[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(302) 雜牌RAM停產啊

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
1060 3g定6g,當時賣幾錢
唔清楚了,呢條List係當年一條水魚fd中伏比班腦場撚屌水既,當時我自己出2060就3千3左右。

呢個ITX機箱評價如何? 佢Default用緊嘅水冷同SFX火牛Quality好唔好?想砌Intel 12代+3060Ti/3070中高階打機Desktop Thanks
點解有人話i5-12400 用原裝風扇就得 有人又話好伏姐係點
包你唔會過熱
冇講會有幾嘈
仲有邊間有賣約8千蚊既3080
i5 i3以下既cpu,原裝一定壓得住燒機7x度以下, 但係風扇全速比較嘈同埋唔美觀。通常俾多二百蚊買ax120,或者3百幾買pa120
有人推介我買U12S Ching覺得邊個好啲?
i5就唔洗用u12s啦
拎2舊買隻ax120已經夠做
U12S 壓I7啦,4百幾5百
Thxxx
原本諗住U12s黑化$600幾 咁又慳返$3/400
5800X3D 不支持超頻,咁唔洗買
想問吓 AX120R SE ARGB 支唔支援12代 佢個網淨係寫115x/1200 但係12代好似係1700?
中x田正常少少
但都係仆街
中央田有1個Sales幾好,同埋起碼會有平小小,唔似另外兩間C咁無平仲要貴一貴,不過都係怪自己唔識3C班Sales
好伏
個水冷會漏水
個牛,一出就回收過

850可以睇fsp

得返個箱係正常冇伏
直上u12a
老實講 唔熟電腦野唔格價就咁落埸買野實會中伏
就算係渣住條list 落到埸一定俾人水咗換其他野
好似火牛水冷機箱咁 一定推你cm
所以網上(悠二)買野幾好 所有野都show晒俾你睇
仲唔洗受氣 有咩事又可以開post屌柒悠二
其實落單出機用塔散堆巴打會唔會自己拆隻塔出黎清塵(淨係問識拆識裝既算),特別係隻塔散銅片好易積塵,成個拆勁麻煩,以前仲有煲檸檬水除銅片氧化
今時今日都係,奸商收高階打機List價錢幫你換文書機list,落轉高登黃金行個圈,次次都一班傻仔做緊水魚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞