[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(302) 雜牌RAM停產啊

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
未聽過唔支援2TB
應該可以照用
補充番
QVL係官方實測過可以用咁解
咁撚多硬件無可能每塊板每一件都測試過晒
個list無只係佢無測過
照常理咁去用九成九都ok

真正要睇支援既首先係CPU
其次係高階ram
但ram行default都基本上肯定行到
SSD就無乜需要擔心
因為介面係通用
無乜理由板同SSD會有衝突
我都覺得應該冇事既
睇埋條DDR4.. 又係冇係個List到
Check下差唔多Spec (CL16 b die) 都係唔見有
睇黎真係要駁一駁
大陸某張丐版3080跌到5499人仔
你邊度睇到幫我買兩張?
閑魚?
對電腦無太大要求,特別係Software/Bios/RGB呢d就無乜大問題,硬件生生性性(如果無中獎),吸埋個蓋唔理就得

係咪淨係香港腦場文化咁仆街而家D價都仲係好閪,大陸跌到咁樣,香港個市場企到硬一硬,對比二月減兩百,砌機平小小有卡有貨出叫優惠,屌所以我自己覺得四月消費卷一出一定會加價,到時都係有一班會狗衝,唔加Display價加其他野價,腦場文化只要個價係可以接受範圍都可以出,如果唔係就起碼等到十月果頭仲要唔知到時個價上左去加埋有一輪搶購,無貨既時候價錢仲會唔會再回落。40系列唔敢想像了
屠寶,抖陰,快手定小紅書?
其實都係礦潮問題
唔知eth幾時會轉pos
多數礦工都係觀望態度
今年叫做搶少左卡
同埋減磅清卡多左人賣礦卡
等市場供應重新飽和返個價自然會跌
或者eth轉pos無得再挖礦應該會突然暴跌
而家跌緊都多少反映到礦工退市

香港市場咁細
出面減價無得唔跟
只係香港原本售價其實都偏低
跌市時反應就會慢d
你去search下 叫盈通
聽講大陸果面一聞倒礦難陣除,瘋狂甩手堆礦場卡,預計會有N萬張礦卡會流入二手市場,最仆街係唔知會唔會好似華強北Iphone咁翻新完再重新包裝扮新卡賣

定係香港無乜貨入導致咁,一班就急需,一班仆街就SH,如果入一張個Cost$4500,就算出面個市跌到$4300,班仆街好難會肯減到蝕讓,腦場文化黑店奸商除非真係9成人外國訂,無人幫襯腦場文化,可惜無可能,香港太多水魚,最近大陸CPU個已經價抬起左小小
支支礦場卡會係內部消化晒
應該唔需要太擔心

翻新就一直有人做緊
如果係3000系同RX6000就無咩所謂
根本掘一年無咩影響
舊卡就可以當做全部都係礦
只要佢唔當全新卡賣其實係無問題

至於店舖價格真係少擔心
根本鋪頭就唔會有好多貨
好多都要做到即到即清
邊個咁傻做電腦硬件會壓貨
d貨擺超過兩個月就同佢做人世
個市一跌最遲一個月就會反映晒
你諗既野有d唔現實
賣野賣唔去自然會減價
同進貨價幾多係無關
o11d
2k都俾多左
u12a
各位巴打早晨,我想問下我部老爺機有無得換下display, 打機順返少少 人窮筆直有限,所以未能成部機,想去睇下2手post 可唔可以搵到下

UserBenchmarks: Game 39%, Desk 82%, Work 32%
CPU: Intel Xeon E3-1230 v3 - 78.1%
GPU: AMD R9 290 - 47%
SSD: Intel 540s Series 240GB - 80.2%
HDD: Toshiba DT01ACA100 1TB - 68.2%
RAM: Kingston 99U5584-010.A00LF 9905471-064.A00LF 99U5471-054.A00LF 20GB - 41.9%
MBD: MSI Z97 GAMING 5 (MS-7917)
550w 火牛

我想問1060 同我張display 係咪差唔多 我上網睇https://gpu.userbenchmark.com/Compare/AMD-R9-290-vs-Nvidia-GTX-1060-3GB/2171vs3646

差13%? 唔知係咪咁睇,但我依家開隻Poe 好似144p咁低清到傻
買二手2060仲好
消費卷tap n go係咪要硬食3%
礦潮衰退,但GPU照加價。 香港
PDD
其實大陸GPU降價,有好多都係來源於PDD、X魚、X寶。好多係30系礦卡翻新重新入袋,你問佢攞INVOICE做保養,佢地會話冇。 收貨會發現,金手指有D發黑

要有保證,只能搵X東/X寶 卡商自營店,收貨後錄影開箱,有問題即刻退貨
20系就咪撚買 2060 12GB除外
開機卡:
GT730 ($500)、GT1030 ($800)、GTX1050TI ($1500)

咩年代? 5-7年前既野都仲出黎賣?

入門卡:
1650 ($2000)、1650S ($2400) 、1660S($3200)、1660TI($3400) 6500XT($2000)、3050 ($3000)

2千蚊既6500XT,得4GB仲要俾人砍咗一刀編碼,只係AMD攞內顯加工當GPU,傻閪先買,更唔需要提1650呢D垃圾,腦埸仲賣緊2千2呀屌佢老母

要買GPU,最少都要3050級,但係都要3千就真係冇野好講,上一代既1660TI 仲賣緊3千幾既正都、中央田就真係好撚野

中階卡
3060($4300)、 3060TI($4999 FOR 砌機、 $5300 FOR 單買丐板)
6600($3500)、 6600XT($3800)

以前3060一般都唔會買,原價俾多4舊上3060TI多30%性能,而家更要賣到4千3

3060TI以前3千5就買到,而家要5千幾單買

6600、6600XT 係溢價最少既GPU,不過驅動麻麻

6600<3060<6600XT<3060TI
Ryzen R5 1600
MSI B350M Mortar
Gskill Aegis gaming 16Gb(2 x 8) 3000,MHz cl16
WD 10EZEX 1TB 7600 rpm
Samsung PM961 Polaris 256gb M.2 PCIe NVMe 3.0 x 4
Antec Neoeco II Series 450w
Geforce RTX 2060

想用消費卷upgrade下 除咗2060兩年前換 其他都成五年了

另想問下底板660同690實際用上黎係咪差不遠?同埋12700K,F,KF有咩分別
Gigabyte ssd有冇伏
個價好似幾抵屌想買返條
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞