[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(302) 雜牌RAM停產啊

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
直行轉左搵notebook post
MSI嘅Katana GF66 11UE睇到有3060

https://www.msi.com/Laptop/Katana-GF66-11UX/Specification

想問呢個型號配置係咪已經超過或等同desktop嘅i5 7200+1060顯示卡嘅效能?
收到
SSD去買隻全新500GB大約$400
DDR3 ram 停產好耐唔值得買新$150樓下有8GB
顯示卡全新3050再廢都3千幾
同級二手卡可能千幾蚊有張1660super
多謝大佬
Sor 有多個問題
睇二手料係咪係price 度睇
thanks
MSI呢部嘢$7000-$9000蚊左右﹐但效能超過我當年用七,八千砌嘅desktop﹐感覺上好似做咗水魚
買乜二手
砌電腦= 娶老婆
msi gf散熱唔好/qc唔好
容易降頻bbq

msi系列得ge同gp值得買

10k gaming比較尷尬
基本上2022嘅laptop升咗價
12k先買到部似樣嘅
例如asus tuf a15 2022

當然可以幫手清舊貨
買上年嘅amd u就得
好合理

電子產品容易過時

當年1皮嘢電腦 係512mb ram
開到機當贏

而家開機耐過10秒連登仔都話要換機
唔通大客仲要佢食咁多骨咩
不過你間黑店都成日水人食聯強骨架啦咪以為我唔知
反而我二就無呢個問題大客散戶就算單買卡都服務十足
二手1660Super 仲係好貴
如果我2060放$2000咪好抵
想問下我見有啲好似布織咁嘅extension電源線,如果本身用全模組牛,呢啲延長線可唔可以直接代替本身啲模組線直插火牛?定還是都要插本身啲線,單純延長?
2000抵屌想收
30系列降價先定40推出售賣先

結論:全部都係炒

淘寶京東都開始降價香港捨得減未
而家出面2060都貴
想問ram邊個牌子好?唔識電腦野
平既adata d20
貴既g.skill trident z
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞