎英超又成班人追撚含架啦。不過牙朗返獌狗佢可以食撚屎。

牙朗應該留係RM啦
下年應該係manchester 其中一隊冠軍

哥帥今年打大戰屎到仆街
唔係和就輸,基本上都係輸後防

其實我今年睇得曼城幾多
哥狗真係唔適應英超果種高佬燒味
堅持用巴禾都係非常錯(其實唔覺巴禾腳法特別好)
佢對高波真係好弱
條友太自信太固執
小白覺得中堅要防守穩陣為主定用波勁為主?

哥狗就好明顯係後者,所以連John Stone依d自己小禁區扭波既弱智型中堅都有得踢正選,你點睇?

現代足球就好撚麻撚煩嘅,個個位都打撚到全能咁,後衛又要識守又要識派波上前,前鋒又要頂得射得仲要識背身做波。中堅呢個位我都係傳統果種,即係守好先。

覺唔覺哥狗已經有少少走火入魔?

咁呢啲成績話事,哥狗都係衰左一季啫,下季拎英超又成班人追撚含架啦。不過牙朗返獌狗佢可以食撚屎。

牙朗應該留係RM啦
下年應該係manchester 其中一隊冠軍

哥帥今年打大戰屎到仆街
唔係和就輸,基本上都係輸後防

其實我今年睇得曼城幾多
哥狗真係唔適應英超果種高佬燒味
堅持用巴禾都係非常錯(其實唔覺巴禾腳法特別好)
佢對高波真係好弱
條友太自信太固執

佢分明想要達仔最後買着巴禾啦
啱啊
你叫我吹本科野實得架

我就現代叻過古典嘅,仲要專精詩歌,垃圾無問題,點樣垃圾先? 余光中垃圾又有邊個現代詩人好呀?定你只係認為現代詩就等於垃圾呀。
啱啊
你叫我吹本科野實得架

我就現代叻過古典嘅,仲要專精詩歌,垃圾無問題,點樣垃圾先? 余光中垃圾又有邊個現代詩人好呀?定你只係認為現代詩就等於垃圾呀。

開始了
估唔到文學都黎料
痴撚線文學都有世界大戰
巴臥虎藏龍
估唔到文學都黎料

下次應該拗古典音樂
估唔到文學都黎料

下次應該拗古典音樂

可能俄妹港女呢
痴撚線文學都有世界大戰
巴臥虎藏龍

我地又拗下physics
痴撚線文學都有世界大戰
巴臥虎藏龍

文學去學術會議好撚多花生,哲學仲撚多,做到PROF位都會比人笑鳩佢。
小白點睇法比狗

擺脫能力唔夠,又唔夠大份,墮後一格踢好似派路咁又視野唔夠闊,佢都行到一個幾雞肋嘅位。

最大問題都係擺脫能力垃圾
小白點睇買o. Dembele?

呢件唔係能力問題,係拎幾千萬買個後備返嚟坐咁怪?

咁能力呢?冇乜睇佢
啱啊
你叫我吹本科野實得架

現代詩的確十個有九個垃圾
古典唔得就搞現代,現代唔得就搞當代
余光中係一個係外國讀英文既人寫啲濕鳩大中華奶共詩俾班不學無術既人圍內喂喂喂
佢教中大果陣廢到俾班博士生投訴佢無料結果要走人你又知唔知

所謂現代文學最興就係一班人圍內圍爐
然後一俾人話水平唔夠就話你守舊,唔識欣賞等等..
你見啲人可以吹到嶺大中文系幾勁幾勁就知文學既悲哀
陳湛銓曾經講過,老夫寫左幾十年詩都唔敢自稱詩人.... 佢就係屌緊呢家啲垃圾

啲人寫咩狗屎垃圾有佢地自由不過,恕我唔識欣賞
痴撚線文學都有世界大戰
巴臥虎藏龍

physics我都識啲啵
痴撚線文學都有世界大戰
巴臥虎藏龍

physics我都識啲啵

可以討論一下
土方係美國,要開戰都唔容易
現代詩的確十個有九個垃圾
古典唔得就搞現代,現代唔得就搞當代
余光中係一個係外國讀英文既人寫啲濕鳩大中華奶共詩俾班不學無術既人圍內喂喂喂
佢教中大果陣廢到俾班博士生投訴佢無料結果要走人你又知唔知

所謂現代文學最興就係一班人圍內圍爐
然後一俾人話水平唔夠就話你守舊,唔識欣賞等等..
你見啲人可以吹到嶺大中文系幾勁幾勁就知文學既悲哀
陳湛銓曾經講過,老夫寫左幾十年詩都唔敢自稱詩人.... 佢就係屌緊呢家啲垃圾

啲人寫咩狗屎垃圾有佢地自由不過,恕我唔識欣賞

又嚟人品=作品論,莎士比亞出名濕鳩,死果陣乜柒都唔留比老婆。好心你唔好好似啲新批評指出果種意圖繆誤(Intentional Fallacy)啦,出去開會講呢啲野比人笑架真係。法語最大詩人波特萊爾=死雞蟲一個生性病死,好彩你唔係睇外國文學,唔係波特萊爾嘅成就都比你質疑,你叻撚過艾略特悿,艾略特吹奏到波特萊爾係灰但丁。余光中詩歌有樣野佢一定做得到,活化左古代漢語嘅語言,將佢帶入左現代漢語嘅世界,將語言活化唔係一個詩人應該有嘅責任?

你口中嘅水準唔夠?個標準係乜先?對生命嘅描述不足?語言運用得唔夠純熟?你自己都未必比到個實際答案啦,咪又係唔係專精文學嘅外行人論調,呢類我見得太多啦。古代漢語已經係一種死嘅語言,唔好話陳湛銓,連南宋打後陸游後已經八百年無再出大詩人,點解會出現呢種情況?語言係唯一答案,我唔覺用時代語言去創作有乜問題,杜甫唔係咁?佢突破得仲多啦,詩中用當朝日語,運用通感技巧,破壞句子形式,破格(獨創)先會立足到係文學史。
小白兄可唔可以用文學,好秀麗地屌人老母 ?

屌人老母梗係要直接有力,文學化屌人老母個效果應該會好似係:「我屌你媽咪。」咁撚戇鳩。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞