[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(302) 雜牌RAM停產啊

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
咁舊既機都滿足到你咁其實唔需要用太多錢買新機

本來想建議你執二手野
不過唔識就無謂搞

最簡單就重裝windows/換SSD(如果未有)

砌新機的話低階機其實唔係好抵但可以慳d錢
cm就出名易漏水
平時都係check 下個pump有冇震

自組水有得做leak test
aio 就睇運到
咁我祝佢好運算了
啲膠圈 一老化就會漏
平時自組 1-2年就換

aio睇運到
都係睇筆直
6-8k 用原裝好合理
講真你有幾可full load
除時張display仲嘈過粒u
200蚊夠你買3把p12搞機箱散熱
正如aio都嘈架 打排扇全速轉成個風筒咁
筆直12-13k樓下
想問下 rog 全餐食左幾錢
講下笑,不過有得揀我自己就唔會再揀技嘉硬件
90度熱溶膠
睇你想放錢落display定u
打機12400實夠
但萬幾蚊砌i5你過渡用ok
突然間有一日你需要i7性能就幫你唔到
電腦呢啲咁萬用既野 你自己取捨價錢同可能性
睇咩牌子,祝佢好運。

我用Corsair H100i Pro用左岩岩三年暫時仲未有事
EK 都會漏水
真係唔驚得咁多
粒U起碼用4-5年 但係聽人講唔超頻就唔洗上i7?
display用3060Ti 冇貨就3060
會買16GB ram 諗緊洗唔洗升32GB定係遲啲先
宜家8GB ram 一開app就用咗90%
比我頂多個零月,最好換完機拆解果陣漏,到時就RMA隻新既
咁你排法奧張60ti 最抵
配i5囉 幾平衡 鐘意咪換個塔散落去
3060智商卡黎 可免則免

ram既話唔怕水貨 美森16gbx2 3200 c16海量任買只係1000蚊左右有找
我4年前買左對8gbx2 3000c16都要1500蚊
而家ddr4相對好抵買
Display 想要msi 3060Ti唔知油耳有冇貨
我諗住裝個AX120R se argb塔散
RAM 想用g.skill neo
32GB 1000咁抵?點解嘅
冇啦 msi返到貨都貴 gamgx都難搵
買ventus不如用返技姦算

因為香港賣得貴 代理都要食飯
想搵塊底板行DDR4,裝到4條RAM、Intel 12代CPU嘅有無咩推薦

用緊Gigabyte display card,係咪要搵返同牌子嘅板?

預算$1500樓下,唔該晒
a4 h2o 好有魅力呀

hi 一下開機制俾佢電親
靜電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞