[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(302) 雜牌RAM停產啊

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=298&t=6442517
可以睇下D台灣人既意見,不過佢地多數係睇維修RMA換件服務,佢地维修(送修/保修)方面同香港唔同。
12700k 風冷揀pa120, d15, u12s 定freezer 34 eSports DUO 好?會自動超頻
技嘉永不錄用
Bios/Software勁垃圾
睇黎我都係大機會買3050算
唔係唔想上3060Ti但技嘉除外嘅都貴過3050 2-3千
我見大部份既評價對3050都幾差,同埋中蟈大劣果面3050好似降到2千中人仔了,香港到4月GPU反而應該會準備再加價

而家D卡真係貴,如果入技嘉卡就燒下機睇下有無散熱問題
無問題啊
夠唔夠油煎條腸
你如果唔打咩大作都ok既
打apex果啲實夠用
你睇下用用下會唔會都重新開機
如果asus tuf 3060ti同tuf 3070呢 相差1千
預短期內唔會換
打都唔會開太高畫質應該夠做嘅
btw 我用緊750ti上3050應該都幾舒服掛
$3599 買3050
多謝支持腦場文化
Windows
- Microsoft Windows 11 Home 64Bit(OEM)
CPU
- Intel® Core™ i7-12700K 3.60 GHz 12Cores 20 Threads 25M
主機板
- Asus TUF GAMING Z690-PLUS WIFI D4 ATX
顯示卡
- ASUS TUF GAMING GeForce RTX™ 3070 Ti OC 8GB GDDR6X
RAM
- Corsair Vengeance® LPX 32GB (2x16GB) DDR4 DRAM 3600MHz C18 Memory Kit - Black (CMK32GX4M2D3600C18)
火牛
- Seasonic FOCUS GX850 80Plus Gold 850W Full Module PSU
SSD
- Samsung 980 PRO Series - 1TB PCIe 4.0 NVMe - M.2 SSD
機箱
- Fractal Design DEFINE 7 COMPACT ATX Case - Black Solid
散熱
- NZXT Kraken X73 High-performance 360mm CPU Liquid Cooler Liquid Cooler

主要想玩2K大作
呢個list有無咩可以執下?
價錢就唔打了因為唔係住香港
ps想問下點解980 pro有heat sink平過無heat sink
諗緊買都應該買返dual算$3199
超過3k買3050好on9
請支持我二4999 60ti
giga 老母板真係不了
不過我覺得卡是OK的
u12a

有冇問題
望指點迷津
A400係開機碟
970係game碟
barracuda general storage
緊係3500上rog
個散熱都唔止值300
唔好買細過500gb SSD了
壽命又短D,不如用埋隻970放windows好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞