[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(302) 雜牌RAM停產啊

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
唔會 我二已經良心價 就貴過都當正常非腦場文化同埋黃店
建議格下價
不過油二d 3060ti唔係平d咩?
想問下rtx 3000系嘅卡插口得hdmi同dp,但個mon唔夠插位,得返dvi,買條hdmi轉dvi線有冇咩問題?

之前聽人講話3000系唔支援dvi,唔知係單純指冇dvi插口定連轉插都唔得
5800x好似好抵玩
唔知有無離題
想請教下最近砌左機用水冷
model係ASUS STIRX LC 360
裝左asus個aura同步哂,亦set好左關機效果係off
機箱底板display既燈都全部熄機之後都唔會著
唯獨係水冷頭一直著住
有無巴打有經驗點set,搵過官網同巴哈
試左BIOS set stealth mode同S5個d佢都繼續著
求師兄指教 拎黎睇下AV 打下LOL

Intel Core i5-12400 BOX 行貨
$1,599

ASUS PRIME B660M-A DDR4 Micro-ATX
$1,230

ADATA XPG GAMMIX D20 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
$580

[砌機優惠]Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
$899

Thermaltake Smart BM2 550W 80 Plus Bronze TT Premium Edition Semi Modular
$459

Antec NX Series NX200M Tempered Glass Micro-ATX
$299

$80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
$80

結賬總額:$5,146

https://www.faroll.com/customize#MzE5NCwzNzE5LDM4NTMsNDQxNSw0ODg1LDQ5MTA
jumbo D 3寶價真心抵
繼續lm
雖然大家去到呢個係台灣嘅價錢
其實亦都反映緊唔同國家嘅市場上邊減價
Lm
你一隻mon連好多device?
傻既咩,梗係有問題啦
個mon得hdmi同dvi各一,hdmi插咗ps4,所以得返個dvi,想知hdmi (display卡)轉dvi (mon)得唔得
可以,不過要買個有晶片嘅adapter
得係得,我屋企有隻舊mon都係hdmi to dvi(無hdmi)
但你唔玩ps4果陣插返hdmi咪仲好
你3000系卡用dvi咪浪費左張卡
或者買個新mon啦…
請教各位! 邊隻牛好D?
FSP RAIDER II Series 550W 80 Plus Silver
Antec NeoEco Gold Series 550W 80Plus Gold Semi Modular
明白! 謝謝刑老闆意見
第一次自己砌list唔知有冇咩問題或者是咪砌左水魚list
筆直萬3左右 預佢起碼用5-6年以上會唔會太大想頭
主要用黎打機 可能會間中剪個小片
打機主要會玩d 3a大作/lol/apex
可以嘅話想玩到高畫質 唔得嘅中階都可
而家用1080 60hz mon 遲d或者會轉隻144hz mon
個機箱主要想防塵好d但係唔知d件放唔放得入怕頂住
如果會頂住想換隻都係防塵好d嘅箱
另外有個小問題 想顯示卡分左gaming eagle vision咁其實分別大唔大

1 x Intel® Core™ i7-12700 BOX 行貨
價錢:$2,869

1 x MSI MAG B660 TOMAHAWK WIFI DDR4 ATX (砌機減100)
價錢:$1,750

1 x Crucial Ballistix 32GB (2 X 16GB) DDR4 3200MHz C16 - Black (現貨)
價錢:$1,299

1 x [砌機優惠]Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$899

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti GAMING OC 8GB GDDR6 LHR (缺貨)
價錢:$4,999

1 x Antec High Current Gamer Gold Series HCG 650W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$699

1 x Antec Value Solution Series VSK 10 (Solid Panel) Micro-ATX Case
價錢:$265

1 x Thermalright PA120 Peerless Assassin 120 CPU Cooler
價錢:$349

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $13,209
https://www.faroll.com/customize#MjA3NywzMTk0LDM1NjMsMzYyOCwzODI1LDQ2NTIsNDkyMiw0OTY0
係另一個post問冇人答如果我想下半年排隊買張新卡,邊間可靠啲
十算我已經接受咗,因為棍波同bot鬥好痛苦
但係我聽到好多巴打講咩俾訂一年收唔到卡,明明訂牙石卡就夾佢買即刻跛 colorful
唔洗排
1. 未來有單買
2. 等我二良心價單買
3. 等刑老闆開善堂派卡
建議2 因為其他係腦場文化
請教各位大哥
用緊3300x+1060,隻牛死死地
3-500有乜推介?
workstation 用12900K無問題
但係用風冷壓你預咗撞功耗牆

板雖然有啲丐 但有Thunderbolt就Ok
牛用Seasonic/Antec/Superflower 850W
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞