[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(302) 雜牌RAM停產啊

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
唔關我事架,我四條Ram槽插滿了
間唔中用黎畫圖同整3D 唔知算唔算多
non k Cpu ,配3200 就夠 , 3600 要gear 2 , 效能仲差過3200gear1
aio 要用software 先控到速
但個software 成日自己update,
update 成日都炒,次次都要重裝
咁 一定係用風冷
到時漏水就唔好啦
刑老闆係邊間
有list點樣搵你報價 IG pm?
有冇8000頭既3080
我部notebook已經用左10年,想換部新嘅,但屋企又有一部呀哥留低嘅Desktop, 而家決定唔到砌過部desktop定換過部notebook

Budget: 1萬(+/-2千)
主要用途: 平時打機 / 返工文書開Zoom
個人需求: 玩開Pubg, Euro Truck, CSGO

而家Desktop spec:
NVIDIA GeForce GTX 950
i5-3450 CPU@3.10GHz
8GB RAM
1920 x 1080 (60Hz)

我見Gaming laptop部部都過萬,睇review仲要好食電好熱,但Desktop又唔係好識要點搞...

而家個desktop其實都幾快,因為部機得steam幾隻game唔會搞其他野,最近玩pubg會窒(唔關上網事),個mon有時開機會唔著(但插另一個DVI插頭又會著返),希望大家俾啲意見
用software控無問題,用緊H100I PRO
最煩係到時換機真係用呢個水冷,就要拎張單上代理同佢地拎LGA 1700件扣具(For 12th Intel)
gig
會唔會電腦大爆炸
終於有煙花放
其實水冷漏水會點我有個朋友乜都唔識就砌左水冷散熱,我諗緊佢點做後續保養
你朋友砌邊種水冷?一體水定自組水
一體水冷啦
佢係網店幫佢砌的
望下有無張貼紙喺底先
腦場文化
都係我二良心
我會叫佢睇下溫度有無異常架啦
一體水係咪無咁易漏水 唔駛點理後續保養?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞