[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(302) 雜牌RAM停產啊

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
睇返個賣家係咪amazon
係就穩陣少少
同級有crucial ram都好抵
收到
睇需要用得著就ok
不過$11000左右砌12400/3060ti我覺得算係目前最合理既水位

向下降12100得4核好快唔夠用
3060平少少但性能跌好多

向上12600k/12700多數性能過剩
3070以上溢價過高唔抵買

ram基本3200CL16 8GBx2就得
有特別需要先諗32/64GB
AMD就考慮配3600CL16

SSD 500GB起標
1TB目前最抵買

HDD視乎儲存相/片需要
game就擺SSD

火牛跟系統需要配搭

機箱跟返底板尺寸買

但講到尾都係budget同需求
砌到$9k買張智商卡有點那個
明明$11000左右3060ti性能高好多
我想問法環同巫師係咪差好遠
我依家用緊GTX750 Ti 玩巫師都覺得幾順
係讀game 個陣慢(8GB ram)
呢度見到個個玩Elden ring 都要過萬蚊一部
我見呢部機都用左幾年
如果對畫面唔係話好有要求
應該砌過部定upgrade 呢部好
因為要換顯示卡我應該會砌過部
遲下可能會玩Elden ring 如果display 卡support 到
我應該加ram 就算

利申:窮撚 買都係4-5k筆直
多謝巴打意見
試過買牛牛同m2,都OK既,起碼全新未開封, 暫時未壞過
記得大家話砌機會出事,所以問吓
買散件最緊要睇佢有無拆開過,3C都有機會出D開過既貨比客,特別係匯訊呢間
好,多謝提醒
用緊SSD?
顯示卡問題不大
底板bios就比較弱智
舊配置同黎睇下先
多數都係升級
$4-5000買唔到新機
話說我去幫襯砌機 塊老母板$1300 個heat sink又花又有痕 可以點步署 係咪我太多心
機能無問題唔係明顯損傷就無謂搞咁多
你送返去佢拖你兩個月都係俾返同一塊板你
收到
咁我屌張giga卡算
平啲
真係點解香港技姦卡平過其他2間好多
由其是60TI,技姦都係5k左右,牙石MSI上到6-7k
有冇巴打可以講下
你問呢度d人唔會知點解

而我都唔方便答你
簡單講咪代理問題
代理幾錢出貨或者要食幾多骨
零售商咪照樣反映返

目前顯示卡定價根本無約束力
去到邊個手賣幾多錢邊個知
Budget:大概九千幾

主要用嚟打Apex 畫質唔洗太高 144fps

CPU:Intel Core i5-12400F

主機版: ASUS TUF GAMING B660M-PLUS DDR4 Micro-ATX

RAM: ADATA XPG SPECTRIX D60G (2 X 8GB) DDR4 3200MHZ C16 RGB — TITANIUM

SSD:Kingston NV1 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280

顯示卡:ASUS Dual GeForce RTX 3050 OC Edition 8GB GDDR6

火牛: ASUS TUF GAMING 650B 650W 80PLUS® Bronze

機箱:ASUS TUF Gaming GT301 ARGB ATX Case

散熱:Be Quiet! Dark Rock Pro 4 CPU Cooler

想問下點可以平D,同埋想問下有冇D高性價比的推薦
兩句
牙石本身貴牌子野炒貴唔奇
(大陸仔追捧上天)
msi貴因為msi自己都炒埋一份
代理問msi拎貨到手本身都食炒,普通鋪頭拎貨點平比你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞