[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(302) 雜牌RAM停產啊

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
有咩計3060Ti貴成3千(唔計技嘉)
淨係講打機嘅話
12400f同12700kf
相差一倍價錢但效能好似冇高一倍?
另外ram 冇要求係咪16gb ddr4 3200有平揀平就得
我建議出6600xt, 3千買3050正on9
悠二最平既gigabyte 6600xt要3999
未來電腦就藍寶石 6600xt 3799

雖然a卡廢驅動,但係起碼3千8就買到性能高3060 10%既gpu
3060要4千4
3060ti要4千9,貴咗原價2千蚊仲要搶唔到
去US個AMD試下原價搶公版卡,小弟成功買左3張
所以而家3060ti 仲係缺貨? 仲諗住用消費券買
我個人建議,gpu頂到就等40系出或者intel出。
而家入門卡6500xt要2千你話點撚買
3050級數俾着以前賣2千頭
3060又智商稅
3060ti又貴7成以上
最on9係外國大陸開始降價,香港仲企硬,消費券仲要加你一波
即?hkd
要跟砌機
咩年代仲用A400
SSD咁大咁平唔應該再分細SSD
學樓上講系統同game用同一隻就得
某店主5xxx頭都話係已經平左仲要缺貨(屌啦,公版399 usd咋),如果你肯俾多啲去到最少5600(大概)都會有貨嘅,但唔值囉,我起碼會等到intel Q2,3出alchemist或者rtx4000之後再睇下個市場點
腦場文化
觀念正確
如果要平就得翻公版卡,要去us嘅官網搶,價錢就絕對係msrp(原價),而6600xt係冇公版賣,再上一級係6700xt,479ust,姐係大概3800 hkd,但搶就有難度同埋需要某啲技巧,同埋用唔到消費卷
腦場文化,4月一定再加一波價等40系列出,30都係會貴,同30系列出左,20系列都係貴一鳩樣睇下個市炒撚到
未來有張inno 2060 12gb 都係賣3180
諗唔到咩原因要買3050
筆直15k
預未來三年到四年唔換啲嘢
打機用有無巴打指點迷津
睇#1
上面抄條公廁list再講
光追
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞